create counter
header

Je Sollicitatiebrief Perfect afsluiten; Zo Doe Je dat!

Een sollicitatiebrief schrijven is een vaardigheid die voor iedereen nodig is. Er zal altijd een moment zijn waarop je er toch echt aan moet beginnen. Met het schrijven van een sollicitatiebrief geef je verschillende dingen aan: je geeft je interesse in de functie aan en je beschrijft waarom jij geschikt bent voor deze functie. Een sollicitatiebrief schrijven is niet altijd even makkelijk.

Er zijn verschillende punten waar over het algemeen veel mensen rekening mee moeten houden. Hieronder vallen onder andere de inleiding en de afsluiting. Vaak is het lastig om te weten waar je moet beginnen of hoe je moet eindigen.

De afsluiting van een sollicitatiebrief is niet alleen de groet aan het einde. Het bestaat ook uit het schrijven van een uitleidend stukje en een afsluiting die maakt dat een werkgever je zeker onthoudt. Dit artikel heeft als doel jou in te lichten over de ins en outs van de afsluiting van een sollicitatiebrief. Onderwerpen zoals veelgemaakte fouten, tips en de afsluitende groet worden behandeld. Hopelijk helpen we je een stuk op weg!

Veelgemaakte fouten

Er zijn verschillende foutjes die onbewust gemaakt worden, maar toch je kansen op de markt kunnen verkleinen. Natuurlijk zou het heel jammer zijn wanneer je je potentiële baan verliest omdat je een fout maakt die je zelf niet eens ziet! Daarom hebben wij voor jou een lijstje opgesteld met veelgemaakte fouten:

  • Te informeel: het lijkt iets stoms, maar door erg informeel te zijn kan je de indruk wekken dat je de werkgever niet serieus neemt. Een voorbeeld hiervan kan een informele groet zoals ‘doei’, ‘later’ of zelfs ‘groetjes’ zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Sluit dus altijd af met een formele groet.
  • Geen echte afsluiting: er zijn personen die niet goed weten hoe ze een afsluiting schrijven. Het lijkt wel alsof ze halverwege hun brief er ineens mee ophouden. Er is geen afsluitende paragraaf, maar gewoon een groet.
  • Te uitbundig: sommige mensen neigen er juist naar hun sollicitatiebrief af te sluiten met een pakkende oneliner. Nu kan dit heel soms indruk maken, maar vergeet niet dat je geen reclamespotje geschreven hebt. Een mooie afsluiting is goed, maar het is niet de bedoeling dat je je brief afsluit met een slogan.

Tips voor een goede afsluiting

Daarnet heb je de veelgemaakte fouten gelezen, maar natuurlijk heb je daar niet zo veel aan als je niet weet wat je dan wél moet doen. Daarom hebben we naast een lijstje met de zogenaamde no-go’s ook een lijstje met tips:

  • Vraag naar een vervolg: sluit nooit gewoon af. Spreek altijd je wens om uitgenodigd te worden voor een gesprek uit. Dit getuigt niet alleen van enthousiasme, maar ook van welwillendheid.
  • Geef met een overgangszin aan dat je een afsluiting schrijft: een overgangszin die een beetje van je brief samenvat of je afsluiting inleidt maakt de hele boel wat duidelijker. Een plotselinge afsluiting is een stuk minder onverwachts wanneer je aangeeft dat je gaat afronden.
  • Spreek je enthousiasme voor de functie nogmaals uit: door nog even af te sluiten met “ik hoop dat ik een duidelijk beeld heb geschetst van mijn enthousiasme voor (schilder)” leg je nog één keer nadruk op het feit dat je de baan graag wilt, zonder de werkgever er spreekwoordelijk dood mee te gooien.
  • Bedank het bedrijf: door een bedrijf te bedanken voor hun tijd of moeite, geef je ook een zekere vorm van onderdanigheid en erkenning van autoriteit weer. Dit kan wederom in een simpele zin zoals “Bedankt voor uw tijd.” Het hoeft niet heel netjes, maar door het te zeggen maak je jezelf wel een gunstigere kandidaat.
  • Sluit af met een formele groet: een groet zoals ‘hoogachtend’ is misschien iets minder hartelijk dan ‘groeten’, maar een formele brief moet nu eenmaal afgesloten worden met een formele groet. Geen zorgen, op je gesprek en wanneer je echt de baan hebt zal echt niet iedereen elkaar begroeten met ‘hoogachtend’.
  • Lees je afsluiting nog een keer extra door: je afsluiting schrijf je over het algemeen als laatste, dus de kans is groot dat je wat vermoeider of minder gefocust bent terwijl je hiermee bezig bent. Dit resulteert in minder correct taalgebruik en lelijkere zinnen. Let daarom goed op je zinsbouw en spelling!

De afsluitende groet

Een afsluiting is natuurlijk niet compleet zonder afsluitende groet. Er zijn twee verschillende soorten groeten die vaak gebruikt worden wanneer het gaat om sollicitatiebrieven: ‘hoogachtend’ en ‘met vriendelijke groet’. Om je brief persoonlijk te maken, is het belangrijk dat je je handtekening onder deze groet zet.

Een handtekening maakt een brief niet alleen persoonlijker, het geeft ook een professioneler tintje. Natuurlijk mag je zelf bedenken hoe je handtekening eruit ziet, het is natuurlijk jouw persoonlijke ‘teken’. Het is echter wel handig om een handtekening goed te overdenken. Hele bolle letters in een handtekening of kleine tekeningetjes geven vaak een vrij kinderlijk beeld. Dit wil je over het algemeen niet uitstralen.

Na je handtekening schrijf je je volledige naam. Over het algemeen worden de voor- en achternaam voluit geschreven en wordt de doopnaam, als deze aanwezig is, afgekort tot één letter. Als je je brief op de computer typt, houd er dan rekening mee dat je een handtekening tussen je groet en je naam moet plaatsen. Laat een paar regels wit zodat je handtekening niet ergens tussen gepropt hoeft te worden.

In sommige sollicitaties is het niet de bedoeling dat je je naam vermeldt. Dit zijn zogenaamde anonieme sollicitaties. In dit soort sollicitaties blijft de identiteit van de sollicitant verborgen. Dit is over het algemeen om discriminatie of seksisme tegen te gaan. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent of je sollicitatie anoniem moet zijn of niet.

Samenvattend is het dus belangrijk om professioneel, enthousiast en intelligent over te komen. Het is belangrijk jezelf in een zo positief mogelijk daglicht te zetten, ook in de afsluiting van je sollicitatiebrief. We denken dat het met deze tips wel gaat werken.

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *