create counter
header

Sollicitatiebrief voor Stage schrijven? Bekijk Ons voorbeeld!

Een sollicitatiebrief schrijven voor een stage is vaak vrij lastig. Veel mensen hebben moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief. Dit komt door verschillende dingen. Ten eerste is het aangeven van jouw beste punten iets wat veel mensen lastig vinden. Ze willen genoeg over zichzelf vertellen en uitleggen waarom ze geschikt zijn voor de stage, maar ze willen niet over zichzelf opscheppen. Soms zijn mensen dus te bescheiden en laten ze in hun brief niet zien wat ze kunnen.

Om je te helpen met deze zaken hebben we een voorbeeld van een sollicitatiebrief voor een stage voor je gemaakt. In dit voorbeeld leggen we nadruk op de drie struikelpunten die vaak worden tegengekomen: vertellen over jezelf, goede spelling en grammatica en de structuur van je sollicitatiebrief. Lees hieronder het voorbeeld en de tips die erbij worden gegeven.

Het schrijven van een belangrijke brief is vaak lastig, of het nou om jou en je stage gaat of niet. Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten. Grammatica en spelling zijn van belang omdat je een intelligente indruk wilt maken op degene die de stage aanbieden. Ook is de woordkeuze belangrijk. Je maakt een indruk door wat je zegt en hoe je het zegt.

Bovendien hebben veel mensen moeite met de structuur van een sollicitatiebrief voor hun stage. Waar begin je mee? We weten dat je jezelf moet introduceren, maar wat zeg je daarna? Ga je beginnen over je talenten, of over je enthousiasme voor de stage? Dat lees je allemaal in ons onderstaande voorbeeld!

Voorbeeldbrief

Marije de Boer

Corststraat 7b

3844 LA Bruisland

T. 06-1234567

E. [email protected]

Bloedbank Zeeland

Donkervoortstraat 21

4331 BX Middelburg

Bruisland, 13 mei 2015

Geachte meneer/mevrouw,

Door deze brief zou ik mij graag willen voordragen als kandidaat voor de stage bij de Bloedbank Zeeland.

Momenteel studeer ik verpleegkunde aan de hogeschool Rotterdam. Ik zou graag praktisch uitvoeren wat ik in theorie geleerd heb om ervaring op te doen en meer van het vak te zien. Helpen van mensen heb ik altijd heel belangrijk en boeiend gevonden. Ik ben zeer geïnteresseerd in verpleegster zijn, wat ik ontdekt heb door alle lessen en projecten die ik tijdens mijn studie heb uitgevoerd. Daarom ben ik heel enthousiast over de stage die jullie aanbieden. Ik denk ook dat de stage goed aansluit op mijn studie en toekomstige carrière.

Vanwege mijn eerdere werkervaring in een ouderenhuis weet ik dat ik gericht ben op patiënten en hun geluk. Geduld en oog voor de patiënten zijn twee van mijn sterkere punten waarvan ik denk dat uw patiënten ook profijt van kunnen hebben. Daarnaast heb ik al studerende geleerd om in een team te functioneren, gedisciplineerd te werken en initiatief te tonen.

Naast de normale werkzaamheden die ik zou uitvoeren tijdens de stage is er ook een mogelijkheid voor mij om een onderzoek te verrichten of een project uit te voeren. Tijdens de stageperiode van drie maanden die u aanbiedt zou ik stage kunnen lopen. Per 2 juni zou deze stage in kunnen gaan.

Wanneer u positief bent over mijn sollicitatie voor de stage, zou ik graag een afspraak willen maken. Tijdens deze afspraak kan ik u meer vertellen over mijn motivatie en talenten en kunt u mij vertellen over uw bedrijf.

Met vriendelijke groet,

Marije de Boer

Bijlage(n): CV

Tips voor jouw sollicitatiebrief

Deze voorbeeldbrief heeft je hopelijk een idee gegeven over hoe je je brief moet schrijven en structureren. Een paar tips die we uit deze voorbeeldbrief kunnen halen staan hieronder opgesomd:

 • Wees gestructureerd. Het is fijn voor een stagebegeleider of werkgever wanneer hij of zij niet hoeft te zoeken naar de informatie die je hem of haar verschaft. Begin daarom met jezelf en je motivatie, behandel dan je interesses en talenten. Aan het einde van je brief komen de wat praktischere zaken.
 • Maak professionele zinnen. Zinnen moeten duidelijk zijn, niet dubbelzinnig en wat een bepaald niveau zijn. Korte opsommingen zoals in “daarnaast heb ik al studerende geleerd om in een team te functioneren, gedisciplineerd te werken en initiatief te tonen”, moeten duidelijk zijn en niet te lang. Begin maar een klein aantal van je zinnen met ‘ik’, om de brief minder egocentrisch te maken.
 • Koppel je talenten aan je interesses. Door aan te geven wat je interesses zijn en dat je in dat vakgebied ook getalenteerd bent, klinkt het niet alsof je al jouw geweldige eigenschappen aan het opsommen bent. Je geeft gewoon een duidelijk overzicht van wat je leuk vindt en waar je goed in bent.
 • Let op de opmaak van je brief. Een professionele brief bestaat uit meerdere alinea’s. Ook moet je weten waar jouw adres staat en moet de lezer kunnen zien waar de brief vandaan komt. Daarnaast is het lettertype en de grootte belangrijk. Een brief in Comic Sans MS met lettergrootte 20 is over het algemeen niet erg populair onder lezers.
 • Wees duidelijk. Je brief hoeft niet een stilistisch meesterwerk te zijn. Geef in je zinnen duidelijk aan wat je bedoelt en draai niet om de zaken heen. Je potentiële werkgever leest genoeg brieven en documenten, dus die van jou moet geen vijf pagina’s bevatten. Daarnaast is het een stuk makkelijker te zien wat je talenten zijn, wat je wilt en waarom je het wilt wanneer je dit direct zegt.

Nu je de voorbeeldbrief en de tips gelezen hebt, hopen we dat je wat van dit artikel hebt opgestoken. Zaken die je met name in je achterhoofd moet houden, zijn:

 • Wees gestructureerd;
 • Maak professionele zinnen;
 • Koppel je talenten aan je interesses;
 • Let op de opmaak van je brief;
 • Wees duidelijk.

Veel succes met het schrijven van je sollicitatiebrief voor je stage!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *