create counter
header

Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?

Solliciteren begint altijd met de motivatiebrief. Deze brief kan ervoor zorgen dat je direct een goede indruk achterlaat en bijna geen gesprek meer nodig hebt, maar ook dat je geen indruk maakt op de werkgever en dus niet uitgenodigd wordt voor een gesprek.

Een motivatiebrief is niet hetzelfde als een sollicitatiebrief. In een motivatiebrief geef je duidelijk aan waarom jij geïnteresseerd bent in de functie waarvoor je gaat solliciteren en waarom een bedrijf of werkgever jou zou moeten aannemen. Een motivatiebrief draait dus om beweegredenen: jouw beweegredenen om te gaan solliciteren en de beweegredenen van de werkgever om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Een motivatiebrief schrijven is niet altijd even eenvoudig. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het belangrijkste aan het schrijven van een goede motivatiebrief is dat je jezelf onderscheidt en dat je inspeelt op de eisen van de werkgever. Dit is niet altijd even eenvoudig. Daarom hebben we voor jou een aantal tips en hulpmiddelen om je op weg te helpen.

Naast het aanstippen van zaken waar je rekening mee moet houden en de tips voor het schrijven van een motivatiebrief, hebben we ook nog de opbouw van een motivatiebrief voor je gemaakt.

Opbouw van een motivatiebrief

Een motivatiebrief moet er ten eerste netjes en strak uitzien om een goede indruk te wekken van de sollicitant. Daarom staat hieronder een korte opbouw van een motivatiebrief:

Naam sollicitant

Straatnaam en huisnummer sollicitant

Postcode en woonplaats sollicitant

 

Naam bedrijf

T.a.v. naam persoon waaraan geschreven wordt

Straatnaam en huisnummer bedrijf

Postcode en woonplaats bedrijf

 

Plaatsnaam, datum van schrijven

 

Betreft: motivatiebrief functie waarvoor gesolliciteerd wordt.

 

Beste heer/mevrouw waaraan je schrijft,

 

–          De aanleiding tot schrijven (bijvoorbeeld het zien van een vacature);

–          Wat persoonlijke informatie met betrekking tot je opleiding, werkverleden en je vaardigheden en goede punten (beweegredenen om jouw aan te nemen);

–          Wat informatie over het bedrijf dat aangeeft waarom je bij dit bedrijf wilt gaan werken (beweegredenen voor jou om te solliciteren);

–          Vraag om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

 

Met vriendelijke groet,

 

Handtekening

 

Naam sollicitant

 

Bijlage: cv/certificaten/kopie van een identiteitsbewijs. Dit is afhankelijk van wat er van je gevraagd wordt in de vacature.

 

Aandachtspunten bij het schrijven van een motivatiebrief

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een motivatiebrief schrijft. Voor jou hebben we ze even bij elkaar op een rijtje gezet:

 • Combineer feiten met persoonlijke informatie. Op feitelijk gebied geef je bijvoorbeeld aan waar je gewerkt hebt en wat je weet van het bedrijf. De persoonlijke elementen die je in je brief zet, hebben te maken met de redenen waarom je de brief schrijft en wat jij denkt dat je vaardigheden zijn.
 • Wees uitgebreid in je motivatie. Dat je iets leuk vindt, is niet genoeg reden voor jou om te schrijven en voor de werkgever om je aan te nemen. Denk goed na over wat je kunt leren van de baan, wat je er het meest interessant van vindt en hoe je jouw vaardigheden en sterke punten kunt toepassen om er op de werkvloer het beste van te maken.
 • Correct taalgebruik is essentieel. Als je zelf niet zo goed bent in Nederlands, laat je brief dan nakijken door iemand met de juiste vaardigheden. Het wekt een professionele indruk wanneer je taalgebruik zonder fouten is.

Deze drie aandachtspunten zorgen ervoor dat je brief professioneel en volwassen overkomt. De meeste motivatiebrieven worden afgewezen omdat ze de indruk wekken dat de sollicitant niet intelligent of niet gemotiveerd genoeg is. Wees daarom altijd kritisch op je brief.

Tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief

Een motivatiebrief schrijven gaat niet zomaar. Sommige mensen hebben het misschien in één keer onder de knie, maar de meesten hebben toch wel een aantal tips nodig. Daarom staat hieronder voor u een korte opsomming:

 • Oefenen! Het kost misschien wat tijd, maar verschillende motivatiebrieven schrijven en deze kritisch nakijken of na laten kijken helpt uiteindelijk heel erg. Naast het feit dat je brief zelf beter wordt, leer jij ook steeds beter te verwoorden wat je beweegredenen en vaardigheden zijn.
 • Speel in op de eisen en verlangens van de werkgever. Als je erachter kunt komen wat de werkgever interessant vindt en wat hij of zij graag ziet in een werknemer, is dit van groot belang. Je kunt jezelf in een zodanig licht zetten waardoor de werkgever precies jouw kenmerken waarnaar hij of zij op zoek is ziet.
 • Ken je sterke en zwakke punten. Sommige mensen vinden het lastig om hun sterke punten in een brief naar voren te laten komen, maar je moet het doen als je wilt dat je werkgever een goed beeld van je krijgt. Praat als dit het geval is met vrienden en familieleden, die een kloppend beeld van jou hebben. Deze kunnen je informatie geven over jou goede en minder goede kanten.
 • Bekijk wat jou laat opvallen. Zeker bij grote bedrijven kunnen er zeer veel motivatiebrieven binnenkomen. Daarom is het belangrijk dat jij opvalt. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld bijzondere, relevante vaardigheden hebben. Sommige mensen zijn zeer sociaal. Als jij dit ook bent en kunt onderbouwen met voorbeelden, heb je weer een kenmerk wat de werkgever waardeert. Maar ook wanneer je goed kunt schrijven, gebruik dit in je brief. Wanneer je brief erg prettig leest en er mooie zinnen worden gebruikt, is de kans al veel groter dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek, ongeacht de inhoud van de brief!

We hebben nu gekeken naar de opbouw van een motivatiebrief, de punten waar je aandacht aan moet besteden terwijl je een motivatiebrief opstelt en we hebben je een aantal tips gegeven om je verder op weg te helpen bij het schrijven van je motivatiebrief. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het opstellen van een motivatiebrief en wensen je zeer veel succes met solliciteren!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *