create counter
header

Wat Is de Beste Opbouw van een sollicitatiebrief?

Stel je voor dat je een presentatie moet houden over jezelf. Wat zou je vertellen? Hoe zou je beginnen? Welke punten zou je zeker weten weglaten? Een sollicitatiebrief is eigenlijk een soort presentatie van jezelf op papier. Je presenteert deze keer alleen niet voor een klas of collega’s, maar voor een groep mensen, of één persoon, die je brief beoordeelt.

Door je sollicitatiebrief met een presentatie te vergelijken wordt het schrijven ervan al wat makkelijker. Een presentatie voor middelbare scholieren is niet gevuld met nette woorden en lastige termen. Zo is jouw sollicitatiebrief ook niet gevuld met sms-taal, flauwe grapjes en vreemde woordspelingen.

Als jij een presentatie maakt, heb je een soort standaard opbouw: je begint met de introductie, vervolgens is er een middenstuk en dan een afsluiting. Deze aspecten hebben allemaal weer een uitleg nodig. Daarnaast is er ook een wat complexere opbouw, die de hele opmaak van de sollicitatiebrief behandelt. Deze zullen we ook bespreken in dit artikel.

Introductie

De introductie van een sollicitatiebrief is net als een introductie van een presentatie. Je laat je publiek, de lezers, zien wat ze gaan tegenkomen. In het geval van een sollicitatiebrief is dit de persoon waarover gepraat wordt: jij. Je vertelt over jezelf, hoe oud je bent, waar je vandaan komt.

Maar voordat je dit doet begroet je natuurlijk je publiek altijd even. Daarom is de aanhef erg belangrijk. Een ‘geachte meneer/mevrouw’ is prima wanneer je niet weet aan wie je de brief schrijft. Wanneer je weet aan wie je de brief schrijft, schrijf dan ook de achternaam van de geadresseerde op.

In je introductie blijf je nog een beetje oppervlakkig. Je beantwoordt de ‘ vragen’ over wie je bent en waarom je deze brief schrijft. Leg daarom heel kort uit wie je bent, nog niet te diep ingaand op je werkverleden, en geef aan dat je geïnteresseerd bent in de functie die het bedrijf je aanbiedt. Dit hoeft geen 400 woorden te bevatten, een kleine alinea van enkele zinnen is in veel gevallen genoeg.

Let bij je introductie extra goed op de mate waarin je taalgebruik en spelling correct is. Wanneer een bedrijf heel veel aanmeldingen krijgt, kunnen dit soort kleine dingen meteen al een afknapper zijn. Het zou toch zonde zijn als je niet werd aangenomen door zoiets kleins, terwijl je wel de juiste kwalificaties hebt!

Middenstuk

De kern van je brief is het belangrijkste; dit is het moment waarop je de lezer van je brief moet overtuigen van het feit dat jij de beste optie voor een functie bent. Er zijn een paar punten die je in je middenstuk altijd moet behandelen:

  • Afgeronde opleiding: welke opleidingen heb jij allemaal gedaan? Wat is je achtergrond die je kan helpen bij het vervullen van deze functie? Je hoeft niet aan te geven wat je basisschool en middelbare school waren, dit is vrij irrelevant. Maar als je solliciteert naar een baan in de zorg en je hebt de opleiding MBO verpleegkunde gevolgd, dan gaat dit natuurlijk in de brief.
  • Werkervaring: geef aan welke ervaring je hebt met werken. Het is uiteraard voordelig als je al eerder soortgelijk werk hebt gedaan, maar dit is niet altijd het geval. Wanneer je hiervoor hebt gewerkt bij een andersoortig bedrijf, geef dan aan wat voor vaardigheden je hebt kunnen opdoen. Je kunt bijvoorbeeld wel geleerd hebben hoe je om moet gaan met stressvolle situaties, wat voor veel andere banen ook behulpzaam is.
  • Interesses: geef ook aan wat je interesses zijn, maar ga hier niet te diep op in. Ben je geïnteresseerd, en vaak ook goed, in werken in PR, dan noem je dit even. Wanneer je aangeeft geïnteresseerd te zijn in een sectie van de functie die je wilt gaan vervullen, laat je ook een stukje enthousiasme zien.
  • Vaardigheden: uiteindelijk geef je aan wat je relevante vaardigheden zijn. Dit kan variëren van ‘snel en efficiënt werken’ tot ‘goed met mensen om kunnen gaan’. Denk er grondig over na wat een bepaalde vaardigheid kan toevoegen aan het beeld dat de potentiële werkgevers van je gaan hebben.

Afsluiting

De afsluiting van je sollicitatiebrief is niet hetzelfde als de afsluiting van een presentatie. Bij de afsluiting van een sollicitatiebrief vraag je namelijk of je op sollicitatiegesprek mag komen. Dit doe je natuurlijk niet bij een presentatie. Je bedankt wel je ‘publiek’ voor hun tijd en moeite.

Bij een afsluiting hoort ook een afsluitende groet. Deze groet bestaat uit een term die uitgesproken wordt wanneer je afscheid neemt, een handtekening en je naam. Het is dus belangrijk dat je tussen de afscheidsterm en je naam wat regels wit laat om je handtekening op te schrijven.

Je afsluitende groet kan ‘hoogachtend’ of ‘met vriendelijke groet’ zijn, maar mag niet informeler worden dan dat. Schrijf onderaan je brief ook je volledige voor- en achternaam. Omdat je je afsluiting over het algemeen als laatste schrijft, is het vaak handig om nog even te controleren of je alles goed hebt gespeld en opgeschreven.

Complexe opzet

De opbouw van een brief is wel meer dan een introductie, kern en afsluiting. Er zijn meer punten waar je rekening moet houden. Maar waar zet je ze neer? We hebben een kort overzichtje:

  • Je eigen adres komt bovenaan te staan;
  • Het adres van het bedrijf plaats je daar direct onder met één witregel er tussen;
  • Woonplaats en datum van wanneer je je brief stuurt plaats je, gescheiden door een komma, onder het adres van het bedrijf waar je naar schrijft;
  • Onderwerp geef je aan door “Betreft” met daarachter de aanleiding waarom je de brief schrijft op te schrijven;
  • De aanhef volgt na twee witregels;
  • Dan komt de introductie, gevolgd door;
  • De kern;
  • De afsluitende zin waarin je vraagt of je uitgenodigd mag worden op gesprek om je enthousiasme toe te lichten;
  • Je groet die bestaat uit ‘hoogachtend’ of ‘met vriendelijke groet’, gevolgd door je handtekening en je naam.

We hopen dat deze uitleg wat meer duidelijkheid heeft gegeven wanneer het gaat over het schrijven van een sollicitatiebrief. Met dit overzicht hopen we dat dat wel gaat lukken. We wensen je veel succes!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *