Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is voor veel mensen een struikelblok. Niet iedereen is even goed in schrijven, of in zichzelf promoten. Toch zal je moeten proberen om een zo goed mogelijke sollicitatiebrief te schrijven om een goede baan te krijgen. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen!
In dit artikel geven we je tips voor de inhoud van je sollicitatiebrief. Het is belangrijk dat je veel aandacht aan je sollicitatiebrief besteedt. Een brief drie keer of vaker schrijven is heel normaal, en helpt je ook nog eens. Een combinatie van onze tips en zelf oefenen zorgt ervoor dat je binnen de kortste keren een mooie sollicitatiebrief schrijft!
Tips voor de opbouw van je sollicitatiebrief
Een goede sollicitatiebrief begint altijd met een goede opbouw. Dit is het ‘skelet’ van je brief, waar je de inhoud omheen gaat schrijven. Door een duidelijke opbouw aan te houden maak je het voor jezelf ook makkelijker om overzicht te houden. Als je precies weet waar je wat gaat zeggen, wordt het een stuk eenvoudiger om alles op een rijtje te zetten.
Adresgegevens
Je begint je sollicitatiebrief altijd met de adresgegevens. Links bovenin zet je eerst je eigen naam en adres. Daaronder (na wat witregels) komen de adresgegevens van het bedrijf waar je naar schrijft. Vaak staat in de vacature en afdeling waarnaar je kunt schrijven, dat zet je ook in die gegevens.
Vervolgens noteer je weer jouw woonplaats, met daarachter de datum waarop je de brief verstuurt. Dit is dus niet per se dezelfde dag als waarop je de brief schrijft! Na weer enkele witregels haal je het onderwerp van je brief aan. Dit doe je door ‘Betreft: …’ te schrijven. Achter ‘Betreft’ zet je meestal iets in de trant van ‘sollicitatiebrief voor functie X’.
Inleiding
Nu kun je met de echte brief beginnen. Als je weet naar wie je moet schrijven, schrijf je ‘Geachte heer Y/mevrouw X. Weet je dat niet, schrijf dan ‘Geachte heer/mevrouw’. Daarna komt de allereerste zin van je brief. Die moet gelijk pakkend zijn!
Mensen die sollicitatiebrieven beoordelen zien keer op keer weer ‘Ik schrijf u naar aanleiding van een vacature’ of iets in die richting. Door origineel te openen grijp je direct de aandacht van de lezer.
Verder leg je in de inleiding uit met welke reden je solliciteert. Ben je bijvoorbeeld een vacature tegengekomen, of stuur je een open sollicitatie? Als je van tevoren met iemand van het bedrijf hebt gebeld voordat je je brief schreef, vertel je dat ook in de inleiding. Wees ook niet bang om het bedrijf een beetje te paaien, bijvoorbeeld door een zin als ‘Als ik aan nieuws denk, denk ik aan nu.nl’.
Middenstuk
In het middenstuk werk je jouw motivatie verder uit. Hierbij moet je goed laten merken dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Onderzoek welke normen en waarden voor het bedrijf belangrijk zijn, en welke eigenschappen ze waarderen bij hun medewerkers.
Onderstreep dat jij precies die eigenschappen bezit. Bij de KvK kun je jaarverslagen van het bedrijf opvragen voor nog meer informatie. Geef ook aan hoe enthousiast je bent om bij het bedrijf aan de slag te gaan. Als je graag doorgroeit naar hogere functies, schrijf dat ook op in het middenstuk.
Bedrijven mogen ambitieuze medewerkers wel. Laat dus lekker goed merken dat je het liefst hogerop komt binnen het bedrijf. Daardoor ben je gelijk loyaal.
Geen enkele motivatie kan zonder argumentatie. Daarom besteed je een deel van het middenstuk aan argumenten waarom jij bij deze functie past. Verbind de functie-eisen in de vacature met jouw eigen ervaringen en opleidingen.
Herhaal echter niet je hele CV in je brief; die doe je er als bijlage bij. Gebruik daarom alleen relevante informatie. Ook referenties van bijvoorbeeld je vroegere baas kan erg helpen.
Afsluiting
In het laatste deel van je sollicitatiebrief geef je aan dat je graag op sollicitatiegesprek wilt komen. Geef ook hier weer je eigen draai aan de cliché afsluitingen. Vermijd woorden als ‘hopen’ en ‘wachten’, daarmee kom je onzeker over.
Het is vooral belangrijk dat je jouw enthousiasme nog verder wilt toelichten in een gesprek. Soms kun je zelfs je afsluiting verbinden met je openingszin. Daarmee is je brief helemaal rond gemaakt.
Je sluit af met ‘Hoogachtend’ of ‘Met vriendelijke groet’, waarbij de eerste iets formeler is. Je houdt enkele regels wit open voor je handtekening, met daaronder je naam. Als laatste vermeld je welke bijlagen je bij je brief hebt gevoegd.
Dat is sowieso je CV; die voeg je bij bijna elke sollicitatiebrief wel toe. Anders kan de beoordelaar van je brief niet goed jouw ervaring bekijken. Heb je referenties van een vroegere werkgever? Zet die dan ook bij de bijlagen.
Overige tips voor het schrijven van je sollicitatiebrief!
Naast de opbouw draait het natuurlijk ook om de inhoud van je sollicitatiebrief. Daarvoor kunnen we je de volgende tips geven:
- Maak geen taal- en spellingfouten! Dit is de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Het maakt niet uit hoe overtuigend je brief is, als er enkele pijnlijke fouten in staan gaat hij direct de prullenbak in.
- Laat iemand je brief controleren na het schrijven. Hij of zij kan je nog tips geven om dingen anders te verwoorden, of diegene haalt de laatste kleine foutjes er uit. Andere mensen zien weer dingen in jouw brief die jij mist!
- Eén A4-tje is wel het maximum voor je sollicitatiebrief. Je hoeft er niet álles in te vertellen, bewaar zeker ook wat voor je sollicitatiegesprek!
- Probeer origineel te blijven, maar wel zinnige informatie te blijven vertellen. Je kunt wel heel creatief zijn met je brief, de werkgever moet er wel uit kunnen opmaken wat jouw motivatie is en wat je al bereikt hebt.
- Doe goed onderzoek van tevoren. Een goed begin is het halve werk. Als je veel van het bedrijf weet, kun je beter weten wat voor persoon ze zoeken voor deze functie.
- Wees niet bang om fouten te maken. Iedereen schrijft zijn sollicitatiebrief wel drie of vier keer voordat ze hem opsturen. Daar leer je alleen maar van!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie