create counter
header

Werken bij de Overheid – Zo Solliciteer je met Succes!

Werken bij de overheid  is voor velen een gedroomde carrièrestap. Het werk is niet alleen spannend en uitdagend, maar je levert meteen een zichtbare bijdrage aan de samenleving, bijvoorbeeld door als beleidsmedewerker oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen.

Een ander voordeel van werken bij de overheid zijn de gunstige arbeidsvoorwaarden. Zeker wanneer je voor jonge kinderen moet zorgen, is werken bij de overheid aantrekkelijk. Bij geen andere werkgever is deeltijdwerk namelijk zo goed geregeld en zo goed betaald.

Maar hoe gaat je dat lukken, werken bij de overheid? Hoe kom je binnen?

Actuele vacatures en traineeships binnen de overheid vind je op:

  • www.werkenbijdeoverheid.nl en
  • www.werkenvoornederland.nl

Waar moet je op letten bij het zoeken naar vacatures en het solliciteren naar een overheidsfunctie? We vertellen het je in dit artikel!

Een indrukwekkende hoeveelheid vakgebieden en functietypen

Tot voor een paar jaar geleden moest je iedere website van iedere afzonderlijke ministerie en iedere afzonderlijke gemeente langs om te kijken of zij op zoek waren naar mensen. Dankzij de website van Werken bij de Overheid behoort een dergelijke tijdrovende zoektocht tot het verleden. Alle actuele vacatures bij alle verschillende overheidsinstanties zijn overzichtelijk op deze site verzameld.

Wat direct opvalt wanneer je de website van Werken bij de Overheid nader bekijkt, is het grote aantal vakgebieden waarop je bij de overheid actief kunt zijn. Geen wonder natuurlijk, aangezien de overheid een veelomvattende organisatie is, die zich bezighoudt met een breed scala aan maatschappelijke vraagstukken. Overal moet beleid voor gemaakt worden. Een greep uit de vakgebieden waaruit je kunt kiezen:

  • Administratief/secretarieel
  • Financieel/economisch
  • ICT
  • Juridisch
  • Medisch/verzorging
  • Onderzoek/wetenschap
  • Personeel en organisatie
  • Sociaal/maatschappelijk/welzijn
  • Documentatie en informatievoorziening

En dan hebben we nog niet eens de helft genoemd! Daar komt nog bij dat de vacatures zich toespitsen op bepaalde functietypen.

  • Management/leidinggevend
  • Beleid/staf/advies/onderzoek
  • Bestuurlijk
  • Uitvoerend/ondersteunend
  • Onderwijsgevend
  • Inspectie/toezicht

Het is dus goed om, voordat je gaat solliciteren via Werken bij de Overheid, eens goed bij jezelf na te gaan wat je kunt en wat je graag wilt. Natuurlijk heb je hier, op basis van je interesses en je opleiding, waarschijnlijk al een goed idee van, maar het kan nooit kwaad om je voor een sollicitatieronde uitvoerig te oriënteren. Op die manier kun je gerichter solliciteren en zal het opstellen van een cv en het schrijven een sollicitatiebrief je gemakkelijker afgaan.

 

Werken bij de overheid? Je opleiding is van essentieel belang

Natuurlijk speelt je opleiding bij vrijwel elke sollicitatie een bepalende rol in je mogelijkheden op succes. Wanneer je wilt werken bij de overheid komt deze waarheid andermaal helder aan het licht. Misschien nog wel helderder dan gebruikelijk als gevolg van de specifieke vakgebieden en beleidsterreinen waarop de meeste vacatures toegespitst zijn.

Voor verreweg de meeste functies binnen de overheid wordt minimaal een hbo-denkniveau vereist. Functies op mbo- en vmbo-niveau zijn dunner gezaaid.

Je kansen op werken bij de overheid nemen aanzienlijk toe wanneer je opleiding aansluit bij het beleidsterrein waarbinnen je een baan zoekt. Wanneer je bijvoorbeeld Communicatie hebt gestudeerd, heb je een streepje voor als je solliciteert naar de functie van beleidsmedewerker communicatie.

Als werken bij de overheid als van jongs af aan boven aan je lijstje staat, is de keuze voor de hbo-studie bestuurskunde / overheidsmanagement een logische.

Voor studiekeuze geldt dus: doe vooral wat je leuk vindt, maar houd ook rekening met de tijd na je studie, met je professionele carrière daarna. De studie die je hebt gedaan kan beslissend blijken te zijn voor je kansen op de arbeidsmarkt.

 

Welke overheid?

De overheid is overal. De meesten onder ons zullen bij het horen van het woord ‘overheid’ direct denken aan Den Haag, aan het Binnenhof, aan de minister-president en de Tweede Kamer. Pas in tweede instantie denk je aan de lokale overheden: aan de gemeente, de waterschappen en de provinciale staten. Daarnaast behoren bijvoorbeeld ook de politie en sommige hogescholen tot overheidsinstellingen. Ook bij deze zogenaamde ‘decentrale’ overheden vind je uitdagende banen.

Ook wat werkplek betreft, beschik je dus over meerdere opties, zowel in geografisch opzicht als in institutioneel opzicht. Waar zou je graag willen werken? Dicht bij huis of ben je bereid iedere dag verder heen en weer te reizen?

Bedenk wel dat er duidelijke verschillen in beloning bestaan tussen kleine gemeenten en grote gemeenten. Bij grote gemeenten krijg je doorgaans een hoger salaris. Daarnaast word je ook bij hogere organisaties beter betaald. Bij een ministerie verdien je meer dan bij de gemeente.

 

Werken bij de overheid iets voor jou?

Werken bij de overheid is niet voor iedereen weggelegd. Met een overheidsfunctie komen niet zelden grote verantwoordelijkheden. De werkdruk is hoog; je moet vaak vele ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Je moet dus over veel verschillende kwaliteiten en vaardigheden beschikken, zeker wanneer je aan de slag wilt als beleidsmedewerker of een bestuurlijke functie ambieert.

Een heel belangrijke eigenschap waar je in ieder geval over moet beschikken is maatschappelijke betrokkenheid. Wanneer je geen interesse hebt voor wat er om je heen in de samenwerking gebeurt, wat er leeft onder de mensen, is werken bij de overheid waarschijnlijk niets voor jou.

Daarnaast moet je een analytisch denkvermogen hebben, hetgeen erop neer komt dat je maatschappelijke vraagstukken moet kunnen vertalen naar abstract beleid. Vandaar dat een hbo-denkniveau doorgaans een vereiste is.

Ook belangrijk: je moet een echte teamspeler zijn. Effectief beleid is gebaad bij een goede samenwerking tussen verschillende partijen. Communicatieve vaardigheden staan hoog op het verlanglijstje bij de recruiters van de overheid.

Integriteit is misschien nog wel het aller belangrijkst. Je beslist immers mede over hoe het geld van anderen – het belastinggeld – wordt besteed. De overheid en de burgers vertrouwen erop dat jij op een eerlijke manier met deze verantwoordelijkheid omspringt.

Wanneer je solliciteert naar een baan bij de overheid is het dus van het grootste belang dat je je kwaliteiten en vaardigheden goed uit de verf laat komen. Geef in je sollicitatiebrief duidelijke voorbeelden van situaties waarin jouw specifieke competenties tot uitdrukking kwamen. Een bijzonder effectieve manier om recruiters te overtuigen!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *