Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, zal je waarschijnlijk veel sollicitatiebrieven naar verschillende werkgevers sturen. Bij lang niet al je pogingen word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, maar in sommige gevallen is dat wel zo.
Dan kan het best spannend zijn om op dat gesprek te komen. Je moet jezelf immers goed profileren en promoten, om ervoor te zorgen dat je wordt aangenomen. Daarom kun je hier drie tips vinden ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek!
Hoe verloopt een sollicitatiegesprek?
Er zijn verschillende soorten sollicitatiegesprekken. Op één vacature kunnen werkgevers soms wel honderden reacties krijgen. Die worden eerst gefilterd op basis van hun sollicitatiebrieven, en degenen die overblijven worden uitgenodigd voor een gesprek. Maar dat gaat niet altijd op dezelfde manier. Er zijn verschillende soorten sollicitatiegesprekken waar je je op kunt voorbereiden:
- De speeddate. Als werkgevers zoveel sollicitanten krijgen op één vacature, kunnen ze lang niet genoeg mensen filteren alleen op basis van hun sollicitatiebrief. Daarom kiezen steeds meer werkgevers bij een populaire vacature om een soort ‘speeddate’ gesprekken te houden. In deze korte gesprekken van ongeveer vijf tot vijftien minuten probeert je gesprekspartner in korte tijd jou te leren kennen en kijkt hij of er een klik is. Op basis van deze gesprekken worden enkele sollicitanten uitgenodigd voor een diepergaand gesprek. Voor sommige mensen is het moeilijk om zich op dit sollicitatiegesprek voor te bereiden, omdat ze niet in zo’n korte tijd een sterke indruk kunnen maken.
- Een oriënterend gesprek. Dit is eigenlijk een uitgebreidere versie van de speeddate. Hierbij probeert een werkgever te weten te komen welk vlees hij in de kuip heeft en of je geschikt bent voor de functie waarnaar je gesolliciteerd hebt. Maar dit is ook een gelegenheid voor jou om de werkgever te leren kennen; je kunt vragen stellen over je functie en over de doelstellingen en visie van het bedrijf.
- Het selectiegesprek. Meestal is dit het gesprek waarin daadwerkelijk wordt gekozen of je wordt aangenomen. Hierin wordt dieper ingegaan op jouw capaciteiten en je motivatie. De vragen die nu gesteld worden kunnen best lastig zijn. Ook kunnen ze gaan vragen naar referenties. Kies van tevoren twee of drie referenties uit, zodat je die bij de hand hebt in het gesprek.
Voorbereiden op je sollicitatiegesprek; 3 tips
Voor iedereen is een sollicitatiegesprek spannend, of je het nu voor de eerste of de twintigste keer doet. Daarom hebben we hier drie tips voor je op een rijtje staan, zodat je je goed kunt voorbereiden op je sollicitatiegesprek:
- Bedenk welke vragen er in het gesprek gesteld kunnen worden en hoe je die het beste kunt beantwoorden. In een oriënterend gesprek zullen ze waarschijnlijk geen voorbeeldsituaties vragen, maar moet je wel heel goed kunnen uitleggen waarom je voor de functie hebt gesolliciteerd. En in het selectiegesprek komen ze weer minder op je cv terug, maar wordt er meer naar capaciteiten gevraagd.
- Ga niet kort van tevoren nog je cv en je aantekeningen doornemen. Daar wordt je alleen maar zenuwachtiger van en je gaat je er niet beter door voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Zorg dat je ruim van tevoren alle informatie in je hoofd hebt zitten.
- Je uitstraling is erg belangrijk op een sollicitatiegesprek. Overdressed is altijd beter dan underdressed, dan laat je tenminste zien dat je het gesprek uiterst serieus neemt! Vergeet daarom niet nog even in de spiegel te kijken voordat je de gespreksruimte binnenstapt.
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie