create counter
header

4 Redenen Waarom je je moet Inschrijven bij een Uitzendbureau

“Wil je naar een uitzendbureau gaan? Dat zou ik maar niet doen als ik jou was!”

Over uitzendbureaus laten mensen zich nog al eens denigrerend uit. Ze zadelen je op met tijdelijk werk onder je opleidingsniveau, luidt het bekendste vooroordeel. Voor het verdere verloop van je carrière zou je er dus helemaal niets aan hebben je heil te zoeken bij een uitzendbureau.

Als iemand iets dergelijks tegen je zegt wanneer het onderwerp op tafel komt, dan is diegene waarschijnlijk slecht geïnformeerd. Het is al lang niet meer zo dat uitzendbureaus slechts tijdelijke functies aanbieden. Ook hoef je niet per se onder je niveau aan de slag te gaan. En ook als dat wel het geval is, hoeft dat helemaal niet erg te zijn.

In dit artikel leggen we uit waarom dat zo is. We geven de voordelen die uitzendwerk met zich meebrengt, in het bijzonder voor starters. Maar we beginnen met een kort informatief stuk. Wat is een uitzendbureau precies en welke verschillende soorten bestaan er?

 

Voor iedereen een uitzendbureau

Een uitzendbureau is een intermediair bedrijf dat bemiddelt tussen werkzoekenden en bedrijven die mensen nodig hebben. De uitzendkracht wordt niet direct betaald door het bedrijf waar hij of zij aan de slag gaat, maar door het uitzendbureau.

Je hebt verschillende soorten uitzendbureaus die verschillende soorten werk aanbieden. Hier een overzicht van de punten waarop bureaus zich kunnen onderscheiden:

 • Allereerst heb je algemene uitzendbureaus en uitzendbureaus die zich gespecialiseerd hebben in specifieke vakgebieden of beroepsgroepen. Denk aan bureaus gespecialiseerd in ICT of HR, of aan bureaus die verpleegkundigen of fysiotherapeuten aan (tijdelijk) werk helpen.
 • Ook het niveau van het werk kan van bureau tot bureau verschillen. Sommige bieden alleen werk aan voor lageropgeleiden, andere bemiddelen ook voor mbo’ers, hbo’ers en wo’ers.
 • Tot slot hebben sommige uitzendbureaus slechts tijdelijk werk in de aanbieding, terwijl andere bureaus ook voor vaste banen kunnen zorgen.

Naar wat voor baan je ook op zoek bent, van welk niveau dan ook, er is dus altijd wel een uitzendbureau dat je kan helpen bij jouw specifieke wensen. Ben je op zoek naar werk? Zoek dan eerst eens uit welk uitzendbureau het best bij jou past!

 

Werving en selectie, en detachering

Naast met het plaatsen van uitzendkrachten houdt een groeiend aantal uitzendbureaus zich bezig met werving en selectie, en met detachering.

Dit betekent dat een uitzendbureau de werving en selectie van vast personeel van een bedrijf op zich heeft genomen. Wanneer je via deze weg aan een baan komt, kom je dus in vaste dienst bij dat bedrijf en word je ook door dat bedrijf betaald.

In het geval van detachering word je nog altijd betaald door het uitzendbureau, maar je werkt in feite voor een opdrachtgever die jou voor een aantal maanden – soms zelf voor een aantal jaar – inhuurt voor een bepaalde opdracht of een bepaald project. Detachering is voor starters een uitstekende manier om werkervaring op te doen. Bovendien kun je op deze manier goed uitzoeken wat je precies wilt gaan doen in je werkende leven.

 

Waarom werken via een uitzendbureau?

Uit de omschrijving die we hierboven hebben gegeven blijkt al dat de gebruikelijke vooroordelen over het uitzendbureau niet kloppen. Voor ieder opleidingsniveau kun je bij een intermediair terecht en ook voor een vaste aanstelling kun je tegenwoordig bij een uitzendbureau aankloppen. Laat je dus niets wijs maken door de cynici!

Uitzendwerk kan zelfs zeer voordelig zijn, zeker als je als starter nog nat achter de oren de arbeidsmarkt betreedt. Werken onder je opleidingsniveau is daarbij helemaal geen schande. Veel mensen beginnen tegenwoordig met een baan die niet lekker aansluit bij hun opleiding. Nogmaals, dat is niet erg: je doet immers waardevolle werkervaring op. En werken onder je niveau is altijd nog beter dan een gat in je cv.

Werkervaring opdoen – dat is het eerste voordeel van uitzendwerk. Als tweede voordeel kan oriëntatie op de arbeidsmarkt genoemd worden. Je komt erachter of het werk dat je nu doet iets voor jou is, zelfs als je dat misschien helemaal niet had verwacht. In het geval van tijdelijk werk kun je bovendien verschillende soorten werk uitproberen. Uitzendwerk is dus een bijzonder nuttig beginpunt van waaruit je de rest van je carrière kunt uitstippelen.

Een derde voordeel is het opbouwen van je netwerk, hetgeen heel erg belangrijk is in deze tijd. Het merendeel van de vacatures wordt tegenwoordig op deze manier vervuld.

Via het uitzendwerk kom je in aanraking met meerdere werkgevers. Grijp de kans aan om indruk te maken, zodat ze meteen aan jou denken zodra ze een vast iemand nodig hebben! Daarnaast is het ook handig om bij het uitzendbureau zelf in een goed blaadje te komen staan. Zij hebben immers ook een breed netwerk aan contacten!

Tot slot is de kans aanwezig dat het tijdelijke uitzendcontract evolueert in een vaste aanstelling bij een bedrijf zodra zij een vacature te vullen hebben. Zij weten door je uitzendwerk precies wat ze aan je hebben en hoeven geen kostbare tijd en geld te investeren in een sollicitatieprocedure. Bovendien ben jijzelf intussen gewend geraakt aan de bedrijfscultuur en de functie, zodat je extra waardevol bent voor de werkgever.

 

Bekijk snel de vacatures

Dat je niets zou hebben aan een uitzendbureau is dus complete onzin. Uitzendwerk is vaak een uitstekende opstap naar een vaste baan. We raden je dus ook van harte aan om vacatures te zoeken op de sites van de grote uitzendbureaus. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites van de volgende bureaus:

 • Randstad
 • Start
 • Manpower
 • Tempo-Team
 • Adecco
 • Unique

Op de meeste van deze sites kun je een eigen profiel aanmaken waarin je kunt opgeven naar wat voor soort functie je op zoek bent en in welke branches je graag zou willen werken. Je krijgt direct een seintje wanneer er een interessante vacature voor je binnenkomt!

Je inschrijven bij een uitzendbureau kan een succesvol onderdeel vormen van je sollicitatiestrategie. Maar zet niet alleen op uitzendwerk in. Voor het vinden van een goede manier moet je voortdurend meerdere ijzers in het vuur houden. Hoe meer ijzers, hoe groter de kans op succes!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *