create counter
header

Naast Je Brief een Goed CV schrijven? Lees Onze tips!

Tijdens je sollicitatiegesprek moet je veel vragen beantwoorden. Voorgaand aan je sollicitatiegesprek schrijf je je sollicitatiebrief. In deze brief vertel je over je motivatie voor de functie die je wilt uitvoeren. Daarna heb je het over je talenten en interesses. Worden er nog specifieke vragen gesteld in de vacature, dan beantwoord je deze netjes in je brief.

Maar wanneer geef je antwoord op de vragen die aan het begin van dit artikel gesteld werden? Je zegt hier niets over in je sollicitatiebrief, want er is eigenlijk geen ruimte voor. Daarom bestaat er een CV. Een CV is een overzicht van je opleidingen, werkervaring en speciale bezigheden die je had voordat je je aanmeldde voor deze nieuwe functie.

Een CV staat los van een sollicitatiebrief om alles zo overzichtelijk mogelijk te houden. In je sollicitatiebrief leg je dingen uit, terwijl je in je CV opsomt. Natuurlijk kan je in je sollicitatiebrief wel verwijzen naar je CV. Een sollicitatiebrief hoort dus een antwoord op de ‘waarom’-vraag te zijn, terwijl je CV meer een antwoord op de ‘wat’-vraag is.

Maar hoe schrijf je nu een CV? Waar begin je? Wat zet je er in? Wanneer haal je iets uit je CV? Dit kan lastig zijn, zeker wanneer je voor het eerst een CV schrijft. Daarom gaat dit artikel over het schrijven van je CV. We behandelen eerst wat er in je CV zou moeten staan, en op welke manier je je CV zou moeten updaten. Wat mag er bij, en wanneer haal je een gegeven weg?

Wat zet ik in mijn CV?

Er is een aantal zaken die je in je CV zet die zeker van belang zijn. Sommige werkgevers vinden je werkervaring belangrijker dan je opleiding, terwijl anderen meer gefocust zijn op wat voor dingen je allemaal hebt gedaan buiten je academische vakgebieden. Wij zetten op een rijtje wat je in je CV zet:

  • Gegevens: in je CV zet je altijd je gegevens. Vaak bestaat dit rijtje uit je naam, adresgegevens, mailadres, telefoonnummer en geboortedatum. Veel sollicitanten voegen ook een foto bij. Deze gegevens maken het eenvoudiger voor de potentiële werkgever om een beeld van je te krijgen en contact met je op te nemen wanneer nodig.
  • Opleidingen: het tweede onderwerp op je CV is over het algemeen de opleidingen die je hebt genoten. Je basisschool is hierbij niet echt van belang. Maar je middelbare school en zeker je vervolgopleiding zijn voor veel werknemers erg belangrijk. Als je een bepaalde studie hebt gedaan, geef dan ook aan waarin je afgestudeerd bent en of je je propedeuse hebt gehaald. Wanneer je studie precies aansluit op de functie die je wilt gaan vervullen, is dit vaak een voordeel. Intensievere studies worden ook zeer gewaardeerd.
  • Relevante werkervaring: alle banen die je voorgaand aan je sollicitatie hebt gehad, vormen je werkervaring. Wanneer je baan of stage niets te maken heeft met de functie waarvoor je solliciteert, kan je deze het beste weglaten. Dit wordt verder besproken in het deel over ‘je CV updaten’!
  • Extracurriculaire activiteiten: dit zijn activiteiten die je buiten je opleiding hebt gedaan. Een grote schoolkrant, een bestuursfunctie of een andere organisatorische functie tijdens je studie zijn voorbeelden van indrukwekkende extracurriculaire activiteiten. Deze activiteiten kunnen je zeker helpen wanneer je een functie wilt vervullen die stressbestendigheid en organisatorische vaardigheden van je vraagt.

Je CV updaten

Wanneer je je CV updatet, doe je twee dingen: je addeert en je selecteert. Wanneer je addeert, voeg je iets toe aan je CV. Als je bijvoorbeeld een project, stage of opleiding af hebt gerond, dan kun je dit in je CV zetten. Daarnaast selecteer je irrelevante of verouderde informatie om van je CV te schrappen.

Selecteren wat je in je CV laat en wat je eruit haalt lijkt soms lastig, maar met een paar tips valt het eigenlijk best mee. Zo is het handig om jezelf af te vragen ‘draagt dit bij aan een goed imago?’ en ‘is dit relevant voor de functie waar ik voor solliciteer?’. In het begin van je carrière is veel doen tijdens je middelbare schooltijd goed, net als kleine bijbaantjes tijdens je studie.

Maar wanneer je solliciteert naar een baan zoals chirurg in het medisch centrum van een grote stad, dan is je oude bijbaantje als afwasjongen of krantenbezorger niet meer relevant. Deze informatie mag je op je CV laten, maar het geeft wel het beeld dat je alles wat je ooit hebt gedaan op je CV zet. Dit doet het lijken alsof je andere activiteiten ook minder indrukwekkend zijn.

Als je je CV schrijft, ligt het helemaal aan de functie waarvoor je solliciteert op welke manier je omgaat met de informatie die je geeft. Je CV moet dus aangepast worden wanneer je voor verschillende soorten functies solliciteert. Voor de ene functie is namelijk je bestuursjaar van belang, terwijl de andere functie misschien meer gericht is op je academische ontwikkeling.

Je CV updaten betekent ook ‘je CV bij de tijd houden’. Dit betekent dat je je gegevens ook bij moet houden. Het zou zonde zijn wanneer je een goed CV hebt, maar je werkgever kan je niet bereiken omdat je het verkeerde telefoonnummer op hebt gegeven. Daarnaast vermijd je gênante situaties door je email [email protected] te vervangen door een wat volwassener en professioneler e-mailadres zoals [email protected].

Je CV maken is erg belangrijk. Het is, naast je sollicitatiebrief, een cruciaal middel om je toekomstige werkgever te laten zien wat je allemaal hebt gedaan en dus kunt doen. Je CV up-to-date houden is belangrijk om je CV steeds meer te verbeteren en steeds verder te bouwen aan je imago. We hopen dat je nu zekerder je CV kunt schrijven en we wensen je veel succes met het schrijven van je CV!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *