Studentenwerk kan de student na zijn studie een hoop voordeel opleveren.
Het is een veelgehoorde klacht: je bent net klaar met je studie en begint eindelijk aan het werkzame leven. Je gaat de arbeidsmarkt op. Maar alle vacatures die je onder ogen krijgt en die je wel interessant lijken, hebben één gemene deler: ze zoeken mensen met ervaring. Minstens twee, drie jaar. Hoe kun je in hemelsnaam over zoveel jaar ervaring beschikken als je pas net komt kijken?
Hier komt het studentenwerk om de hoek kijken. Want je hoeft je studietijd natuurlijk niet alleen aan het studeren te besteden. Buiten de colleges, het leeswerk en alle opdrachten om is er nog voldoende tijd over voor een bijbaantje. Er zijn altijd de avonden, en de weekends. En als je het een beetje slim aanpakt, kies je een bijbaan die je relevante ervaring oplevert en die bijzonder goed zal staan op je cv.
Hoe pak je dat nou lekker aan? Wat voor soort studentenwerk kun je het beste doen? Hieronder geven we je een aantal handige tips!
Is ervaring wel zo belangrijk?
Maar voordat we daartoe overgaan een antwoord op de vraag hoeveel waarde bedrijven eigenlijk hechten aan de werkervaring van hun sollicitanten.
Het spreekt voor zich dat bedrijven het liefst een nieuwe werknemer in dienst nemen die al over de nodige ervaring beschikt in de betreffende functie. Zo iemand is snel ingewerkt, hoeft niet te worden opgeleid en zal minder snel fouten maken – om een paar voordelen te noemen.
Maar dergelijke overwegingen mogen je er niet van weerhouden te reageren op een vacature die je interessant vindt. Reageren en je cv plus motivatie opsturen kan nooit kwaad. Nooit geschoten is altijd mis.
Want ook als je niet over relevante ervaring beschikt, je hebt sowieso ervaring, altijd. De opleiding die je hebt gevolgd telt ook mee als waardevolle ervaring. Bovendien kun je naast je studie studentenwerk gaan doen om zo je eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten.
Vergeet niet dit soort ervaring te vermelden in je brief en op je cv. Uiteindelijk gaan bedrijven niet voor de meest ervaren kandidaat, maar voor de kandidaat die zij het beste achten. Geef daarom altijd alles wat je hebt in je sollicitaties. Laat zien wat je allemaal in huis hebt!
Soorten studentenwerk
Er zijn minstens vijf soorten studentenwerk:
- Bijbaan
- (afstudeer)stage
- Tijdelijk fulltime werk
- Vakantiewerk
- Startersfunctie (direct na studie)
Idealiter kies je een baantje dat aansluit bij je studie en die je relevante ervaring oplevert voor de carrière die je voor ogen hebt – als je die al voor ogen hebt.
Een dergelijke baan vinden is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Allereerst moet dergelijk studentenwerk maar net beschikbaar zijn. Ten tweede moet je die baan dan ook nog zien binnen te halen. Maar ook hier geld weer: niet geschoten is altijd mis. Solliciteren is proberen, proberen, proberen en uiteindelijk krijg je wat je wilt, al is het niet altijd wat je van te voren had bedacht.
Begin daarom met inzetten op de ideale bijbaan, de bijbaan waar je het meeste profijt uit kunt halen en die je het leukste lijkt. Pas als deze niet binnen handbereik blijkt zijn, kun je op zoek gaan naar een alternatief.
Maar ook als je niet aan het studentenwerk kunt komen waar je in eerste instantie op had ingezet, hoeft dat geen ramp te zijn. Het belangrijkste is dat je werkervaring opdoet – welke werkervaring dat is, komt pas op de tweede plaats. Het gaat er namelijk om dat toekomstige selecteurs kunnen zien dat je niet hebt stilgezeten, dat je iemand bent die de armen uit de mouwen steekt – een bewonderenswaardige en zeer gewilde eigenschap voor iedere sollicitant.
Hoe kom ik aan studentenwerk?
Studentenwerk is de laatste jaren steeds meer in trek en niet alleen onder studenten maar ook onder werkgevers. Studenten zijn relatief goedkoop en hebben een tijdelijk contract. Ook niet onbelangrijk: het zijn doorgaans leergierige harde werkers. Veel studenten zijn erachter gekomen dat studentenwerk een handig opstapje is voor het werkzame leven dat na het einddiploma wacht.
Door de groeiende populariteit van studentenwerk bieden ook veel grote uitzendbureaus als Randstad en Indeed studentenbanen aan op hun websites. Daarnaast zijn er kleinere uitzendbureaus die zich hebben gespecialiseerd in vacatures voor studenten. Denk aan:
- Studentenwerk.nl
- Studentenvacature.nl
- Recruitastudent.nl
Maar je kunt natuurlijk ook eens buiten deze gebaande vacaturepaden zoeken. Vraag bijvoorbeeld eens aan je docenten of decaan of zij een leuke baan voor je weten of een interessante werkgever bij wie je de tijdens je studie opgedane kennis in de praktijk kunt brengen. Je studie is immers je uitgangspunt – waarom begin je daar dan niet ook met zoeken?
Natuurlijk heeft vrijwel iedere universiteit en iedere hogeschool een loopbaanadviescentrum. Ook daar kunnen ze je verder helpen!
Besteed je tijd goed
Je studie gaat natuurlijk altijd voor, die mag niet te lijden hebben onder je bijverdiensten. Loop daarom niet al te hard van stapel. Neem niet te veel hooi op je vork. Werk en studie moeten goed te combineren blijven.
Maar helemaal niet werken naast je studie raden we je ten strengste af. Ook al verdien je alleen maar wat bij achter de bar, in de supermarkt of als postbezorger – het belangrijkste is dat je ervaring opdoet met het verrichten van werk, wat voor werk dan ook. Het is goed om bekend te raken met discipline en verantwoordelijkheid. Dit komt van pas voor elke latere functie.
Dit willen we je tot slot nog op het hart drukken: besteed je tijd goed. In velerlei opzichten begin al tijdens je studieperiode aan het opbouwen van je cv. Je zult er dus later veel profijt van hebben. Veel succes!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie