Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk om als sollicitant zo goed mogelijk voor de dag te komen. Een belangrijk onderdeel hiervan is je sollicitatiebrief. Om op gesprek te komen moet je brief in ieder geval helemaal in orde zijn. Wil jij graag opvallen? Dit kan je doen door een perfecte sollicitatiebrief te schrijven.
Waarom is een sollicitatiebrief erg belangrijk?
Met jouw sollicitatiebrief stel je jezelf voor aan de werkgever voor wie je wilt gaan werken. Je vertelt erin iets over je achtergrond en legt uit waarom je interesse in de vacature en het bedrijf hebt. Je sluit dit geheel af met het verzoek om nader kennis te mogen maken in de vorm van een sollicitatiegesprek.
Zonder goede sollicitatiebrief zal je echter nooit op gesprek gevraagd worden! In andere woorden: je bereikt je doel niet (namelijk een leuke baan krijgen). Het is belangrijk dat jouw brief zo goed is, dat je je direct van de andere sollicitanten onderscheidt.
Het is een misvatting dat de sollicitatiebrief slechts een formaliteit is en er door werkgevers enkel naar het CV gekeken wordt. Beiden zijn erg belangrijk. Als je een goed CV stuurt en de brief afraffelt zal dit overkomen als een gebrek aan motivatie. Een goede brief kan zeker de doorslaggevende factor zijn!
Aan welke eisen moet een sollicitatiebrief voldoen?
Er zijn enkele standaardeisen waaraan een sollicitatiebrief moet voldoen. Deze eisen zijn er om ervoor te zorgen dat werkgevers eenvoudig door de verschillende brieven heen kunnen lezen en om het geheel er netjes uit te laten zien. Hieronder staan de punten waaraan een sollicitatiebrief moet voldoen:
- Maak gebruik van een tekstverwerker (Office Word). Brieven die met de hand geschreven zijn zullen al snel slordig ogen.
- Kies een prettig leesbaar lettertype. Calibri, Cambria, Times New Roman en Arial worden veel gekozen.
- Maak de sollicitatiebrief niet te lang. Ongeveer één A4tje hoort voldoende te zijn.
- Deel de inhoud op in korte alinea’s. Zorg ervoor dat deze tekst een logische opbouw heeft (inleiding, middenstuk, slot).
Enkele tips om jouw sollicitatiebrief te verbeteren
Waarschijnlijk heb je al enkele sollicitatiebrieven geschreven voordat je dit artikel bent gaan lezen. Om jou vooruit te helpen heb ik hieronder enkele tips neergezet. Het is verstandig om deze tips te lezen voordat je gaat schrijven én nog een keertje nadat je klaar bent met de brief. Heb je aan alle punten voldaan? Dan kan je jouw sollicitatiebrief naar de werkgever sturen
- Houd de zinnen kort. Natuurlijk hoeven de zinnen niet allemaal korter dan vijf woorden te zijn, maar gebruik maximaal 20 woorden per zin en wissel korte en lange zinnen af. Dit zorgt ervoor dat de tekst makkelijk ‘wegleest’.
- Wees beleefd en origineel. Indien je de werkgever aanspreekt gebruik je ‘u’. Daarnaast kan je proberen op te vallen door originele woorden te gebruiken (iedereen gebruikt bijvoorbeeld ‘uitdaging’).
- Verplaats jezelf in de opdrachtgever. Wat zou jij verwachten van iemand die zou solliciteren? Bedenk wat je wel of juist niet zou willen horen.
- Houd altijd het doel van de brief voor ogen. Het is een formele sollicitatiebrief met als doel een baan te krijgen. Je schrijf geen brief naar een goede vriend!
- Sluit af met de vraag of je nader kennis kunt maken in een sollicitatiegesprek. Bijna geen enkele werkgever zal op basis van enkel een sollicitatiebrief en CV iemand in dienst nemen.
Wat moet er in de brief staan?
Het kan lastig zijn om de juiste informatie in weinig woorden kwijt te kunnen. Je moet een splitsing maken tussen punten die je wel en niet in de sollicitatiebrief terug laat komen. Hierbij is het handig om de vacature in je achterhoofd te houden.
Bedenk wat de werkgever zoekt en benoem jouw eigenschappen en ervaringen die hiervoor relevant zijn. Daarnaast is het leuk om nog een uniek punt over jezelf te noemen. Je bent geen robot die geprogrammeerd wordt om voor een bedrijf te werken! De volgende zaken komen zeker in een goede sollicitatiebrief aan bod:
- De kwaliteiten van de sollicitant
- De motivatie en ambities van de sollicitant
Daarnaast is het verstandig om de brief aan te passen naar de stijl en een toon die passen bij de sector en het bedrijf van de vacature. Ook moet je op zoek gaan naar een ideale balans tussen bluf en eerlijkheid.
Een tip om niet arrogant over te komen is aan te geven dat je op een bepaald gebied minder of nog geen ervaring hebt. Je kunt zo zelfs twee vliegen in één klap vangen: je wordt niet als arrogant ervaren én je kan duidelijk maken dat je bereid bent je kennis te verbreden.
Voorbeeld
Een sollicitatiebrief begint met je eigen adresgegevens en daarna de gegevens van het bedrijf. Omdat je deze gegevens enkel hoeft in te vullen als je de brief per post verstuurt hebben is dit in de voorbeeld sollicitatiebrief achterwege gelaten.
Betreft: vacature gehandicaptenzorg
Geachte heer/mevrouw …,
Ik ben al een tijd op zoek naar een geschikt centrum voor gehandicapten om te kunnen werken. Omdat ik de mensen nét wat extra’s wil geven, vond ik een regulier centrum niet genoeg. Toen ik de online vacature van …. zag, werd ik dan ook direct enthousiast. Eindelijk een locatie waar ik aan de slag zou kunnen!
De afgelopen 15 jaar heb ik gewerkt bij … . Dit bedrijf ging helaas failliet, maar de ervaringen die ik daar heb opgedaan zullen me altijd bijblijven. Ik droom nu nog steeds zo nu en dan weg als ik denk aan de leuke uitstapjes die we met de gehandicapten maakten! Ik zou dit graag opnieuw doen bij uw bedrijf.
In mijn CV kan u referenties lezen van mijn vorige werkgever en begeleiders van enkele gehandicapten. Ook leest u hier welke opleidingen en cursussen ik heb gevolgd. Sinds ik werkeloos ben heb ik namelijk niet stil gezeten! Ik steek mijn handen graag uit de mouwen en ben zeer leergierig.
Ik hoop u en de gehandicapten zo spoedig mogelijk van dienst te kunnen zijn. Daarom vraag ik u of ik in een persoonlijk gesprek meer toelichting zou mogen geven.
Hoogachtend,
Pieter de Boer
(bijlage: CV)
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie