create counter
header

Ontslagbrief schrijven? Hier Vind Je een Duidelijk voorbeeld!

Ontslag nemen is vaak niet eenvoudig. In veel gevallen is het nemen van ontslag een gevolg van een minder prettige omstandigheid. Soms is er wat onenigheid op de werkvloer, of voel je je niet meer thuis tussen je collega’s. In andere situaties kan het zijn dat het bedrijf heeft aangegeven niet veel vertrouwen meer in je te hebben.

Natuurlijk hoeft een ontslag niet altijd om onprettige redenen te zijn. Je kunt ook ontslag nemen omdat je een betere baan aangeboden hebt gekregen, of omdat je een andere kant in wilt slaan. Dit kan juist erg spannend en opwindend zijn!

Ontslag nemen is in veel gevallen een beetje ongemakkelijk. Je geeft aan ergens niet meer te willen werken. Daarom is het belangrijk dat je een tactvolle en nette brief schrijft. Ook al ben je het niet eens met de gang van zaken, blijf toch beleefd en vermijd passief-agressief taalgebruik. Wil je weten wat er in een ontslagbrief moet staan en wil je hiervan een voorbeeld? Lees dan verder.

Wat staat er in een ontslagbrief?

Een ontslagbrief kan erg verschillend zijn, omdat veel mensen om verschillende redenen een bedrijf verlaten. Om je een beetje op gang te helpen met je ontslagbrief, hebben we een aantal punten voor je opgesomd die onmisbaar zijn voor een goede ontslagbrief. We kunnen ze indelen in drie soorten alinea’s: inleidend, verklarend en afsluitend. De alinea’s hoeven niet lang en omslachtig te zijn.

  1. In je inleidende zin of alinea geef je aan dat je ontslag neemt. Wanneer je in een gesprek al aangaf, vermeld je ook de datum van dit gesprek erbij. Je hoeft nog niet in te gaan op legale zaken, dit regel je in de verklarende alinea. Drie voorbeelden van een inleidende alinea zijn:
    1. “Naar aanleiding van ons gesprek op 7 juli 2015 bevestig ik bij dezen schriftelijk dat ik de firma zal verlaten.”
    2. “Met deze brief bied ik u mijn ontslag aan.”
    3. “Bij dezen deel ik u mede dat ik de arbeidsovereenkomst beëindig vanaf 5 augustus 2015.”
  2. Je verklarende zin of alinea gebruik je om nog wat extra informatie te verschaffen aan je werkgever of de persoon die de ontslagen afhandelt. Het is vaak het geval dat je de zakelijke informatie aangaande je ontslag duidelijk maakt. Dit kan een uitleg zijn die informatie geeft over de reden waarom je weg bent gegaan, maar ook wat extra informatie over de administratieve regelingen. Drie voorbeelden van een verklarende alinea zijn:
    1. “Dit houdt in dat ik per 4 december niet meer bij de firma in dienst ben.”
    2. “Aangezien ik nog een week aan vakantiedagen tegoed heb, stel ik voor mijn werk af te ronden en over te dragen op 23 november a.s.”
    3. “Ik heb gesolliciteerd bij een firma die meer aansluit op mijn perspectieven en heb besloten hun weg in te slaan.”
  3. Met je afsluitende alinea neem je alle onduidelijkheid weg. Het kan zijn dat je nog wat zaken moet toelichten, als je nog geen gesprek over je ontslag hebt gehad. Als je het naar je zin hebt gehad bij een bedrijf of veel hebt geleerd, vermeld dit dan ook. Het kan nooit kwaad om aardig te zijn, zeker niet tegen je voormalige werkgevers. In de bedrijfswereld kunnen aanbevelingen van anderen je maken of breken. Heb je nog iets nodig van je werkgever, vraag er dan om in deze brief. Dit kan een schriftelijke bevestiging van ontslag zijn, maar ook een aanbevelingsbrief. De kans bestaat dat je hem of haar niet meer zult zien nadat je deze brief hebt ingezonden. Deze keer hebben we vier voorbeelden voor je:
    1. “Ik zal de nog lopende zaken zo goed mogelijk proberen af te sluiten, zodat er geen onprettige omstandigheden zullen ontstaan als gevolg van mijn ontslag.”
    2. “Ik heb drie jaar met veel plezier bij deze firma gewerkt en wens u en uw werknemers nog veel succes toe.”
    3. “Wanneer u het op prijs stelt om nog een gesprek te hebben omtrent mijn ontslag, dan stel ik mijzelf daarvoor beschikbaar.”
    4. “Ik zou het zeer waarderen wanneer u mij een schriftelijke bevestiging van mijn ontslag kunt sturen.”

Voorbeeld ontslagbrief

Een ontslagbrief bestaat dus uit drie delen. Wat belangrijk is, is dat je beleefd, zakelijk en duidelijk blijft. Je wilt je ontslag niet langer en ongemakkelijker maken dan het al is. Om je een beeld te geven van een nette en duidelijke ontslagbrief hebben wij een voorbeeld voor je gemaakt:

Geachte mevrouw Pruyser,

Bij dezen mijn schriftelijke bevestiging dat ik met ingang van 24 juli aanstaande Dolfa BV zal verlaten. Dit doe ik naar aanleiding van ons gesprek op 30 juni jongstleden.

Met inachtneming van de wettelijke verplichtingen en mijn openstaande vakantiedagen, vertrek ik zes dagen voor de officiële afsluiting van het arbeidscontract.

Ik heb zeer genoten van de kennis en ervaring die ik bij Dolfa BV heb opgedaan. Daarom wil ik u hier ook oprecht voor bedanken en ik wens u en de firma zeker het beste toe. Ik zou het op prijs stellen wanneer u een getuigschrift zou kunnen verstrekken waarin u toelicht wat u van mijn functioneren vond. Ik hoop dat alle zaken omtrent mijn ontslag duidelijk zijn, wanneer dit niet het geval is ben ik zeker bereid om nog wat zaken toe te lichten in een gesprek.

Met vriendelijke groet,

Ronald Wester

 

Zoals je ziet, bestaat deze brief uit drie delen. Een ontslagbrief hoeft niet onwijs uitgebreid te zijn. Houd het informatief en neutraal om ongemakkelijke situaties te ontwijken. We hopen je genoeg geholpen te hebben met de ontslagbrief en wensen je een prettige gang van zaken toe.

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *