Het sollicitatiegesprek: op de bruiloft na misschien wel het meest favoriete onderwerp van veel schrijvers van Hollywood comedy’s. Niet verwonderlijk: tijdens een sollicitatiegesprek staat er veel op het spel, de druk is hoog, een prima voedingsbodem voor pijnlijke situaties.
Maar hoezeer de hoofdpersoon zijn gesprek ook verknalt, uiteindelijk blijkt de grote baas bijzonder gecharmeerd en wordt alle onhandigheid beloond met die felbegeerde baan. Het verhaal moet immers door…
In het echte leven gaat het uiteraard niet zo (helaas). Wie zijn sollicitatiegesprek verpest, kan fluiten naar die aanlokkelijke functie. Het ‘U hoort nog van ons’ dat je meekrijgt tijdens het handen schudden, moet je hoogst waarschijnlijk ironisch opvatten.
In dit artikel lees je welke vijf blunders je absoluut moet zien te vermijden wil je succes hebben met je sollicitatiegesprek. In één moeite door leer je zo wat je vooral wel moet doen tijdens je eerstvolgende gesprek.
1. Kom vooral niet onvoorbereid op je sollicitatiegesprek
Het is je gelukt! Je beoogde nieuwe werkgever is dusdanig onder de indruk van je sollicitatiebrief en je cv dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Hm… Men is dus al onder de indruk. Mooi! Nu kun je fluitend op gesprek komen. Kat in het bakkie.
Mis!
Je valt genadeloos door de mand wanneer je op geen enkele vraag een zinnig antwoord weet te geven of maar een beetje in het wilde weg improviseert. Je ondervrager zal snel genoeg doorhebben dat hij op basis van je brief en cv een verkeerde inschatting heeft gemaakt… Bovendien heeft hij nog meer kandidaten waar uit hij kan kiezen. Je moet dus in positieve zin zien op te vallen!
Een goede voorbereiding is essentieel. Op je charme alleen kom je er niet. Zet voordat je van huis gaat de volgende dingen duidelijk voor jezelf op papier:
- Wat houdt de functie precies in? Hoe past mijn profiel bij die functie? Wat kan ik toevoegen?
- Wat weet ik over deze organisatie? Wat is hun bedrijfscode? Wat verlangen ze van hun werknemers?
- Hoe wil ik mezelf presenteren? Welke indruk wil ik maken tijdens het sollicitatiegesprek?
- Heb ik nog vragen die ik tijdens het gesprek graag beantwoord wil zien?
Wil je extra goed beslagen ten ijs komen? Oefen dan het sollicitatiegesprek met een sparringpartner. Ook is het goed om te ontspannen voordat je naar het gesprek toe gaat. Maak jezelf niet te druk!
2. Kom nooit underdressed
De eerste indruk; de werkgever leidt er al veel uit af. Het is dus belangrijk dat je goed verzorgd op het sollicitatiegesprek verschijnt.
Het kan soms moeilijk zijn om in te schatten wat er qua uiterlijke verzorging van je verwacht wordt op het gesprek. Is een pak te formeel? Of loop je juist het risico te informeel over te komen wanneer je niet in pak komt?
Wat je in ieder geval niet moet doen is verschijnen in je dagelijkse kloffie onder het motto dat je ‘zo lekker gewoon bent gebleven’. Houd het altijd ‘netjes’.
Bij twijfel luidt de gouden tip: liever te formeel dan te informeel. Blijkt je driedelige verschijning toch te veel van het goede? Geen punt: de sollicitatiecommissie ziet dan ieder geval dat je de zaak serieus neemt.
3. Wees niet te onzeker…
Terug naar Hollywood: de hoofdpersoon zit te hakkelen en te stotteren, raakt in de war van de simpelste vragen en geeft de meeste idiote antwoorden… Meestal valt er ook nog iets op de grond, een kop koffie bijvoorbeeld. Of de hoofdpersoon zelf. Die zag in al zijn verwarring net die ene stoel over het hoofd…
Die onzekerheid is natuurlijk om je te bescheuren. Maar niet als je zelf in die situatie terecht komt.
Voorkom onzekerheid en onhandigheid. Dat lukt je vast als je de volgende tips ter harte neemt:
- Bereid je goed voor. Je hebt op iedere vraag een antwoord!
- Ontspan en geloof in jezelf.
- Zie er goed uit. Laat je uiterlijk geen bron van onzekerheid zijn.
- Eet en drink goed van te voren. Dit geeft je de energie om helder te blijven nadenken.
4. …maar wees vooral ook niet te arrogant!
In jezelf geloven – het is uiterst belangrijk. Je beschikt over unieke kwaliteiten en de juiste competenties, en dit straal je ook uit. Deze baan is jou op het lijf geschreven.
Maar je kunt natuurlijk ook overdrijven. Je kunt ook té zelfverzekerd overkomen. Een arrogante houding wordt door niemand gewaardeerd, en al helemaal niet door een sollicitatiecommissie. Je kunt nog zo zeker zijn van je zaak, wanneer je uitstraalt dat je de baan al in je zak hebt zitten, maai je het gras onder je voeten weg.
Nee, veel beter is het om je ondervrager(s) op een ontspannen en rustige manier te confronteren met de feiten: je werkervaring en opleiding, je positieve karaktereigenschappen en ambities. Vertel wat jij denkt te kunnen toevoegen aan het bedrijf. En het kan ook geen kwaad om te vermelden dat je de baan ziet als een goede kans om verder te leren en meer ervaring op te doen op jouw vakgebied.
5. Verpest het niet voor jezelf aan het eind
Altijd een beetje een onwennig moment: afscheid nemen. Hoe sluit je een sollicitatiegesprek nou op een goede manier af?
Wat je in ieder geval niet moet doen is zonder verdere plichtplegingen vertrekken, ‘dag’ en dat was het dan. Ook de volgende afsluitingen zijn ten zeerste af te raden:
- Vragen naar een eerste reactie. Dit komt erg onzeker over. Een eventuele eerste reactie moet van hun kant komen!
- Treuzel niet te lang, ga niet lopen dralen. Ook dit is weer te onzeker.
- Maar was ook hier niet te arrogant: geen ’tot ziens’ of ’tot de volgende keer’. Een keurig ‘dag’ of ‘nog een fijne dag gewenst’ is beter.
- Absoluut nooit doen: zeggen dat je het geen goed gesprek vond.
Wat is wel goed? Wanneer je gesprekspartner is uitgesproken, krijg je meestal de kans om vragen te stellen. Doe dit ook. Zo kom je geïnteresseerd over. Bovendien laat je zien dat je je goed hebt voorbereid.
Kun je geen vragen bedenken? Zijn al je vragen in de loop van het sollicitatiegesprek beantwoord? Zeg dan dat dit het geval is en leg uit in hoeverre jouw vragen zijn beantwoord.
Wanneer je enthousiast bent over het sollicitatiegesprek, laat dit dan blijken. Zorg ervoor dat je met een goede laatste indruk vertrekt! Want die is minstens zo belangrijk als de eerste!
Goed voor ogen wat wel en niet kan? Voorkom dat je vrienden zich voor paal zetten door dit artikel te liken of te delen.
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie