create counter
header

In 3 Stappen op Weg naar Werk – Succes Gegarandeerd!

Werk: we hebben er allemaal wel eens genoeg van. Reikhalzend kijken we uit naar het weekend. Rustig, ontspannen op de bank zitten, de voeten omhoog, een leuke film op tv. Even hoeven we helemaal niets te doen. Even geen gezeur meer aan de kop.

Als je dit gevoel je bekend voorkomt, ben je een bevoorrecht mens: je hebt immers werk, je bent lekker bezig gedurende de week, en dat moment op vrijdagavond dat je de boel de boel kunt laten: het voelt als een welverdiende beloning.

Je zult maar geen werk hebben! Dan zit je toch een stuk minder ontspannen voor de buis. De rust voelt niet als rust. Bovendien: er dient geld verdient te worden!

Maar werk vinden is, zeker in deze economisch zware tijden waarin de vacatures dun gezaaid zijn, makkelijker gezegd dan gedaan. Toch: niet bij de pakken neer gaan zitten! Volg de volgende drie stappen en je hebt zo weer een nieuwe baan!

 • Stap 1: Op zoek naar vacatures
 • Stap 2: Het schrijven van een sollicitatiebrief en cv
 • Stap 3: Het sollicitatiegesprek

 

Stap 1 – Op zoek naar interessante vacatures

Helaas bestaat er op de arbeidsmarkt geen naadloze overlap tussen vraag en aanbod. De kans dat je een vacature vindt die volledig beantwoordt aan jouw droombaan, is vrij klein. Je moet altijd realistisch blijven – anders komt de klap van een mogelijk teleurstelling des te harder aan.

En toch, wanneer je net begint met zoeken naar werk, is je droombaan – je directe wensen en verlangens – wel je startpunt. Zet altijd hoog in, want wie weet: misschien heb je geluk en krijg je precies die baan waar je altijd van hebt gedroomd – dat moet toch je primaire focus zijn.

Bovendien, wanneer je begint te zoeken op je directe interesses is de kans aanwezig dat je andere vacatures tegenkomt die erg interessant voor jou kunnen zijn, banen waar je zelf misschien nog helemaal niet aan gedacht had!

Maar laat je niet uit het veld slaan wanneer het je niet direct lukt om een baan te vinden die aansluit bij je onmiddellijke interesses. Probeer ook eens buiten de door jezelf gestelde kaders te kijken. Er zijn altijd interessante vacatures te vinden, hoe slecht de situatie op de arbeidsmarkt ook is, vacatures waar je in eerste instantie misschien geen aandacht aan zou besteden, maar het loont de moeite ze eens nauwkeurig na te lezen- wie weet zou het toch iets voor je kunnen zijn!

Heel belangrijk dus, zeker als je al iets langer bezig bent met zoeken naar werk: stel niet te hoge eisen. Neem ook genoegen met minder dan een droombaan. Het primaire doel is om werk te vinden waar je mee vooruit kunt (en die belangrijke werkervaring oplevert voor toekomstige sollicitaties).

Waar kun je het beste op zoek gaan naar vacatures? Het internet is natuurlijk ook op dit gebied een heuse schatkamer. Er zijn honderden online vacaturebanken te vinden. Het is het verstandigst als je begint met zoeken op vacaturesites die zijn toegespitst op jouw vakgebied, dan vind je direct vacatures die voor jou interessant zijn.

Meer algemene, breder georiënteerde vacaturesites zijn altijd voorzien van een handige tool waarmee je je zoekopdracht kunt specificeren. Maak hier gebruik van!

Wil je advies hebben over het zoeken naar werk? Dan kun je natuurlijk altijd een afspraak maken met een uitzendbureau of loopbaanadviescentrum.

 

Stap 2 – Het schrijven van een sollicitatiebrief en een cv

De volgende stap op weg naar werk is natuurlijk de reactie op de vacatures die je hebt gevonden. Een goed geschreven sollicitatiebrief vergezeld van een overzichtelijk cv is cruciaal: dit is jouw visitekaartje, jouw unieke kans om de aandacht te trekken van je beoogde werkgever. Besteed dus voldoende tijd en aandacht aan het schrijven!

Een succesvolle sollicitatiebrief moet in ieder geval aan de volgende drie punten voldoen:

 • Originaliteit
 • Duidelijkheid
 • Geschreven in foutloos Nederlands

Op populaire vacatures ontvangt de werkgever soms wel honderden brieven. Het is dus van het grootste belang dat je opvalt in die enorme kluwen! Een goede manier om dit te bereiken is het schrijven een originele eerste alinea – zo heb je meteen de aandacht van de lezer!

Wat zijn jouw ambities? Welke ervaring neem je mee? En wat kun jij toevoegen aan het bedrijf?  Minstens net zo belangrijk als originaliteit is duidelijkheid: je moet een duidelijk antwoord kunnen formuleren op de hier gestelde vragen – de werkgever moet een helder beeld van je kunnen vormen. Ook belangrijk: eindig je brief scherp en nodig jezelf uit voor een gesprek!

Nauwkeurigheid, discipline en taalbeheersing worden door iedere werkgever hoog aangeslagen: een foutloos geschreven brief is een eerste bewijs dat je over deze eigenschappen beschikt.

Kijk voor meer tips hier en hier. Voor tips voor het opstellen van een goed cv, klik je hier en hier.

 

Stap 3 – Het sollicitatiegesprek

Je brief heeft gewerkt – je bent uitgenodigd voor een gesprek! En nu? O jee, de stress slaat meteen toe… Maar met behulp van de volgende tips kun je jezelf weer een beetje tot rust brengen:

 • Heel belangrijk: ontspan! Ga vlak voor het gesprek niet meer als een gek door je aantekeningen en je brief lezen. Zorg ervoor dat je zo ontspannen mogelijk (een beetje zenuwachtig zijn is natuurlijk niet erg) op het gesprek verschijnt – dan ben je het scherpst.
 • En hoe kun je goed ontspannen? Als je je goed hebt voorbereid! Zoek informatie op over de organisatie en de functie waarnaar je solliciteert. Bedenk hoe je wilt overkomen en wat je wilt zeggen. Zet ook alvast wat vragen op papier (en vergeet deze zeker niet te stellen!).
 • Kom nooit underdressed. Bij twijfel ga je altijd voor overdressed. Men ziet dan in ieder geval dat het je menens is!
 • Vind de juiste balans tussen onzekerheid en arrogantie. Onzekerheid voorkom je door een goede voorbereiding. Arrogantie door je bescheiden op te stellen – zelfvertrouwen is goed, maar een té zelfverzekerde houding wordt door niemand gewaardeerd!

 

Meer tips met betrekking tot het sollicitatiegesprek vind je hier.

 

Succes met je zoektocht naar werk!

 

Heb jij iets aan ons stappenplan gehad? Misschien kunnen we je vrienden ook op weg helpen! Help ze zelf een handje door dit artikel te liken of te delen.

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *