create counter
header

Voorbeeld van een perfect curriculum vitae

Als je gaat solliciteren moet je aan de sollicitatiebrief meestal een curriculum vitae toevoegen. Indien je dit niet doet zullen de meeste bedrijven je sollicitatie niet eens in overweging nemen. Het curriculum vitae (ook wel CV) geeft informatie over wat jij in het verleden allemaal gedaan hebt.

Iemand die jouw curriculum vitae leest komt dus een hoop over jou te weten. In het curriculum vitae staan over het algemeen persoonlijke gegevens (geboortedatum, waar je woont, e-mailadres, telefoonnummer, of je getrouwd bent) en informatie over jouw opleidingen (studie, cursussen) en werkverleden (bij welke bedrijven je gewerkt hebt).

Soms wordt het curriculum vitae aangevuld met bijvoorbeeld referenties en een eigen invulling. Referenties kunnen nuttig zijn als je bijvoorbeeld projectleider was of een eigen bedrijf had. De eigen invulling kan bestaan uit vrijwilligerswerk en hobby’s.

Waarom moet je veel aandacht aan je curriculum vitae besteden?

Eigenlijk moet het curriculum vitae beschouwen als een samenvatting van wat jij allemaal in huis hebt. De werkgever zal je op basis van de informatie in jouw curriculum vitae (en sollicitatiebrief) beslissen of je een geschikte kandidaat bent.

Wanneer je curriculum vitae slordig of incompleet is nemen jouw kanten op een baan af. Er zijn zelfs werkgevers die allereerst naar het curriculum vitae kijken, en op basis hiervan bepalen of de sollicitatiebrief ‘het lezen waard is’.

Het is dus wel duidelijk dat je veel aandacht moet besteden aan je curriculum vitae. Maak echter niet de fout om vervolgens geen tijd te steken in de sollicitatiebrief. Je kan op een leuke baan is het hoogst als zowel je curriculum vitae als je sollicitatiebrief met zorg zijn samengesteld.

Als je verder leest, leer je hoe je jouw curriculum vitae zeer professioneel kunt opstellen. De tips zorgen ervoor dat de werkgever je als een interessante kandidaat gaat beschouwen. Onderaan dit artikel kan je een voorbeeld vinden van een curriculum vitae.

Stem je curriculum vitae af op de werkgever

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven. Heel veel mensen stellen hun curriculum vitae op en wijzigen deze enkel wanneer ze bijvoorbeeld een nieuwe cursus gedaan hebben. Dit is echter een van de grootste fouten die je kunt maken.

Wat je zou moeten doen is bij elke sollicitatie het curriculum vitae aanpassen. Werkgevers ontvangen namelijk heel veel sollicitaties voor een functie. Als jij aan komt zetten met een ‘algemeen’ curriculum vitae zal je nooit opvallen ten opzichte van de andere sollicitanten.

Maar hoe val je dan op met je curriculum vitae? Dit doe je door te laten merken dat je goed begrijpt waarnaar het bedrijf op zoek is. Vervolgens licht je in het curriculum vitae vooral deze punten uit. Dit kun je doen door ze dit te drukken of te onderstrepen.

Probeer echter te voorkomen dat je curriculum vitae zo gecompliceerd wordt dat iemand een legenda nodig heeft om het te kunnen begrijpen. Je moet altijd één lijn aanhouden en hier niet vanaf wijken.

Werk met een chronologische volgorde

Om een curriculum vitae snel te kunnen lezen is het handig om deze chronologisch te ordenen. Doe dit dan ‘van nieuw naar oud’. Bovenaan komen dus de dingen staan die je het laatst gedaan hebt. De meeste werkgevers vinden het vooral interessant wat je de afgelopen jaren gedaan hebt, en hebben minder interesse in wat je 20 jaar geleden deed.

Daarnaast is het prettig om je opleiding en/of cursussen los te plaatsen van je eerdere functies. Door dit te doen ontstaat er een duidelijk overzicht waar de werkgever snel doorheen kan scannen. Als je alles door elkaar plaatst zal je curriculum vitae niet prettig lezen.

Laat je curriculum vitae door iemand nakijken

Wanneer je het idee hebt dat jouw curriculum vitae helemaal in orde is en alle informatie erin staat, is het verstandig deze nog door een ander te laten bekijken. Denk bijvoorbeeld aan een vriend of familielid. Iemand met een eigen bedrijf (met medewerkers) of met veel werkervaring is natuurlijk ideaal.

Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn wat je van diegene verwacht. Moet er inhoudelijk gekeken worden of is het nodig om op grammaticale fouten te controleren. Bekijk de feedback en pas indien nodig je curriculum vitae aan.

Hierna laat je het enkele dagen liggen, om er nog even rustig over na te kunnen denken. Misschien besluit je om alsnog iets toe te voegen of juist weg te laten.

Wanneer is een curriculum vitae te lang?

In principe is er geen ‘regel’ over hoe lang een curriculum vitae moet zijn. Wel is het prettig voor werkgevers om snel door jouw sollicitatie heen te kunnen lezen. Probeer dus te voorkomen dat je een heel boekwerk geeft.

Over het algemeen is een CV een tot drie pagina’s lang. Wanneer jouw curriculum vitae korter of langer is, kan je maar beter iets toevoegen of juist weglaten. Als je iets toevoegt dat niet echt bijdraagt aan de functie kan je het onder het kopje ‘overig’ plaatsen.

Voorbeeld van een perfect curriculum vitae

In het onderstaande voorbeeld worden de bovenstaande punten in de praktijk gebracht. Je kan voor jouw curriculum vitae dit voorbeeld gebruiken of er onderdelen uit overnemen. Houdt er rekening mee dat voor specifieke beroepen dit voorbeeld niet of in mindere mate relevant is.

Persoonlijke informatie:

Naam:

Adres:

Plaats, postcode:

Telefoon:

E-mailadres:

Geboortedatum:

Rijbewijs:

 

Werkervaring:

2009-heden

Algemeen Directeur bij Insak

Branche: scheepsbouw

Functie: toen de algemeen directeur van Insak met pensioen ging nam ik zijn functie over. Als algemeen directeur was ik contactpersoon van diverse bedrijven en onderhield ik contact met de managers van alle processen.

2001-2009

Manager bij Insak

Branche: scheepsbouw

Functie: als manager bij Insak was ik verantwoordelijk voor het productieproces. Ik zorgde ervoor dat de voorraad op tijd aangevuld en verwerkt werd door het team van 25 man.

1995-2001

Zelfstandig Relatiemanagement Bureau

Branche: zakelijke dienstverlening

Functie: eigenaar

Werkzaamheden: in deze functie onderhield ik diverse relaties in opdracht van bedrijven. Dit deed ik met behulp van CRM Software.

Referenties: zie bijlage 2

 

Opleiding/Cursussen:

2009-2010 Cursus Duits in schrift en woord
2002-2003 Cursus Marketing en Communicatie
1994-1996 Master in de richting Management
1991-1994 Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit

 

Software:

Office Suits Uitstekend
CRM Software Uitstekend
HR Software Gemiddeld
Outlook Gemiddeld

 

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *