Ben jij in staat om in stressvolle situaties kalm te blijven? Kan je goed samenwerken? Vind je het leuk om andere mensen te helpen? Als je deze vragen met ‘ja’ beantwoord is een baan bij de politie waarschijnlijk iets voor jou!
Indien je nog niet op alle vragen ‘ja’ kunt beantwoorden hoef je ook niet te treuren. Met doorzettingsvermogen en de goede training kom je er ook wel! Het is wel belangrijk dat je door de selectieprocedure komt. Als dit je niet lukt, mag je namelijk geen functie bij de politie vervullen. De procedure test onder andere je persoonlijkheid, intelligentie en conditie.
Lees verder voor meer informatie over werken bij te politie. Je krijgt antwoord op vragen zoals ‘wat voor functies kan ik bij de politie vervullen?’, ‘aan welke eisen moet ik voldoen om bij te politie te mogen werken?’ en ‘hoe gaat de selectie in zijn werk?’.
Eisen om bij de politie te mogen werken
Elke baan heeft zo zijn eisen. Je mag jezelf bijvoorbeeld geen advocaat noemen zonder hiervoor een juridische opleiding gevolgd te hebben. Er zijn ook enkele eisen waaraan je moet voldoen om bij de politie te kunnen werken. Hieronder staan ze:
- In het bezit van een vmbo basisberoepsgerichte (bb) of vbo-b met minimaal 2 vakken op C-niveau.
- Nederlandse nationaliteit
- Minimaal 17 jaar oud
- Onbesproken gedrag
- Rijbewijs B. Of je moet bereid zijn die binnen twee jaar na aanstelling te halen.
- Beheersing van de Nederlandse taal in schrift en woord
- Goed zichtvermogen
- Goede conditie
- In het bezit van een zwemdiploma of slagen voor een zwemtest
Natuurlijk zijn er verschillende functies bij de politie. Sommige functies hebben extra eisen. Je moet om rechercheur te worden bijvoorbeeld minimaal een Hbo-diploma afgerond hebben.
De selectieprocedure
Nadat je door de sollicitatieronde bent gekomen ga je over in de selectieprocedure. Hier wordt je getest op bepaalde eigenschappen die van belang zijn voor het politiewerk. De totale procedure is redelijk lang (soms wel 4 tot 6 maanden) en ziet er ongeveer als volg uit:
- 1e selectiedag: er wordt gekeken of je een goed beeld hebt van het politievak en bewust bent van het impact van de politie op je sociale leven.
- 2e selectiedag: er wordt gekeken of je geschikt bent voor het politiewerk. Hier moet je onder andere een sporttest en taaltoets met goed resultaat afronden.
- 3e selectiedag: er wordt gekeken of je over de juiste eigenschappen voor het politiewerk beschikt.
- Eindgesprek: er wordt gekeken naar jouw motivatie. Waarom wil je bij de politie werken? Ook wordt er gekeken of je bij de politieorganisatie past.
- Medische keuring: er wordt gekeken of je gezond bent. Je krijgt een vragenlijst en er wordt een vooronderzoek gedaan (lengte, gewicht, oogonderzoek, gehooronderzoek, bloeddruk, enz.).
De taken van een agent
Als je in het bezig bent van een vmbo-kb diploma kan je een politieagent worden. Je handelt kleine delicten af en leid controles. Over het algemeen werk je samen met een partner (duo). Je zorgt samen met je collega’s voor een veilig Nederland.
Je moet beschikken over een brede kennis van de werkzaamheden die horen bij je baan. Daarbij moet je rustig blijven onder gespannen situaties. Deze kennis en vaardigheden doe je op tijdens je opleiding.
Het leuke van agent zijn is dat je baan erg veelzijdig is. Nu eens ga je naar een aanrijding, dan weer verleen je eerste hulp bij een ongeval. Ook houd je toezicht en neem je voorzorgsmaatregelen bij bijvoorbeeld een groot evenement.
Ook is het mogelijk om je te specialiseren in verschillende richtingen. Dit kan je doen door aan te geven waar jouw aandachtsgebieden en talenten liggen. Eventueel kan je als agent doorgroeien naar hoofdagent.
De taken van een hoofdagent
Wanneer je in het bezit bent van een vmbo-gl/tl diploma, kun je hoofdagent worden. Het werk van hoofdagenten speelt zich zowel op straat als op het kantoor af. Je bent vooral bezig met de meldingen die dagelijks binnenkomen.
Het werk van een hoofdagent is zeer afwisselend. Je weet immers nooit wat voor meldingen er op het bureau binnenkomen. Het belangrijkste werk van hoofdagenten bestaat uit het analyseren en overzien van een situatie. Wat moet er gedaan worden en welke risico’s zijn er?
Daarnaast is een hoofdagent een voorbeeld voor zijn of haar team. Je moet dus in staat zijn je verantwoordelijk te gedragen en verantwoordelijkheid te nemen. Het spreekt voor zich dat je goed op je functie voorbereid wordt.
De taken van een politiekundige
Met een havo of mbo-4 diploma kan je aan de slag als politiekundige. Je doet ongeveer hetzelfde werk als een hoofdagent, maar houdt maatschappelijke onderwerpen in het achterhoofd (verkeersveiligheid, criminaliteit, geluidsoverlast).
Je houdt dus in de gaten hoe het ervoor staat in een bepaald gebied. Je signaleert het wanneer er problemen zijn en bedenkt hier oplossingen voor.
Als je veel ervaring opgedaan hebt kan je doorgroeien. Denk hierbij aan een leidinggevende rol als teamchef. Ook kan je je specialiseren en bijvoorbeeld bij de rechercheafdeling gaan werken.
De taken van een rechercheur
Indien je een hbo bachelor of universitaire opleiding afgerond hebt kan je zware misdrijven bij de politie gaan oplossen. Dit doe je samen met andere rechercheurs en het opsporingsteam. Je spoort bijvoorbeeld criminelen op of probeert een moordzaak op te lossen.
Het is belangrijk om snel en logisch te kunnen nadenken. Je moet in staat zijn feiten van gevoelens te kunnen onderscheiden en kleine zaken in een breder perspectief te zien. Ook moet je je kunnen inleven in mensen en situaties.
Je werkt als rechercheur grotendeels zelfstandig. Daarbij heb je meestal geen gedetailleerde opdracht en veel vrijheden. Als rechercheur moet je aan dezelfde criteria voldoen als wijkagenten (conditie, motorische vaardigheden)
Salaris
Het salaris is sterk afhankelijk van het type werk dat je bij de politie doet en hoeveel ervaring je hebt. Gemiddeld is het inkomen van werknemers bij de politie 2300,- bruto per maand. Het inkomen varieert echter tussen de 1900 en 3500 euro bruto. Het is mogelijk dat je tijdens je opleiding bij de politie al een vergoeding tussen de 1000 en 2200 euro bruto krijgt.
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie