create counter
header

Krijg je droombaan met deze tips voor een perfecte sollicitatiebrief

Het doel van een sollicitatiebrief is uitgenodigd te worden voor een gesprek. De brief zelf legt uit waarom jij geschikt bent voor de betreffende functie. Je geeft uitleg over jouw motivatie (waarom je de baan wilt) en wat jou geschikt maakt. Over het algemeen stuurt je bij een sollicitatiebrief een bijlage met daarin jouw CV.

Als je graag een bepaalde baan wilt krijgen is het belangrijk veel aandacht aan zowel je CV als sollicitatiebrief te besteden. Dit artikel geeft meer uitleg over hoe je een sollicitatiebrief moet schrijven. Lees één van de andere artikelen op deze website voor meer informatie over het CV.

Maak gebruik van de AIDA-methode

Het is niet eenvoudig om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Om het wat eenvoudiger te maken leggen we eerst de opbouw van een sollicitatiebrief uit. Eigenlijk kan je het zien als een soort verkoopbrief. Jij bent zelf het ‘product’ dat verkocht wordt en de werkgever kan je zien als de ‘klant’.

Verkoopbrieven zijn meestal opgebouwd volgende de AIDA-methode. Deze methode kan je dus ook bij jouw sollicitatiebrief toepassen:

 • Attention: trek de aandacht van de lezer
 • Interest: wek interesse met jouw unieke eigenschappen
 • Desire: wek verlangen
 • Action: zet de lezer aan tot actie

Wek attention in de inleiding en werk interest en desire in het middenstuk van de sollicitatiebrief uit. Het punt action laat je in de laatste zin aan bod komen.

Faseer het schrijven

Een sollicitatiebrief is niet in één dag of in één keer geschreven. Het is verstandig om enkele dagen na te denken over de inhoud van de brief. Welke zaken laat je aan bod komen en hoe speel je goed in op de wensen van de werkgever? Houd de volgende fasen aan:

 • De kladfase: hierin schrijf je een eerste versie van je sollicitatiebrief. Je hebt van tevoren al bedacht wat je in de brief wilt zetten en gaat dit nu in een logische volgorde uitwerken
 • De schrijffase: in de schrijffase wordt de daadwerkelijke brief geschreven. Je hebt enkele dagen de kladfase doorgenomen, bepaalde punten afgestreept en dingen aangevuld. Bij de schrijffase is het belangrijk te letten op de tone of voice (hoe kom je over?) en de leesbaarheid (niet te formeel/informeel).
 • De correctiefase: na de schrijffase lees je de sollicitatiebrief nog enkele keren door. Ben je tevreden en staan er geen spel- of taalfouten meer in de brief? Dan kan je de sollicitatiebrief versturen naar de werkgever. Twijfel je? Laat een goede vriend of iemand die veel ervaring in het zakenleven heeft de brief eens doornemen.

Blijf oefenen

Misschien lukt het niet direct om je droombaan te krijgen. Je moet bedenken dat er soms heel veel mensen naar een functie solliciteren en jij dan net buiten de boot kan vallen. Blijf je best doen en denk goed na over de sollicitatiebrieven die je schrijft. Uiteindelijk zal je de baan krijgen waar je altijd al van gedroomd hebt!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *