create counter
header

Een Goede Sollicitatiebrief Schrijven – Zo Doe Je dat!

Solliciteren is iets wat we allemaal wel eens in ons leven moeten doen. De meeste mensen vinden sollicitatiebrieven schrijven vrij lastig. Een sollicitatiebrief schrijven kan ook spannend zijn, omdat je droombaan ervan afhankelijk is.

Iedereen wilt natuurlijk een goede sollicitatiebrief schrijven. Er is tegenwoordig veel competitie wanneer je gaat solliciteren voor een functie. Er zijn echter wel manieren om te zorgen dat jouw sollicitatiebrief een goede sollicitatiebrief wordt. Zelfs als het de eerste keer is dat je een sollicitatiebrief schrijft, kan hij nog steeds erg goed en professioneel zijn.

Wil jij weten wat een sollicitatiebrief een goede sollicitatiebrief maakt? Dan ben je aan het juiste adres. In dit artikel wordt besproken welke eigenschappen een sollicitatiebrief moet hebben om als ‘goed’ en ‘professioneel’ beoordeeld te worden. Kun jij al raden welke eigenschappen een goede sollicitatiebrief heeft?

Daarnaast zijn er ook een aantal struikelblokken die veel mensen ervan weerhouden om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Maar wanneer jij weet wat deze struikelblokken zijn, dan wordt het een stuk makkelijker om ze te overwinnen.

Wat maakt een sollicitatiebrief een goede sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief is niet zomaar geschreven. Het vereist verschillende vaardigheden. Zo moet je toegewijd zijn aan de brief die je schrijft. De brief is niet in één keer af, en dat is iets waar je je bij moet neerleggen. Daarnaast moet je er tijd aan willen besteden. Een andere vaardigheid die belangrijk is, is dat je je zwakke punten durft toe te geven. Je brief laten nakijken zorgt ook dat je een sterke sollicitatiebrief hebt.

 

Maar naast de vaardigheden die jij moet hebben om een goede sollicitatiebrief te schrijven, moet je brief ook bepaalde eigenschappen hebben. Deze eigenschappen hebben te maken met inhoud, maar ook met stijl en vorm. Hier staan de belangrijkste eigenschappen van een goede sollicitatiebrief voor je op een rijtje:

Correcte spelling en grammatica. Goede spelling en grammatica geven een intelligente indruk. Of eerder gezegd, foutieve spelling en grammatica laten je potentiële werkgever denken dat je niet te veel moeite wilt steken in de brief of minder slim bent. Wanneer je problemen hebt met grammatica en spelling, zorg dan dat iemand die hier goed in is je brief even voor je nakijkt.

Duidelijke structuur. Een lezer van een sollicitatiebrief wil niet op zoek gaan naar de informatie die je geeft. Deel je sollicitatiebrief op in alinea’s, die in een paar zinnen de nodige informatie geven. De meeste sollicitatiebrieven beginnen met een introductie van de schrijver en zijn of haar motivatie om te solliciteren. Dan worden de talenten en interesses behandeld en deze worden gekoppeld aan de functie waarvoor men solliciteert.

Gemotiveerd geschreven. Wanneer je een sollicitatiebrief schrijven, moet het duidelijk worden dat je enthousiast bent over deze functie en hem met alle liefde vervult. Dit laat je niet zien met uitroeptekens of andere vormen van interpunctie, maar eerder met woorden. Daarnaast begin je je brief met de reden waarom je graag voor de functie zou willen solliciteren.

Indrukwekkend CV. Een sollicitatiebrief is niet compleet zonder een goede CV. Een CV die relevante werkervaring bevat en laat zien dat je de afgelopen jaren zeer actief bent geweest getuigt van een goede sollicitant. Hoewel de CV niet ín de sollicitatiebrief zit, is het wel een vitaal deel van je sollicitatie.

Duidelijke inhoud. Een goede sollicitatiebrief is niet dubbelzinnig. Daarom hoeft een sollicitatiebrief ook niet lang te zijn. Het is belangrijk dat de lezer van je brief begrijpt waarom je solliciteert en waarom jij de juiste persoon voor de functie bent. Gebruik dus de woorden die je argumenten duidelijk maken. Je hoeft niet de nieuwe Shakespeare te zijn terwijl je de brief schrijft.

Struikelblokken bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief

Als een goede sollicitatiebrief schrijven makkelijk was, dan zou iedereen het kunnen. Spijtig genoeg zijn er nog veel dingen die vaak fout gaan wanneer men een sollicitatiebrief schrijft. Misschien heb je al een idee van wat voor jou een groot struikelblok is. Hier kun je lezen wat de meest voorkomende struikelblokken zijn bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

Ten eerste hebben veel mensen de neiging om te bescheiden te zijn over zichzelf. Ze vinden het onprettig om vleiend over zichzelf te spreken en besluiten daarom om dit te limiteren. Maar wanneer jij niet aangeeft wat je goed kunt, wie gaat het dan doen? Een goede sollicitatiebrief is duidelijk over de talenten die een sollicitant bevat.

Ten tweede zijn sollicitanten vaak vrij onduidelijk in hun brieven, wat natuurlijk erg vervelend is voor de lezer. Voor jou lijkt een brief misschien duidelijk, maar dit is ook omdat jij je hele achtergrond kent en precies weet wat je bedoelt met een bepaalde term of zin. Laat daarom je brief altijd nakijken door iemand die kritisch nadenkt over wat je schrijft.

Ten derde bestaan er een hoop brieven die rommelig zijn. De spelling en grammatica kunnen in veel gevallen onjuist zijn, wat de werkgever het idee geeft dat je ongemotiveerd of ongeorganiseerd bent. Daarnaast kan de brief uit maar één alinea bestaan en kan de zinsopbouw verwarrend zijn. Dit is voor je potentiële werkgever onprettig om te lezen.

Conclusie

Concluderend zijn er een paar dingen waar je op moet letten om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Je let op verschillende onderdelen qua inhoud, vorm en stijl. Dit zijn onder andere spelling en grammatica, maar ook de duidelijkheid van je brief. Daarnaast is een CV van groot belang, ook al is dit niet iets wat in je sollicitatiebrief zit.

Struikelblokken tijdens het schrijven van een sollicitatiebrief kunnen vaak voorkomen worden door iemand die je brief zorgvuldig nakijkt. Hoewel het lastig kan zijn, wordt een groot probleem omzeild door positief over jezelf te durven spreken. Dus, waar wacht je nog op? Met deze tips wordt het tijd om je beste sollicitatiebrief tot nu toe te schrijven!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *