Veel mensen hebben wel eens gesolliciteerd. Dit kan zijn wanneer je voor het eerst solliciteert als vakkenvuller in de lokale supermarkt of wanneer je bij een bepaald bedrijf stage wilt gaan lopen. Sommige mensen hebben erg vaak gesolliciteerd, anderen nog nooit. Maar waar je ook voor solliciteert en hoe vaak je het ook hebt gedaan, het begint altijd met de sollicitatiebrief.
Maar wat is een sollicitatiebrief nu eigenlijk? En wat moet er over het algemeen in een sollicitatiebrief staan? Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief die inspeelt op de verwachtingen en eisen van de werkgever? Antwoord op deze vragen en nog meer lees je in dit artikel!
Wat is een sollicitatiebrief en wat staat erin?
Een goede sollicitatiebrief kan je toegangsbewijs zijn naar een sollicitatiegesprek en misschien ook naar een baan. Het is samen met je CV de perfecte manier om jezelf voor te stellen en in een goed daglicht te zetten. In je CV zet je wat voor opleidingen je hebt genoten, wat je allemaal naast je opleiding hebt gedaan en of je al eerder baantjes hebt gehad of vrijwilligerswerk hebt gedaan.
Een sollicitatiebrief is anders dan een CV. Zo is een sollicitatiebrief in elke situatie anders, terwijl een CV alleen maar even geüpdatet hoeft te worden wanneer je iets nieuws hebt bereikt. Een sollicitatiebrief is in elke situatie anders, omdat er ingespeeld moet worden op de functie waarvoor je solliciteert. In een sollicitatiebrief moeten de volgende zaken aan de orde komen:
- Je persoonlijke informatie. Hieronder valt je naam en adres en andere persoonlijke zaken die van je gevraagd worden. Dit kan bijvoorbeeld je leeftijd zijn of de opleiding die je hebt genoten.
- Je relevante werkervaring. Hoewel dit ook al in je CV zet, is het voor een werkgever handig om te zien wat je vroeger allemaal al hebt gedaan.
- Je motivatie. Het is belangrijk dat je in je sollicitatiebrief aangeeft waarom je zo graag wilt werken voor een bepaald bedrijf of in een bepaalde functie. Hierbij geef je duidelijk aan dat je weet wat de functie inhoudt en dat het is waar jij naar op zoek bent.
- De redenen om jou aan te nemen. Dit zijn dus jouw sterke punten, zoals bijvoorbeeld stiptheid, betrouwbaarheid en het zijn van een harde werker. Onder de redenen om jou aan te nemen valt echter ook je eerdere werkervaring. Je combineert in dit stukje de informatie die je hebt gegeven over je eerdere banen of stages met de informatie die je hebt gekregen over je eventuele toekomstige baan. Hierin laat je zien dat je kennis van vroeger je zal helpen om bij deze baan succesvol te werk te kunnen gaan.
- Overige zaken die gevraagd worden door een bedrijf wanneer je moet solliciteren. Dit is altijd aangegeven in de vacature. Het is er meestal om een nog beter beeld van jou als sollicitant te krijgen.
Zes tips voor de ultieme sollicitatiebrief
Bedrijven die een vacature hebben openstaan krijgen bijna nooit maar een enkele sollicitatiebrief binnen. Iedereen schrijft wel eens een sollicitatiebrief, maar hoe zorg je nu dat jouw sollicitatiebrief eruit springt? Je sollicitatiebrief moet namelijk een goede indruk van jouzelf achter laten. Om je te helpen hebben we zes tips opgesteld. Lees snel verder!
- Geef betrouwbare informatie. Hoewel mensen geneigd zijn zichzelf in het beste daglicht te zetten, moeten we niet vergeten dat je ook nog een sollicitatiegesprek aangaat en uiteindelijk misschien bij een bedrijf werkt. Als je dan toch ineens niet vloeiend Fins of Arabisch spreekt terwijl je dit wel hebt aangegeven, is dat voor niemand prettig.
- Laat je brief nakijken. Hoewel het alleen gaat om de inhoud van je brief, zijn er nog andere punten waarop een werkgever je, vaak onbewust, op beoordeelt. Je brief is te beoordelen op drie punten: stijl, inhoud en taal. Natuurlijk is de inhoud van je brief het belangrijkste. De stijl is de opzet van de brief en de soorten zinnen die je maakt. Stijl en taal kunnen door allerlei mensen die verstand hebben van schrijven en de Nederlandse taal worden nagekeken. De inhoud kun je laten nakijken door een ex-collega of iemand anders die op de hoogte is van je toekomstige baan en werkverleden.
- Maak een professionele indruk. Dit kan op verschillende manieren. Zo is het belangrijk dat je e-mailadres niet lijkt op iets als [email protected], gezien het feit dat dit nog wel eens een verkeerde indruk kan wekken. Ook je taalgebruik en de manier waarop je op je bijgevoegde foto staat moeten volwassen en professioneel overkomen.
- Let op de bijlagen. Wanneer er gevraagd wordt om certificaten, foto’s, CV’s of aanbevelingsbrieven, voeg deze dan bij in goede staat. Maak desnoods een kopie van het originele document. Een aantal vouwen geven alweer een minder nette indruk.
- Weet waarvoor je schrijft. Zorg dat je goed op de hoogte bent van het bedrijf waarvoor je wilt gaan werken. Wat houdt de functie waarvoor je gaat solliciteren in? Welke eisen worden er aan je gesteld? Wat weet je van het bedrijf waar je wilt gaan werken?
- Bekijk een voorbeeld. Een voorbeeldbrief kan een goede houvast zijn wanneer je niet weet waar je moet beginnen. Daarnaast is het een goede manier om de structuur van je sollicitatiebrief mee op te stellen.
Alles overziend is het dus met name belangrijk dat je goed kijkt naar de indruk die je maakt, je sterke en zwakke punten kent en hierop inspeelt. Het is altijd handig om om advies te vragen. Dit kan zijn aan collega’s, vrienden en familie. Wat vooral belangrijk is, is dat je bereid bent steeds kritiek te ontvangen en deze te gebruiken voor positieve doeleinden. Dit maakt uiteindelijk je werk steeds maar weer sterker en geeft je de mogelijkheid om te groeien. Succes met solliciteren!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie