CV staat voor curriculum vitae (levensloop in het Latijn). Het is letterlijk een samenvatting van jouw leven. In je CV noteer je informatie die relevant is voor de werkgever. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke gegevens, opleidingen, functies, cursussen en eventueel ook nog overige zaken.
Zowel voor jou als de werkgever is het een zeer belangrijk document. De werkgever krijgt een duidelijk overzicht waarmee hij of zij snel kan zien wat voor persoon jij bent. Voor jou is het belangrijk omdat je enkel met een goed CV een leuke baan zult krijgen.
Een goed CV vertelt niet alleen de nodige informatie maar laat ook blijken dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor de functie waarnaar je solliciteert. Het CV is dusdanig interessant dat de werkgever jou gewoon op gesprek móet uitnodigen.
Welke onderdelen moeten er in een CV staan?
Er zijn enkele zaken die zeker op jouw CV aanwezig moeten zijn. Dit zijn je persoonlijke gegevens, opleiding(en) en werkervaring. Als één van deze punten ontbreekt of niet goed is uitgewerkt zal de werkgever jou waarschijnlijk niet eens in overweging nemen. Hieronder wordt per onderdeel uitgelegd wat er moet komen te staan. Ook kan je enkele tips lezen.
Persoonlijke gegevens
Onder persoonlijke gegevens vallen de volgende zaken:
- Naam
- Geboortedatum
- Adres
- Woonplaats
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Nationaliteit
- Geslacht
Voor sommige functies is het belangrijk aan te geven of je over een rijbewijs beschikt. Er zijn tegenwoordig ook bedrijven die willen weten of je getrouwd bent. Kijk goed naar de sollicitatievoorwaarden voordat je het CV gaat opstellen.
Opleidingen
Bij curriculum vitae plaats je alle diploma’s die je behaald hebt. Deze zet je in chronologische volgorde onder elkaar neer. Het is handig deze volgorde van nieuw naar oud te plaatsen, omdat werkgevers meestal meer interesse hebben in je recente verleden dan iets dat je lang geleden deed.
Als je veel opleidingen gevolgd hebt, kan je ervoor kiezen enkel de opleidingen in te vullen die relevant zijn. Indien je weinig diploma’s hebt kan je ook cursussen onder dit kopje te plaatsen. Houd er echter rekening mee dat dit ook wat ‘zwak’ kan overkomen. Zo lang je over de nodige kennis bezit voor de functie is alles in orde!
Eventueel zou je de opleidingen die relevant zijn voor de functie vet kunnen drukken. Hierdoor vallen deze extra op en ziet degene die je CV leest direct of je de juiste diploma’s in je bezit hebt. Je moet er alles aan doen om het de werkgever zo eenvoudig mogelijk te maken.
Werkervaring
Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij opleiding. Plaats de functies die je gehad hebt in chronologische volgorde (van nieuw naar oud) onder elkaar. Heb je veel functies gehad? Dan zet je enkel de laatste of meest relevante functies in het overzicht.
Het is helemaal niet erg als je weinig of zelfs geen werkervaring hebt. Iedereen is immers zo begonnen! Probeer in dat geval uit te blinken met je sollicitatiebrief en de andere onderdelen. Ook kan je in het onderdeel overig extra punten zetten om het ‘goed te maken’.
Overige zaken
Dit onderdeel moet je enkel invullen als het relevant is en je CV nog niet al te lang is. Soms vinden werkgevers het interessant om meer te weten over de persoon achter een sollicitatie. Je merkt dit wel aan de functieomschrijving en wat je weet over de bedrijfssfeer.
Zeker kleine bedrijven kunnen een iets persoonlijker CV wel waarderen. Dit komt doordat je bij een klein bedrijf meestal hecht samen moet werken en degene die jouw CV leest graag met een prettig persoon gaat werken. Onder overige zaken kan je de volgende dingen scharen:
- Vrijwilligerswerk: heb jij een half jaar in Afrika gewerkt in een ziekenhuis? Dan kan je dit op je CV plaatsen om je maatschappelijke betrokkenheid aan te tonen. Wees voorzichtig met vrijwilligerswerk gedurende een korte periode. Dan kan het namelijk lijken of je het enkel voor een beter CV deed.
- Hobby’s: als het bedrijf waar je solliciteert redelijk losjes is en je iets weet over de mensen die er werken kan het leuk zijn om je hobby’s te vertellen. Doe dit niet als je weinig over een bedrijf of de mensen die er werken weet.
- Talenkennis (soms ook onder opleidingen): geef kort aan welke talen je schrijft of spreekt en wat je niveau is. Kies hier voor slecht, goed en uitstekend.
- Referenties (soms ook in een losse bijlage): soms zijn er mensen die graag voor jou in willen staan. Dit worden referenties genoemd. Zijn er mensen die bij wie de werkgever navraag kan doen over jouw kwaliteiten? Hier kan je de naam en contactgegevens plaatsen. Het is belangrijk de persoon in kwestie altijd even op de hoogte te stellen, zodat hij of zij niet verrast wordt.
Hoe zorg je ervoor dat jouw CV opvalt?
Om een leuke baan te krijgen zal je je best moeten doen. Er zullen immers genoeg andere mensen zijn die deze baan ook interessant vinden. Door met je CV goed over te komen ben je al een flinke stap op weg. De onderstaande punten helpen je op weg:
- Zorg ervoor dat je CV er verzorgd uitziet. Typ deze uit en zorg voor een nette opmaak. Er zijn genoeg bronnen te vinden over hoe je in Word een goede opmaak kunt maken.
- Maak geen taal– of spellingfouten. Dit komt slordig en onverzorgd over en dat is beslist niet de indruk die je achter wilt laten.
- Wees duidelijk en direct. Aan een vaag CV heeft de werkgever niets. Hij of zij wil snel weten wat jij allemaal gedaan hebt en eventueel punten (bedrijfsnamen, opleidingen) op kunnen zoeken.
- Voorkom dat je CV een boekwerk wordt. Je moet een beknopte samenvatting van je ervaringen geven, geen uitbundige uitleg. Beperk het tot maximaal 2 A4-tjes.
- Laat je CV nakijken door iemand anders. Misschien valt hem of haar iets op wat jij over het hoofd gezien hebt.
- Leg het CV enkele dagen weg en kijk er dan nog eens naar. Door iets even te laten bezinken besef je soms interessante dingen. Wie weet wil je toch een punt toevoegen of juist weglaten.
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie