create counter
header

Een baan vinden, zo doe je dat!

Je hebt er waarschijnlijk wel over gelezen de afgelopen paar maanden; steeds meer mensen verliezen hun baan door reorganisaties, bezuinigingen en faillissementen. De werkeloosheid in Nederland is de laatste jaren licht gestegen, voornamelijk door de economische crisis. Deze werkeloze mensen hebben vaak moeite om een nieuwe baan te vinden. Ze weten bijvoorbeeld niet waar ze moeten beginnen met zoeken, of ze worden onzeker naarmate ze veel sollicitatiebrieven hebben gestuurd maar nog steeds geen werk hebben.

Ben jij ook je baan verloren door de crisis? Of ben je juist fris en fruitig op de arbeidsmarkt gekomen na een opleiding? Wil je graag zo snel mogelijk weer aan de slag? In dit artikel vind je allerlei tips om snel weer een baan te vinden!

Waar begin ik om een baan te vinden?

Het kan best een schok zijn om opeens je baan kwijt te zijn. Al die jaren dat je een vast inkomen hebt gehad zijn nu voorbij en je zult nieuw werk moeten zoeken. Dat kan even wennen zijn; de arbeidsmarkt is anders dan vroeger en werkgevers zoeken weer iets anders in sollicitanten. Mensen vinden het vaak lastig om te beginnen met zoeken. Er zijn immers zoveel vacatures op het internet te vinden dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien! Waar moet je dan precies beginnen?

Ik adviseer je om gelijk zo specifiek mogelijk te zoeken. Hoewel het misschien niet zo lijkt in de media, zijn er ontzettend veel vacatures die vervuld moeten worden. Kijk waar jouw krachten en talenten liggen en vooral in welke sector je graag zou willen werken. Je werk moet natuurlijk wel leuk zijn, anders kun je het niet jaren blijven doen. Veel sectoren hebben hun eigen site voor vacatures, wat het een stuk gemakkelijker maakt om specifieke banen te vinden. Zo heb je werkenbijdeoverheid.nl voor mensen die graag bij een lokale of landelijke overheid willen werken, en mediavacature.nl voor toekomstige ICT-ers. Kijk eerst eens rond op het internet of er ook zulke sites zijn voor jouw sector!

Solliciteer naar je droombaan

Natuurlijk wil je het liefst je droombaan kunnen uitvoeren. Deze moet je dan ook als ‘standaard’ voor je hebben bij het zoeken naar een nieuwe baan. Droombanen zijn meestal best haalbaar, en wie niet waagt, wie niet wint! Je moet echter ook genoegen kunnen nemen met een andere baan die niet zo geweldig is als dat je misschien in je hoofd hebt. Als je maar nooit uit het oog verliest wat jouw wensen zijn: als een baan niet bij je past of je niet aanstaat, ga er dan niet voor. Het is het niet waard om de volgende vijftien jaar op kantoor te zitten als je veel liever in de praktijk bezig bent.

Ga allereerst bij jezelf na wat je zou willen van je baan. Denk bijvoorbeeld aan aantal uur per week, salaris, branche, werkzaamheden, samenwerking met anderen, enzovoorts. Als je voor jezelf duidelijk op een rijtje hebt waar je naar op zoek bent, is het zoeken ook veel gemakkelijker. En dan wordt het vinden van een baan automatisch ook een stuk minder lastig.

Mocht je na honderden sollicitaties nog steeds niet de goede baan aan de haak hebben geslagen, overweeg dan om je bijvoorbeeld bij een uitzendbureau in te schrijven. Hoewel deze niet altijd een goede reputatie hebben, is het zeker verstandig om je in te schrijven. Veel mensen denken dat uitzendbureaus alleen maar slecht betaald werk van ver onder jouw niveau hebben. Dat is tegenwoordig bijna nooit meer het geval. En het handige is dat je ingeschreven staat voor werk, maar ondertussen ook zelf werk kunt zoeken. Mocht het uitzendbureau een baantje voor je hebben, is dat alleen maar gunstig. Je kunt weer even geld verdienen, en je doet meer ervaring op; dat staat goed op je cv. Werkgevers vinden een ‘gat’ in je cv, een periode waarin je geen werk hebt gehad, veel minder aantrekkelijk dan een niet zo indrukwekkende baan.

Hoe kan ik mezelf promoten?

Er is maar één iemand die een werkgever kan overtuigen van jouw capaciteiten, en dat ben je zelf. Eén van de belangrijkste factoren bij het vinden van een nieuwe baan is dan ook jezelf goed kunnen promoten. Dat gaat in verschillende stappen:

  • Allereerst moet je een cv opstellen. Je cv, of ‘curriculum vitae’, is een overzicht van jouw kwaliteiten en vroegere banen. Zowel inhoud als opmaak zijn bij het cv erg belangrijk; een werkgever moet in enkele seconden weten wat voor persoon hij voor zich heeft. Een goed gevuld cv staat erg goed bij een werkgever, zorg daarom al vanaf dat je klaar bent met studeren (en eigenlijk al tijdens het studeren) voor een baan. Je weet maar nooit hoe relevant dat kan zijn als je later naar werk zoekt. Overigens is het niet echt nuttig om in je cv te vermelden dat je folders rondbracht toen je 16 was als je solliciteert voor manager. Denk ook vooral aan activiteiten buiten je werk, zoals het bestuur van een vereniging of vrijwilligerswerk. Ook alle opleidingen die je hebt gedaan komen aan bod in je cv. Lees op de volgende link meer over tips voor je cv.
  • Als je een vacature hebt gevonden, moet je een sollicitatiebrief sturen. Hierbij zijn vooral een originele insteek en grammaticale juistheid van groot belang. Je moet je onderscheiden van de andere sollicitanten en wel in perfect Nederlands. Dat komt betrouwbaar over op de werkgever. Draai niet teveel om de zaken heen en geef duidelijk antwoord op de vragen of kernpunten die in de vacature vermeld staan.
  • Vervolgens, als een werkgever voldoende interesse in je heeft, komt het sollicitatiegesprek. Hierin wil de werkgever weten wat voor vlees hij in de kuip heeft en wat voor persoon jij bent. Zo’n gesprek kan best wel spannend zijn; er hangt immers een mogelijke baan van af! Zorg er bij je sollicitatiegesprek voor dat je vooral ontspannen en goed voorbereid bent. Bedenk vragen die je wilt stellen en bereid je zelf voor op vragen die de werkgever kan stellen.

Hopelijk hebben we je hiermee geholpen op weg naar een nieuwe baan. Kijk vooral verder rond op deze site voor meer specifieke tips!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *