create counter
header

CV Maken? Volg onze Tips en Maak Indruk met je CV!

Een eigen cv maken lijkt een fluitje van een cent. Twee a4’tjes – wat stelt het nu helemaal voor? En inderdaad, zo op het eerste gezicht lijkt het inderdaad niet zoveel werk. Maar schijn bedriegt: een cv is een belangrijk document dat het verschil kan maken tussen baan of geen baan – het is dus van het grootste belang dat je tijd en aandacht besteedt aan het opstellen van je cv.

In dit artikel vertellen we hoe je het beste een cv maken kunt. Hoe bouw je een curriculum vitae op? Welke onderdelen moeten er in staan? En waar moet je op letten bij de opmaak van je cv? Met deze tips gaat het je zeker lukken om een mooi cv te maken dat zonder twijfel de aandacht van werkgevers zal trekken.

Een eerste tip voor we echt beginnen: een cv maken doe je het liefst zelf. Op internet vind je vele sites waar je na het invoeren van een aantal gegevens gemakkelijk een automatisch cv kunt genereren. Een persoonlijke touch wordt echter bijzonder gewaardeerd door de meeste werkgevers!

 

Een cv maken: dit zijn de onderdelen

Wil je een volledig cv maken, dan gebruik je in ieder geval de volgende onderdelen:

  • Persoonlijke gegevens
  • Werkervaring
  • Opleidingen
  • Competenties en vaardigheden
  • Nevenactiviteiten

Uiteraard staan de persoonlijke gegevens altijd bovenaan, maar in de volgorde van de overige onderdelen ben je vrij (al is de hier gegeven volgorde meestal de meest logische). Beschik je bijvoorbeeld nog niet over zo veel werkervaring? Begin dan eerst met je opleidingen!

Binnen ieder onderdeel is een chronologische volgorde het meest gebruikelijk. De meest recente werkervaring of opleiding staat bovenaan en zo werk je naar beneden terug in de tijd.

Een cv mag niet te lang worden. Je zit al vrij snel aan het maximum van 2 a4’tjes. Sneller dan je zou denken. Vermeld daarom alleen die ervaring, die opleidingen en die vaardigheden die voor de functie waarnaar je solliciteert van belang zijn. Relevantie staat voorop!

Moeten referenties ook vermeld worden op je cv? Nee, in principe niet, alleen als er expliciet om gevraagd wordt.

 

De verschillende onderdelen nader bekeken

Welke gegevens moet je precies vermelden bij ieder onderdeel? We vertellen het je hier. Zo ga je het zeker met je cv maken!

Bij persoonlijke gegevens geef je in ieder geval de volgende informatie op:

  • Je volledige voor- en achternaam zoals deze vermeld staan op je paspoort;
  • Je adres, inclusief postcode en woonplaats
  • Je huistelefoonnummer en mobiele telefoonnummer
  • Je e-mailadres
  • Je geboorteplaats en geboortedatum

Indien van toepassing kun je ook nog melding maken van de volgende personalia:

  • De soorten rijbewijzen waarover je beschikt
  • De URL van je website
  • Het KVK-nummer van je eigen bedrijf

Tot slot zou je ook nog een mooie foto van jezelf kunnen toevoegen – het liefst een pasfoto van een iets groter formaat.

Bij iedere werkervaring schrijf je het volgende:

  • Periode dat je bij de werkgever werkzaam was (het liefst op de maand nauwkeurig)
  • Functie
  • Naam en plaats van de werkgever
  • Een korte, helder omschrijving van je werkzaamheden; de lezer moet een goed beeld krijgen van je taken aldaar

Voor opleidingen geldt het volgende stramien:

  • Periode van de opleiding
  • De naam van de opleiding
  • De opleidingsinstelling
  • Bijzonderheden. Bijvoorbeeld: specialisatie of richting, titel van scriptie, extra vakken. Diploma cum laude behaald? Vergeet dit niet te vermelden!

Bij competenties en vaardigheden draait het voornamelijk om twee dingen: talenkennis en computervaardigheden. Met welke computerprogramma’s kun je allemaal overweg? En welke talen kun je schrijven en/of spreken?

Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je buiten school en werk om hebt ontplooid. Zeker vermeldenswaardig tijdens het cv maken: met het opgeven van het vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan, de bestuursfuncties die je op je hebt genomen en/of de sportteams die je hebt getraind laat je zien dat je iemand bent met initiatief en inzet. Twee eigenschappen die hogelijk worden gewaardeerd door iedere werkgever!

Nog een laatste tip, of eigenlijk meer een waarschuwing, over de inhoud van je cv: je mag absoluut nooit liegen. Geef nooit werkervaring op die je niet hebt of een opleiding die je niet hebt gevolgd. Je valt geheid door de mand!

 

Niet alleen de inhoud, maar ook de vorm is belangrijk

Een bekend verhaal dat veel sollicitanten de stuipen op het lijf jaagt: de selecteur scant je cv en bepaalt binnen vijf seconden of hij je voor een gesprek zal uitnodigen ja of nee. Wees niet bang: dit is een broodje aap. Toch helpt het een hele hoop als je cv er ook qua opmaak goed uitziet. Je curriculum vitae moet uitnodigen om te lezen. Houd hier dus rekening mee tijdens het cv maken!

Overzichtelijkheid dient de inzet te zijn. Maak gebruik van een overzichtelijke bladspiegel met de nodige witregels en witmarges. Gebruik regelafstand 1,15 of, beter nog, 1,5. Informatie over je werkervaring en je opleiding plaats je bijvoorkeur in een duidelijk leesbare en begrijpelijke tabel. Voorzie ieder onderdeel van een duidelijke, dikgedrukte kop.

Absoluut not done: enorme blokken onoverzichtelijke tekst – de werkgever moet in één oogopslag kunnen zien wat de belangrijkste informatie is. In een dergelijk blok verzuipt die informatie.

Taalgebruik is ook erg belangrijk tijdens het cv maken. Je moet klare taal spreken. Een goede tip: gebruik actief taalgebruik. Dus: ‘ik organiseerde…’ in plaats van ‘ik heb… georganiseerd’, ‘ik studeerde…’ in plaats van ‘ik heb… gestudeerd’. Zo schrijf je niet alleen duidelijk en to the point, maar spaar je ook de nodige ruimte!

Afkortingen schrijf je altijd voluit. Vermijd jargon. Ook dit dient de duidelijkheid van je cv. Alleen als je zeker weet dat de werkgever die aanschrijft bekend is met de door jou gebezigde afkortingen en jargontermen kun je ze toepassen – is het zelfs aan te raden misschien.

Tot slot: kijk je cv altijd goed na op taal- en typefouten. Een spelfout hier en daar maakt een slechte indruk!

We wensen je veel succes met het cv maken en al je verdere sollicitaties!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *