create counter
header

CV schrijven? Gebruik Onze Voorbeelden voor het Beste CV!

Bij het solliciteren naar een nieuwe baan besteden mensen vooral aandacht aan hun sollicitatiebrief. Die is natuurlijk heel belangrijk; daarin zet je jouw motivatie en capaciteiten voor de functie uiteen. Zonder goede motivatie wordt het lastig om een baan te krijgen. Ook het sollicitatiegesprek krijgt veel aandacht.

Maar wat je misschien over het hoofd ziet, is dat werkervaring minstens even belangrijk is als motivatie. En je werkervaring beschrijf je in je CV. Wij zien dat mensen vaak te weinig tijd besteden aan het goed opmaken van hun CV, terwijl dit helemaal niet moeilijk is. Lees daarom hier voorbeelden van goede CV’s!

Opbouw van een goed CV

Een CV heeft een standaard opmaak, zodat de werkgever overzichtelijk kan zien wat voor activiteiten en werkervaring de sollicitant heeft opgedaan in zijn leven. Hoe beknopter en duidelijker jouw CV is, hoe beter. Een werkgever moet in één oogopslag de informatie die hij zoekt kunnen vinden. Dat is fijn voor jou, want bijna elk CV is op dezelfde manier opgebouwd.

Allereerst zet je wat persoonlijke gegevens onder elkaar. Het gaat hier om praktische informatie, zoals naam en adres, geboortedatum, nationaliteit, telefoonnummer, etc. Die zijn altijd handig voor de werkgever om te hebben, bijvoorbeeld om later contact op te nemen of om te kijken of je in de buurt van het bedrijf woont.

Vervolgens komen je opleidingen aan bod. Let op, deze staan niet in chronologische volgorde! Je zet juist de laatst afgeronde opleiding bovenaan en de eerst afgeronde (relevante) opleiding onderaan. Je hoeft dus niet te vertellen naar welke basisschool je bent geweest, dat doet er verder niet toe. Middelbare school is vaak wel handig.

Daarna heb je een kopje met je relevante werkervaring. Je geeft aan waar je hebt gewerkt, wanneer en wat je functie was. Eventueel kun je een referentiepersoon erbij zetten, als daarom wordt gevraagd. Als laatst maak je een kopje met extra curriculaire activiteiten, zoals een bestuursjaar of een stage.

Voorbeeld van een CV

Om de vorige punten wat duidelijker te maken, laten we nu een voorbeeld van een keurig CV zien. Het is voor jou dan ook makkelijker om te zien hoe je een CV moet opmaken. Let er wel op dat dit een voorbeeld is, en dat je het niet klakkeloos moet overnemen!

Personalia

Naam:

Job van der Niet

Adres:

Kerkstraat 23

Postcode, plaats:

3521 AB Utrecht

Telefoon:

06 – 11 22 33 44

E-mail:

[email protected]

Geboortedatum:

06-10-1984

Geboorteplaats:

Zeist

Nationaliteit:

Nederlands

Rijbewijs

Ja

Opleidingen

20032009

Universiteit Utrecht: Geschiedenis (Bachelor of Arts gehaald, Master Modern History)

1996-2002

Utrechts Stedelijk Gymnasium (diploma behaald) Examenvakken: Nederlands, Latijn, Engels, Wiskunde A, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Duits, Economie.

Werkervaring

20102014

NRC

 

Branche:

Media

 

Functie:

Redacteur

 

Werkzaamheden:

In deze functie was het mijn taak de publicatie van het regiokatern in goede

banen te leiden

 

Voltijd/deeltijd:

Voltijd

 

Adres:

Rokin 65

 

Postcode:

1012 KK Amsterdam

 

Telefoon:

020-755 3000

 Extra-curriculaire activiteiten

2006-2007 Bestuursfunctie: secretaris in het bestuur van studievereniging UHSK.

Je ziet dat onze Job succesvol aan de Universiteit Utrecht heeft gestudeerd, en daarna een baan kreeg bij het populaire dagblad NRC. Ook heeft hij tijdens zijn studie in het bestuur van zijn studievereniging gezeten; dat vinden werkgevers altijd een pluspunt. Als je andere belangrijke activiteiten naast je studie hebt gedaan, zoals een stage, kun je die ook onder ‘extra-curriculaire activiteiten’ plaatsen.

Voorbeelden van valkuilen in je CV

Het lijkt dus niet heel moeilijk, een CV opstellen. Maar toch zijn er enkele valkuilen waarvoor je moet oppassen. De belangrijkste hiervan is weten wat je in je CV moet zetten. Is dat ene bijbaantje dat je op de middelbare school deed belangrijk genoeg? Moet ik erin zetten dat ik een klas heb overgeslagen? Wat als ik te weinig in mijn CV zet?

Dit zijn logische vragen; je wilt jouw werkgever niet overspoelen met (wellicht zinloze) informatie over je werkervaring, maar je wilt wel laten zien dat je competent bent. Wij raden je aan om echt alleen relevante informatie in je CV te zetten. Dit zijn middelbare school, vervolgopleiding en je werk daarna, dus geen kleine bijbaantjes.

Waar andere mensen moeite mee hebben, zijn gaten in hun CV. Dit zijn eigenlijk ‘lege’ jaren in je CV, jaren waarin je niet hebt gewerkt. Dat kan natuurlijk allerlei verschillende oorzaken hebben, maar het komt niet heel goed over bij de werkgever. Hoe ga je daarmee om?

Wij raden je aan om zo veel mogelijk eerlijk te zijn over gaten in je CV. Je kunt ervoor kiezen om ze zelfs in je CV te melden, zodat er geen misverstanden ontstaan. Ga echter niet de dingen rooskleuriger voorschotelen dan ze zijn; als je een tijdje in de WAO hebt gezeten, moet je niet zeggen dat je een ‘sabbatical’ hebt genomen.

Laatste tips voor je CV

Dit CV hoeft nog niet compleet te zijn. Stel, Job is erg goed in Engels en heeft op de middelbare school een extra moeilijke cursus Engels gedaan. Deze kan hij moeilijk onder de bovenstaande kopjes kwijt. Je kunt daarom een extra kopje maken met cursussen, of talenkennis en computervaardigheden. Daaronder kun je nog extra informatie kwijt.

Voor zover het relevant is en ze een goede indruk geven, kun je jouw hobby’s en andere activiteiten in je CV vermelden. Voorwaarde is wel dat de hobby’s iets goeds zeggen over jou en je kansen op het krijgen van de functie vergroten. Schrijven dat je postzegels verzamelt, terwijl je voor de baan van HR manager solliciteert is niet heel verstandig.

Als laatst is het belangrijk om je CV op de vacature aan te sluiten. Je kunt niet zomaar klakkeloos hetzelfde CV bij vier sollicitaties versturen. Zeg bijvoorbeeld welke eigenschap in een bepaalde functie eruit sprong, die van toepassing kan zijn op je nieuwe functie. Natuurlijk kun je wel een soort ‘template’ maken met de basisinformatie, maar verander deze ook telkens.

We hopen dat je met deze tips en voorbeelden een goed CV kunt opstellen. Veel succes!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *