Werk zoeken in deze economische zware tijden waarin de werkloosheid alleen maar lijkt toe te nemen is geen sinecure. De journaals en de kranten zijn vol van spookverhalen over de slechte situatie op de arbeidsmarkt. Is het überhaupt nog wel mogelijk om werk te vinden?
Ja, natuurlijk! De aanhouder wint, klinkt een oude volkswaarheid, en die is maar al te waar. Je moet vooral niet bij de pakken gaan neerzitten en gewoon blijven proberen, hoe vaak je ook geconfronteerd wordt met afwijzingen en andere tegenslagen.
Met niets doen bereik je immers sowieso niets. De kans dat ze op een goede dag bij jou voor de deur staan met een dik contract dat je zomaar uit het niets mag ondertekenen is vrij gering.
Gewoon doorgaan met werk zoeken dus. Wij geven je enkele tips over het hoe te zoeken en waar te zoeken.
Wat wil ik?
Voordat je begint met werk zoeken moet je natuurlijk eerst bepalen naar welk werk je op zoek wilt gaan. Pas dan kan je gericht gaan zoeken naar vacatures. De meesten onder ons zullen waarschijnlijk wel weten wat voor werk zij het liefst zouden willen doen, anderen zullen misschien wat meer moeite hebben dat te bedenken.
Val je in die laatste categorie? Zet dan eerst eens het volgende voor jezelf op een rijtje:
- Wat zijn mijn interesses?
- Wat zijn mijn kwaliteiten?
- Waar haal ik mijn motivatie uit? Wat wil ik uit met mijn baan bereiken?
Het kan erg verhelderend zijn de antwoorden op deze vragen voor jezelf op papier te zetten. Welke banen passen nou het best bij het profiel dat uit die antwoorden naar voren komt?
Eens goed over dit soort basale vragen nadenken is bovendien ook om enkele andere redenen erg handig. Een sollicitatiebrief schrijven bijvoorbeeld gaat een stuk makkelijk aan de hand van een dergelijk overzicht. En ook een sollicitatiegesprek ga je met heel wat meer vertrouwen tegemoet wanneer je meer inzicht over jezelf verkregen hebt.
Nog een laatste tip in deze paragraaf: wees niet te beperkt in je zoekopdracht. Immers, de kans dat je dan veel vacatures en uiteindelijk een baan vindt, wordt dan een stuk kleiner. Zoek dus bijvoorbeeld niet slechts naar een vacature voor programmeur, maar naar alle vacatures binnen de IT-branche. In het beste geval breid je je interessegebieden uit naar meerdere branches en beroepsgroepen.
Tijdens het werk zoeken gaat het er om je kansen zo groot mogelijk te maken!
Vacatures: waar ze te vinden?
Het volgende onderdeel van werk zoeken is het afstruinen van vacatures. En hier stuiten we direct op een paradox. Als we het journaal mogen geloven neemt de werkloosheid alleen maar toe, terwijl je tegelijkertijd zo’n beetje verdrinkt in alle vacatures die zowel online als offline op je afkomen. Hoe vind je in dit enorme aanbod de vacatures die het beste bij jou passen? Waar beginnen met werk zoeken?
Onze tip: begin zo specifiek mogelijk. Het bekendst zijn natuurlijk de grote algemene vacaturebanken maar er zijn ook vacaturesites die zich hebben toegespitst op een speciale branche of een specifieke beroepsgroep. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een baan binnen de IT, kijk dan eens op bonque.nl of itvacature.nl.
Natuurlijk kun je daarna altijd nog je toevlucht zoeken tot de grote vacaturesites als:
- Werk.nl
- Jobbird
- Nationale Vacaturebank
- Monsterboard
- Randstad
- Tempo-Team
- Adecco
…en nog vele anderen. Het is zaak te blijven zoeken en te blijven solliciteren. Nogmaals: bij werk zoeken moet je je kansen zo groot mogelijk maken.
Naast de digitale vacatures bestaan er natuurlijk ook nog baanadvertenties van papier. Vergeet dus vooral niet om ook eens een krant of een tijdschrift in te kijken!
Tot slot kun je tegenwoordig ook makkelijk werk zoeken via de sociale media. Houd Facebook, Twitter en LinkedIn dus ook goed in de gaten!
De methode van de 21e eeuw: netwerken
We hebben het op deze site wel eens vaker gezegd: verreweg de meeste vacatures worden tegenwoordig via via vervuld. Netwerken is het sleutelwoord. Het is een erg effectieve manier van werk zoeken.
Desondanks trekken nog veel mensen een vies gezicht bij het horen van het woord netwerken. Het heeft een beetje de schijn van vriendjespolitiek, schimmige zaakjes, corruptie en handjeklap. Onzin natuurlijk! Immers: iedereen heeft een netwerk en jouw netwerk is vaak groter dan je denkt. En de mensen in jouw netwerk kennen weer andere mensen die jou misschien verder kunnen helpen – een oneindige keten aan contacten!
Schroom dus vooral niet om mensen aan te spreken. Niet geschoten is altijd mis. Het is belangrijk om contacten warm te houden en nieuwe contacten te leggen. En geloof het of niet: de meeste mensen vinden het geweldig om iemand anders te helpen. Natuurlijk kun jij op jouw beurt anderen misschien aan een baan helpen. Netwerken werkt beide kanten op.
En ja, ook hier geldt: blijf doorgaan, blijf proberen. Werk zoeken is een kwestie van doorzetten. Wees geduldig.
Een eigen bedrijf beginnen
Duurt het werk zoeken naar jouw idee toch iets te lang? Een goede manier om toch aan het werk te gaan is het beginnen van een eigen bedrijf. Ook kun je aan de slag gaan als freelancer of zzp’er.
Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het opstarten van een eigen onderneming komt nog een hoop kijken. Het vereist de nodige inzet en geduld, investering van tijd en geld. Maar al die moeite kan je een hoop opleveren: je bent je eigen baas, je verdient je eigen geld, je bepaalt grotendeels zelf hoe je werkt en hoeveel je werkt.
Bovendien voorkom je op deze manier dat er een gat ontstaat op je cv. Zo’n periode waarin je niet hebt gewerkt kan eventueel voor problemen zorgen bij toekomstige sollicitaties. Maar hierover zullen we je meer vertellen in een toekomstig artikel.
Een goede voorbereiding is zoals altijd het halve werk. Kijk daarom eerst eens op de website van de Kamer van Koophandel wat er allemaal komt kijken bij het beginnen van een eigen bedrijf en stel jezelf de vraag of het echt wel iets voor jou is. Zo nee, dan ga je lekker verder met werk zoeken…
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie