create counter
header

Een echte toneelschool: wat leer je er allemaal?

Ben jij benieuwd naar het vak van een acteur of actrice? Heel begrijpelijk, want het is een ontzettend leuk en veelzijdig beroep.

Je kunt natuurlijk lessen volgen bij een toneelschool als hobby, maar als je echt een carrière als acteur of actrice ambieert dan zijn daarvoor speciale trajecten. Je kunt je natuurlijk direct aanmelden voor een hbo toneelopleiding, maar de selectieprocedure hiervoor is redelijk streng. Daarom word je aangeraden om eerst ervaring op te doen bij een toneelschool.

Je kunt natuurlijk allerlei losse lessen volgen of in groepjes leren acteren, maar er een speciaal vooropleiding-traject is professioneler opgezet. Deze is namelijk gericht op de selectieprocedure en vakken die je bij een hbo toneelopleiding krijgt. Het is de perfecte voorbereiding voor deze hbo opleiding en de kans dat je daar aangenomen wordt is na zo’n vooropleiding bij een toneelschool vele malen groter.

Toneelschool traject voor jongeren

Dit soort trajecten die bedoeld zijn als vooropleiding zijn doorgaans bedoeld voor jongeren van ongeveer 16-24 jaar oud. Dat is immers de leeftijd waarop je gaat bepalen welke opleiding je gaat volgen, en of je dus een voortraject nodig hebt. Een toneelschool bepaalt overigens wel zelf wie ze op zo’n vooropleiding toelaten, want ook daarvoor moet je een auditie doen. Omdat er slechts plek is voor een beperkt aantal studenten moet je meerdere keren langskomen om auditie te doen en een paar lessen te volgen. Ze zien dan vanzelf wie talent heeft en wie niet.

Vind je het zonde om zoveel tijd te steken in die selectieprocedure als je niet aangenomen wordt? Je kunt het ook anders bekijken. Zonder ervoor te betalen heb je alvast van het vak mogen proeven en ervaring opgedaan. Al die ervaring bij deze toneelschool neem je mee, en deze komt heus een keer van pas.

Wat leer je tijdens toneellessen?

Nu wil je natuurlijk weten wat je tijdens dit soort vooropleidingen voor de hbo toneelopleiding allemaal gaat leren? Een traject van zo’n toneelschool richt zich in feite op dezelfde vakken en aspecten als waar een hbo opleiding zich op richt, maar dan iets meer in de basis. Je maakt dus alvast kennis met deze technieken en gaat er lekker mee experimenteren en proberen. Een belangrijk aspect van acteerwerk is natuurlijk improvisatie. Daar moet je echt een flinke portie gene voor los durven laten, en niet bang zijn iets stoms uit te kramen. Durven zeggen wat in je opkomt is moeilijker dan het lijkt, zeker als er veel mensen om je heen staan.

Andere vakken die aan bod komen zijn bijvoorbeeld status, focus, personages, ruimte en zeggingskracht. Je leert hoe je je lijf, je stem en je gezichtsuitdrukking kunt inzetten om een personage neer te zetten en krachtig over te komen. Dit doe je door constant in de huid van een ander personage te kruipen, en daarbij helemaal los te laten wat je zelf zou doen of zeggen. Al deze ervaring bij zo’n toneelschool gaat je absoluut helpen bij de selectieprocedure van een hbo toneelopleiding. Veel succes gewenst!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *