Heb je een gat in je curriculum vitae? Dat is geen reden om direct in paniek te raken. De vaststelling dat je zeker niet de enige bent, werkt al geruststellend. Veel Nederlanders hebben te maken gehad met periodes in hun leven waarin ze niet werkzaam waren.
Dat er een gat in het curriculum vitae ontstaat kan meerdere redenen hebben.
- Ziekte (van jezelf of een naaste)
- Werkloosheid
- Ontslag
- Sabbatical
- Reizen
- Bewust een periode thuis om voor de kinderen te zorgen
Helemaal niet zo raar dus als je met een gat in je cv rondloopt. Pas wanneer dat gat erg groot wordt, kun je tegen problemen aanlopen tijdens sollicitaties.
In dit artikel vertellen we hoe je met een gat in je cv moet omgaan in je sollicitatiebrief en je curriculum vitae. Tot slot geven we nog enkele tips voor het ‘opvullen’ van het gat.
Moet je een gat in je curriculum vitae vermelden?
Let wel dat we het hier hebben over een gat dat is ontstaan door een van de bovengenoemde redenen. Dat er een gat valt tussen de beëindiging van het ene contract en het ondertekenen van het volgende is logisch. Binnen een dag een nieuwe baan vinden: het is een zeldzaamheid. Oriëntatie op de arbeidsmarkt, het zoeken van geschikte vacatures, de hele sollicitatieprocedure: ze kosten een hoop tijd. Met solliciteren ben je meestal wel een paar maanden zoet.
Dit soort gaten vermeld je dus niet op je curriculum vitae en in je brief: ‘Ik ben de afgelopen maanden vooral bezig geweest met solliciteren.” Zeker niet wanneer deze periode langer dan slechts een aantal maanden duurt. De lezer van je brief zal dan snel het idee krijgen dat er wel een goede reden voor zal zijn dat je in al die tijd nog geen baan gevonden hebt…
Ook ontslag kun je maar beter niet noemen. Hoeft ook helemaal niet natuurlijk. In je curriculum vitae geef je gewoon keurig aan bij welke werkgever je hebt gewerkt en in welke periode; de reden van het stoppen bij de werkgever doet niet ter zake.
Gaten kun je überhaupt heel subtiel wegwerken door alleen de jaartallen bij je werkervaring te vermelden en de maanden gewoon weg te laten. Ook zou je ervoor kunnen kiezen je werkervaring te rangschikken op basis van relevantie in plaats van het hanteren van een chronologische volgorde.
Blijf positief!
In alle andere gevallen geldt: eerlijkheid duurt het langst. Liegen is absoluut uit den boze. Ga geen banen of opleidingen verzinnen of de einddatum van een dienstverband aanpassen om het gat weg te werken. Zodra de werkgever een referentie inschakelt, val je door de mand.
Het is goed om je nogmaals te bedenken dat een gat in je curriculum vitae niet iets is om je voor te schamen. Immers: solliciteren is presenteren en je wilt dat je zo goed mogelijk voor de dag komt. Blijf dus te allen tijde positief. Als jij al geen hoge pet op hebt van jezelf, waarom zou de werkgever dat dan wel hebben?
De focus tijdens je sollicitatie hoort dus niet te liggen bij het negatieve, dat wil zeggen: het gat, maar bij het positieve:
- Wat zijn je goede eigenschappen?
- Wat zijn jouw specifieke kwaliteiten?
- Over welke bijzondere vaardigheden beschik je?
Het is misschien slim om in je sollicitatiebrief en je curriculum vitae de aandacht te verschuiven van de werkervaring naar je kwaliteiten en vaardigheden. Je werkervaring vermeld je bijvoorbeeld pas helemaal aan het eind van je cv, terwijl je opleidingen en vaardigheden bovenaan komen te staan.
In je brief kun je verder de nadruk leggen op je motivatie en je enthousiasme. Vergeet ook vooral niet om concrete voorbeelden te geven van situaties waarin jouw bijzondere kwaliteiten tot uitdrukking kwamen. Je vaardigheden en kwaliteiten kun je immers ook hebben opgedaan buiten het betaald werk om. Werkgevers kijken heus niet alleen naar ervaring: ze zijn op zoek naar iemand die aan een bepaald profiel voldoet en wie weet ben jij dat wel!
3 manier om het gat te vullen
Ben je een tijdje werkloos? Dat is natuurlijk nog geen reden om uit je neus te eten…
Een gat in je curriculum vitae wordt pas echt een probleem wanneer je niet kunt aantonen dat je die ‘vrije’ tijd nuttig hebt besteed. Stel je daarom ten tijde van het gat zo proactief mogelijk op. We geven je hier geheel gratis drie tips om je periode van werkloosheid zo zinvol mogelijk in te vullen:
- Ga vrijwilligerswerk doen
- Volg een cursus of opleiding
- Neem een sabbatical of ga op reis
De bovenste twee opties klinken logisch. Tijdens het doen van vrijwilligerswerk doe je ervaring op en leer je nieuwe vaardigheden aan die zeker van pas komen in het werkzame leven. En een cursus of opleiding vormt ook altijd een nuttige toevoeging aan je curriculum vitae.
Maar een sabbatical? Een wereldreis? Zal het lezen van die woorden niet slechts een wenkbrauw doen rijzen bij de werkgever?
Nee, niet per se. Voor veel werkgevers indiceert een sabbatical of een lange reis dat iemand tijd in zichzelf en zijn eigen ontwikkeling investeert. Ook op die manier kun je waardevolle ervaring opdoen en eigen kwaliteiten verder ontwikkelen. Schroom dus vooral niet om in je brief gewag te maken van een sabbatical of wereldreis. Wie weet, misschien doet het je zaak juist goed!
Wat nou als je geen mogelijkheid om je tijd op een dergelijke manier te investeren? Bijvoorbeeld omdat je ziek bent, moet zorgen voor een zieke in je omgeving, of omdat je tijd hebt vrijgenomen om voor kleine kinderen te zorgen. Ook dan geldt: gewoon eerlijk zijn en opschrijven! Dat je goed voor jezelf en/of voor anderen zorgt is immers ook een bijzonder goede eigenschap. Het is niets iets om je voor te excuseren.
Zit je momenteel in een gat? Maak je dus niet al te veel zorgen. Zolang je actief blijft en blijft solliciteren komt alles vanzelf weer goed!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie