create counter
header

Open sollicitatiebrief schrijven? Gebruik ons voorbeeld!

Een open sollicitatiebrief verschilt nog erg van een gewone sollicitatiebrief. Er is namelijk geen specifieke functie waar je voor solliciteert, maar je wilt wel graag bij een bepaald bedrijf werken. Het is daarom bij een open sollicitatie nog belangrijker om je motivatie goed onder woorden te brengen. Een voordeel is dat je al gemotiveerd overkomt, omdat je zelf het initiatief neemt te solliciteren. 

Het kan lastig zijn om een open sollicitatiebrief te schrijven, omdat je maar weinig aanknopingspunten hebt. Je moet zelf veel informatie in je brief verwerken. Maar wat moet je nu in je open sollicitatiebrief zeggen? Welke punten zijn belangrijk? En werkt een open sollicitatie wel?

Daar willen wij je graag bij helpen! Hier vind je verschillende tips voor het schrijven van een open sollicitatiebrief. Bovendien kun je een voorbeeld bekijken om jouw eigen brief mee te vergelijken.

Werkt een open sollicitatiebrief wel?

Veel mensen twijfelen aan het nut van een open sollicitatie. Het lijkt onmogelijk om op deze manier een baan te vinden, omdat er niet specifiek om gevraagd wordt. Toch wordt ongeveer een vijfde van de openstaande functies vervuld door open sollicitaties. Ook geeft ongeveer driekwart van de bedrijven aan open sollicitaties erg te waarderen.

Bovendien hoef je bij een open sollicitatie niet of nauwelijks met anderen te concurreren. Hierdoor val je eerder op bij een werkgever, omdat er bijna geen andere brieven zijn. Dat houdt ook in dat je meer op de inhoud van de brief kunt focussen, en niet zozeer op originaliteit.

Het staat sowieso goed als je een open sollicitatiebrief stuurt, omdat je zelf initiatief neemt en duidelijke motivatie hebt. Iemand met weinig motivatie zal niet uit zichzelf een open sollicitatiebrief sturen.

Voor het bedrijf is het ook fijn om open sollicitatiebrieven te krijgen. Zij hoeven namelijk geen geld uit te geven aan advertenties en vacatures. Ook besparen ze tijd op de selectieprocedure, omdat er geen honderden brieven binnenkomen. Jouw brief valt nu direct op. Kortom, open solliciteren werkt voor het bedrijf én voor jou!

Tips voor het schrijven van een open sollicitatiebrief

Voordat je aan je open sollicitatiebrief begint, moet je goed vooronderzoek doen. Ga bij jezelf na wat je graag wilt, wat voor werkzaamheden je wilt verrichten en welke bedrijfswaarden bij jou passen. Bekijk ook welke verschillende namen de beroepen van jouw keuze hebben. Dezelfde functie kan bij twee bedrijven zeer verschillende namen hebben.

Vervolgens ga je op zoek naar bedrijven waar je zou willen werken. Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie over die bedrijven weet in te winnen. Bekijk de website goed en vraag jaarverslagen aan bij de Kamer van Koophandel. Zo kun je zien wat voor opdrachten en werkzaamheden dit bedrijf verricht heeft en of die bij jou passen. Bovendien komt het bij een gesprek goed over als je veel van je potentiële werkgever weet.

Het is verstandig om met het bedrijf te bellen, voordat je jouw open sollicitatiebrief schrijft. Het kan namelijk best zo zijn dat het bedrijf van jouw interesse geen open sollicitatiebrieven accepteert. Geef alvast aan wat voor werk je zou kunnen doen, maar noem geen concrete namen van functies.

Die functies kunnen namelijk heel anders heten bij dit bedrijf, of het gesprek is gauw klaar: “Daar hebben we nu geen vacatures voor.” Als ze wel open sollicitatiebrieven accepteren, vraag je naar de gegevens van de persoon aan wie je de brief stuurt.

Let er wel op dat je in dit gesprek niet te veel informatie over jezelf prijs geeft. Je moet natuurlijk nog wel informatie bewaren om in je brief te verwerken en in een sollicitatiegesprek naar voren te laten komen. Probeer in het telefoongesprek vooral zo veel mogelijk informatie te winnen, en niet zozeer alvast een sollicitatie te doen.

In je open sollicitatiebrief moeten de volgende zaken goed naar voren komen:

  • Wie ben je en wat zijn jou kwaliteiten?
  • Wat voor soort werk wil je gaan doen? Welke ervaringen heb je op dat gebied?
  • Wat is je motivatie om dit werk te doen? (Heel belangrijk!)
  • Waarom wil je per se bij dit bedrijf werken? Welke waarden van dit bedrijf spreken jou aan?
  • Geef aan dat je interesse hebt in een sollicitatiegesprek om je motivatie verder toe te lichten.

Voorbeeld van een goede open sollicitatiebrief

Geachte mevrouw Brinkman,

 

Met deze open sollicitatiebrief wil ik mijn interesse voor een baan bij de afdeling ‘Online marketing’ van Greenpeace kenbaar maken. Tijdens ons telefoongesprek van 24 augustus 2014 heb ik al aangegeven graag bij u te werken. In deze open sollicitatiebrief wil ik mijn motivatie en ervaringen verder toelichten.

Tot 1 september jongstleden was ik werkzaam als copywriter bij Spin Online Marketing. Hier heb ik mijn vaardigheden om reclameteksten en webteksten te schrijven voluit benut. Ik begon hier als gewone tekstschrijver, maar na een jaar werd ik gepromoveerd tot Lead copywriter. Dankzij mijn inzet, creativiteit en perfectionisme wist ik binnen Spin Online Marketing op te klimmen.

Mijn interesse in teksten kwam al tot uiting op de middelbare school, toen ik voor mijn plezier creatieve verhalen en gedichten schreef. Vervolgens heb ik de opleidingen Nederlandse taal en cultuur en Journalistiek en media aan  de Universiteit van Amsterdam gevolgd. Tijdens mijn studie schreef ik regelmatig stukken voor de universiteitskrant en heb ik een korte stage gevolgd bij het NRC.

Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik reclame en online marketing interessanter vond dan journalistiek. Daarom ging ik aan de slag bij Spin Online Marketing. Nu wil ik mijn vaardigheden zo goed mogelijk inzetten voor Greenpeace. Ik ben al sinds mijn achttiende donateur van Greenpeace en heb enkele demonstraties bijgewoond. 

Nu wil ik helpen om Greenpeace zo bekend mogelijk te maken op het internet. Want hoe meer leden en donateurs Greenpeace krijgt, hoe meer zij kunnen bereiken. Ik geloof dat ik met mijn creatieve brein en persoonlijke betrokkenheid bij Greenpeace hier een grote rol in kan spelen.

In de bijlage vindt u mijn curriculum vitae. Graag zou ik deze en mijn motivatie nog verder toelichten in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

 

Bianca Huisman

 

Bijlage: Curriculum vitae

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *