In een motivatiebrief moet jij je nieuwe werkgever zo goed mogelijk overtuigen waarom jij de beste kandidaat bent. Een motivatiebrief verschilt in dat opzicht iets van een sollicitatiebrief; in een motivatiebrief leg je vooral de nadruk op jezelf; op jouw motivatie en waarom jij geschikt bent. Bij een sollicitatiebrief betrek je meer je cv erbij en geef je aan waarom je juist voor deze functie solliciteert.
Om een goede motivatiebrief te schrijven moet je vooral veel oefenen. Maar alleen oefenen is niet genoeg. Daarom hebben we hier 6 geweldige tips op een rijtje gezet om jou te helpen bij het schrijven van een motivatiebrief. Met onze tips zal je nooit meer de mist ingaan en is die nieuwe baan binnen handbereik!
Tip 1: kom alles te weten over je nieuwe functie
Voordat je überhaupt solliciteert, moet je een functie hebben om naar te solliciteren (tenzij je een open motivatiebrief stuurt). Je moet natuurlijk op zoek naar een functie die bij jou past. Maar soms zal je het moeten doen met een functie die je iets minder aanspreekt, omdat er gewoonweg niets anders te vinden is.
Je moet in beide gevallen goed kijken naar de functie die je op het oog hebt. Welke werkzaamheden zal je gaan verrichten? Welke problemen kom je tegen in deze functie? Past jouw persoonlijkheid bij deze functie? Wie zou een werkgever willen aannemen voor deze functie, en wie juist niet?
Door jezelf dit soort vragen te stellen dwing je jezelf om na te denken zoals een werkgever. Je moet bedenken wie de ideale persoon is voor deze functie, en daarna of jij dit zelf kunt zijn. Een goed begin is het halve werk; besteed hier dus veel aandacht aan!
Tip 2: een goede opbouw is funest
Je motivatiebrief moet je zo perfect mogelijk schrijven. Brieven met overduidelijke fouten worden direct de prullenbak in gemikt; die moet je dus vermijden. Een goede motivatiebrief begint met een goede opbouw. Denk hierbij aan de indeling van de brief, maar ook in welke volgorde je jouw verhaal gaat vertellen.
Je motivatiebrief begint altijd met jouw eigen adres links bovenin. Daaronder komt het adres van het bedrijf waar je solliciteert. Daarna volgt jouw woonplaats met datum van verzending van de brief. Vervolgens schrijf je ‘Betreft: ….’, waar je de aanleiding van je motivatiebrief zet. Hierna begin je met de echte brief.
In de opening leg je uit waarom je precies solliciteert en hoe je op het idee bent gekomen om voor die functie te solliciteren. In het tweede deel werk je jouw motivatie uit. Laat merken dat je je verdiept het in het bedrijf en de specifieke functie. Deze motivatie beargumenteer je met werkervaringen en jouw persoonlijke kwaliteiten. Afsluitend laat je weten dat je graag op gesprek zou willen komen.
Tip 3: originaliteit wordt gewaardeerd!
Stel je voor, je moet uit tientallen, soms wel honderden sollicitanten één iemand kiezen voor een vacature. Je krijgt dan ontzettend veel motivatiebrieven binnen, die je allemaal zult moeten lezen. Na een tijdje word je erg moe van de standaardzinnen die mensen gebruiken. Denk aan “Naar aanleiding van uw vacature voor ….” of “ik ben geschikt voor deze functie vanwege mijn passie voor ….”.
Die zinnen zijn al zo vaak gebruikt en uitgemolken dat ze geen indruk meer achterlaten. Wees daarom origineel in je formulering! Vooral de allereerste zin van je motivatiebrief moet er direct uit springen. Hierdoor houd je niet alleen de aandacht van de lezer vast, je onderscheidt je ook nog van de rest. Sluit je brief ook krachtig af, het liefst met een zin die weer terugslaat op je eerste zin.
Tip 4: presenteer jezelf
Veel mensen vinden het lastig om een soort reclamepraatje voor zichzelf te houden, zoals wanneer ze een motivatiebrief moeten schrijven. Ze denken al snel dat ze arrogant over komen. Dat valt eigenlijk wel mee. Om in een motivatiebrief betrouwbaar over te komen, moet je wel je bescheidenheid naar de achtergrond verplaatsen.
Om het voor jezelf makkelijker te maken, kun je vooral focussen op de dingen die je bereikt hebt, en niet zozeer wie je bent. Wat heb je in je vorige baan allemaal kunnen bereiken? En hoe heb je dat gedaan? Door het voor jezelf concreet te maken hoef je niet bang te zijn om arrogant over te komen.
Tip 5: een motivatiebrief schrijf je niet alleen
Zoals zoveel dingen hoef je een motivatiebrief niet in je eentje te schrijven. Begin daar trouwens wel mee! Het heeft geen zin om een ander jouw motivatiebrief te laten schrijven. Hij of zij weet niet zoveel over jou als jij zelf, en je leert er niets van.
Wat wel kan is dat jij een motivatiebrief schrijft, en die laat lezen door iemand met veel verstand van dit soort brieven. Hij of zij kan goed zien waar je de goede kant op gaat, en waar nog verbeterpunten zijn. Bovendien kun je door je brief door iemand na te laten kijken beter controleren op taal- en spellingfouten. Brieven met dit soort fouten komen ook sneller in de prullenbak terecht dan dat ze uitgelezen worden.
Tip 6: nog enkele schrijftips
Om af te sluiten hebben we nog wat praktische schrijftips. Deze fouten worden door erg veel sollicitanten gemaakt. Voorkom ze en jouw brief valt gelijk op tussen de rest.
- Wissel lange en korte zinnen af. Hierdoor leest je brief makkelijker. Voorkom sowieso te veel lange zinnen.
- Schrijf in de ik-vorm, maar begin je zinnen nauwelijks met ‘ik’. Jij bent natuurlijk centraal in de brief, maar daar hoef je niet de nadruk op te leggen.
- Vermijd passieve zinnen. Actieve zinnen zijn meestal duidelijker en lezen makkelijker.
- Houd in je hele brief dezelfde tijd aan. Schrijf je eenmaal in de tegenwoordige tijd, blijf dat dan ook de rest van de brief doen (behalve als je over het verleden praat).
- Maak je brief niet te lang. Eén A4-tje is vaak al meer dan genoeg. Denk goed na of een zin wel nuttig is als je brief te lang dreigt te worden.
Met deze tips moet je een heel eind op weg komen. Veel succes met het schrijven van je motivatiebrief!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie