create counter
header

Verschillende Tips en Trucs voor Je Sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek voelt vaak erg ongemakkelijk. Je komt binnen met zwetende handen, en ondanks dat je je goed voorbereid had, weet je niet wat voor antwoord je moet geven op de vraag van de persoon tegenover je. Je staat met een mond vol tanden en het enige wat in je op komt is welke tram je moet pakken om terug naar huis te komen. Het lijkt een ramp.

Maar het hoeft niet zo te zijn. Een sollicitatiegesprek is een kans om meer informatie te geven aan de werkgever en nog een betere indruk te maken dan je al hebt gedaan met je brief. Want je bent uitgenodigd op gesprek, dus je brief heeft al een positieve indruk achtergelaten.

Een gesprek is een stuk echter dan een brief, omdat je spontaan moet zijn en niemand hebt die je antwoorden controleert en filtert voordat ze bij de persoon die je interviewt aankomen.

In dit artikel geven we je informatie die zorgt dat je voortaan met weinig problemen kunt solliciteren, ook via een gesprek. We behandelen waarom een sollicitatiegesprek eigenlijk nodig is. Daarnaast stippen we wat veelgemaakte fouten aan en als laatste hebben we het over wat er goed in de smaak valt bij de personen die je interviewen. We wensen je veel leesplezier en veel succes met je sollicitatiegesprek!

Waarom een sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek wordt vaak als iets vervelends gezien. Het kan namelijk best nog wel eens zenuwslopend zijn en vanwege de kans op afwijzing is het niet altijd even leuk. Daarnaast heb je al een sollicitatiebrief geschreven waarin je aangaf waarom jij geschikt bent voor de functie. Waarom is er dan alsnog een sollicitatiegesprek nodig?

In een sollicitatiegesprek leg je je brief nog extra uit. Dit betekent dat de werkgever jou kan vragen wat je precies bedoelde met bepaalde zinnen of andere dingen die je in je brief zette. Dit is jouw kans om aan wat je vertelde een positieve draai te geven. Daarnaast kan je onduidelijkheden weer iets duidelijker proberen te maken tegenover je potentiële werkgever.

Voor de werkgever is het fijn om een sollicitatiegesprek met je te hebben, omdat hij of zij dan kan beslissen welke informatie je geeft. Hij of zij kan vragen stellen die aan hem of haar belangrijk zijn. Wanneer de werkgever het belangrijk vind waarom je je vorige baan niet goed genoeg vond maar dit niet in je brief kon vinden, kan hij of zij deze vraag simpelweg aan jou stellen.

Veelgemaakte fouten

Wat gaat er nu vaak fout tijdens een sollicitatiegesprek? Er zijn een aantal dingen die door veel werkgevers worden aangegeven als storend. Om te voorkomen dat jij deze fouten ook maakt, zetten we ze even op een rijtje voor je.

  • Het eerste wat als onprettig wordt ervaren is zeer passieve houding. Dit kan een gebrek aan motivatie aangeven. Daarnaast is het lastig wanneer een interviewer de antwoorden uit de geïnterviewde moet trekken. Dit maakt het gesprek ongemakkelijk en geeft de werkgever ook het gevoel dat jij eigenlijk niet erg geïnteresseerd bent.
  • Ten tweede geven veel werkgevers aan dat om het antwoord heen praten ook niet meewerkt aan een goed gesprek. Wanneer je niet direct antwoord geeft maar er omheen draait, kan het lijken alsof je iets verbergt. Zeker wanneer het gaat over je werkverleden, is een eerlijk en concreet antwoord een stuk prettiger. Een antwoord geven dat recht door zee is, betekent niet dat je antwoord kortaf of te kort hoeft te zijn.
  • Ten derde is een veelgemaakte fout niet beleefd zijn. Wanneer je je niet aan de regels die te maken hebben met etiquette houdt, wordt dit vaak als een belediging ervaren door de interviewer. Dit heeft natuurlijk een negatieve impact op jouw gesprek.
  • Als laatste zijn sommige mensen slecht voorbereid. Ze hebben geen goed antwoord op standaard vragen zoals ‘waarom wil je bij dit bedrijf werken en niet bij soortgelijke bedrijven?’. Dit kan ook weer een ongeïnteresseerde indruk geven. Daarnaast kan je niet goed uitleggen wat voor toevoeging jij bent voor een bedrijf of afdeling.

Wat valt goed in de smaak?

Er zijn ook een aantal dingen die goed in de smaak vallen bij werkgevers. Ten eerste wordt het als zeer positief ervaren wanneer je je goed hebt voorbereid. Goede voorbereiding leidt niet alleen tot een gemotiveerde indruk die je maakt. Het geeft jou ook de kans om van tevoren te bedenken wat je wilt antwoorden. Dit maakt dat je gesprek soepeler verloopt en je antwoorden ook beter binnen kunnen komen bij de interviewer.

Daarnaast is een zelfverzekerde houding ook iets wat een zeer goede indruk maakt. Het is belangrijk om je te bedenken dat je niet veel zelfvertrouwen hoeft te hebben om een zelfverzekerde houding te hebben. Een glimlach, ferme handdruk en goede houding kun je prima laten zien zonder te denken dat jij de beste sollicitant in de wereld bent.

Als derde is het belangrijk dat je goed uitgerust bent. Dit houdt in dat je er niet alleen professioneel uitziet, maar ook dat je de benodigde spullen bij je hebt. Als je een scriptie hebt geschreven, neem deze dan mee. Neem daarnaast een kopie van je diploma, sollicitatiebrief en CV mee in een map. Wanneer je gevraagd wordt om één van deze documenten te laten zien, kom je zeker professioneel over.

We hebben het gehad over de redenen waarom een sollicitatiegesprek voor veel werkgevers een vereiste is: het laat zien wie jij echt bent en de werkgever kan naar informatie vragen die hij of zij van jou verlangt. Daarnaast hebben we veelgemaakte fouten behandeld. Deze fouten weerhouden je ervan om professioneel over te komen op de persoon die je interviewt. Als laatste hebben we het gehad over dingen die je goed kunt doen op een sollicitatiegesprek, zodat je een goede indruk maakt. We hopen dat dit je geholpen heeft om zelfverzekerder je gesprek in te gaan.

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *