create counter
header

Hoe solliciteer ik naar een baan in de zorg?

In de zorg zijn altijd mensen nodig. Zieke mensen zullen altijd geholpen moeten worden, net zoals oude mensen in grote mate ondersteund moeten worden. Maar ondanks dat er veel mensen nodig zijn, wordt niet iedereen aangenomen.

Naar wat voor soort mensen zijn werkgevers in de zorg op zoek? En wat kan jij doen zodat je wordt aangenomen in de zorg? In dit artikel kan je de antwoorden op deze vragen lezen.

Wat voor soort mensen werken er in de zorg?

Niet alle mensen die in de zorg werken zijn perfect. Maar veel van hen hebben wel een aantal punten waaraan ze te herkennen zijn, die het leven van de mensen die ze verzorgen zo veel beter maken. Hieronder worden een aantal van deze punten aangestipt en toegelicht.

Kenmerken van een medewerker in de zorg zijn:

  • Goede opleiding gehad: natuurlijk moet een medewerker in de zorg in het bezit zijn van een diploma. Er zijn verschillende soorten diploma’s die behaald kunnen worden om in de zorg te werken. Zo is er het mbo-diploma, dat mensen verschillende verpleegkundige functies geeft. Dit kan het werken met gehandicapten zijn, maar ook met jeugd of juist met ouderen. Naast het mbo-diploma kan iemand met een hbo-diploma ook verpleegkundige hulp verlenen. Vaak zijn mensen met een hbo-diploma de schakel tussen de arts en degene die verzorgd wordt. Wil je als arts in de zorg werken, dan heb je een wo-diploma nodig, en moet je dus de universitaire opleiding geneeskunde gevolgd hebben.
  • Betrouwbaar: het is erg belangrijk dat een medewerker in de zorg te vertrouwen is. Deze heeft natuurlijk veel contact met de mensen die verzorgd moeten worden. Dat betekent dus dat de medewerker heel veel verantwoordelijkheid krijgt. Als je dit vervolgens niet kunt dragen, dan kan er iets goed mis gaan.
  • Sociaal: wanneer je een echt mensenmens bent, is werken in de zorg vaak een goede optie. Een werkgever kijkt bij een sollicitatie goed naar de sociale vaardigheden van de sollicitant. Dit komt omdat het fundament voor veel dingen in de zorg communicatie is. Zo vinden oudere mensen het vaak al zeer prettig wanneer er naar hen wordt geluisterd. En de verzorger moet de klacht van de verzorgde goed begrijpen om er iets mee te kunnen doen.
  • Hardwerkend: werken in de zorg is niet eenvoudig. Het is over het algemeen intensief, omdat er heel veel mensen zijn die allemaal iets anders nodig hebben. Wat jij als verzorger moet brengen, is altijd verschillend. Er is ook geen enkele dag waarop je even niets hoeft te doen. Dit maakt het voor sommige mensen erg lastig om hun baan in de zorg vol te houden.

Sollicitatietips!

Veel mensen krijgen al een baan in de zorg na hun opleiding. Zo krijgen artsen tijdens hun opleiding al taken als co-assistent en lopen mbo’ers stage in een ziekenhuis of verzorgingstehuis. Sommige mensen blijven graag werken op deze positie, maar anderen hebben hun redenen om ergens anders te gaan werken. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je ontslagen bent, gaat verhuizen of een andere functie interessanter vindt dan degene die je nu hebt.

Nu je hebt gelezen waar werkgevers op zoek naar zijn, kun je je richten op je sollicitatie. Wat je doet met een sollicitatie is eigenlijk het laten zien dat jij de persoon bent waarnaar men op zoek is! In dit geval moet je jezelf dus presenteren als een sociale, hardwerkende, betrouwbare en opgeleide sollicitant. Maar hoe doe je dat? We hebben voor jou een aantal tips opgesteld die je hopelijk zullen leiden naar een baan in de zorg!

  1. Stel een duidelijk cv op. Laat zien waar je al ervaring mee hebt, welke opleidingen je hebt gedaan en wat voor soort dingen je allemaal nog naast je opleiding hebt gedaan. Werkgevers waarderen het wanneer je duidelijk aangeeft je in te zetten voor meer dingen dan alleen je studie. Dit kan sporten op een hoog niveau zijn, een bijbaantje of een rol in de schoolkrant.
  2. Schrijf ook een sterke sollicitatiebrief. Dit kan, mits je hem goed schrijft, je toegangsbewijs zijn naar een sollicitatiegesprek. Geef in deze brief aan wat je sterke punten zijn, waarom je naar de functie solliciteert en natuurlijk waarom jij bent wie ze zoeken!
  3. Weet waarnaar men op zoek is en speel hierop in. Sommige werkgevers willen een werknemer in de zorg die de nadruk legt op de aandacht die gegeven wordt aan de patiënt, terwijl anderen meer op zoek zijn naar een werknemer die zijn of haar focus plaatst op de oorzaken van de problemen die de verzorgde heeft.
  4. Ken je sterke en zwakke punten. Weet wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Om hierachter te komen kun je feedback vragen van vroegere collega’s en vrienden.
  5. Blijf proberen. Niet alles lukt direct. Als je wordt afgewezen voor een functie, gooi dan niet het bijltje erbij neer. Misschien waren ze op zoek naar een ander soort persoon. Vraag aan het einde van een sollicitatie wat je had kunnen verbeteren, zodat je altijd jezelf beter kunt presenteren bij de volgende sollicitatie. Gelukkig is er altijd vraag naar mensen in de zorg, dus geef niet op!

Er zijn een aantal dingen die we in dit artikel hebben geleerd. Ten eerste zijn er de kenmerken die werkgevers zoeken in een sollicitant: een goede opleiding, betrouwbaarheid, sociale vaardigheden en het zijn van een harde werker zijn van groot belang. Ten tweede hebben we de vijf tips die fundamenteel zijn voor het solliciteren naar een baan in de zorg. Dit zijn het opstellen van een sterke CV en een sterke sollicitatiebrief, het kennis hebben van de soort mensen die een werkgever zoekt en wat jij bent en natuurlijk het blijven proberen.

Deze zaken zullen gecombineerd met elkaar voor jou hopelijk een fundamentele basis leggen voor het zoeken naar je baan in de zorg. Veel succes!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *