Zo veel mensen, zo veel wensen. Welke baan lijkt jouw interessant? Tegenwoordig vliegen de opleidingen je om de oren. De meeste mensen doen uiteindelijk wel iets waar ze gelukkig van worden, én waar ze genoeg geld mee verdienen om zichzelf en eventuele anderen te onderhouden. Als je interesse hebt in een baan in de verkoop, dan ben je hier aan het juiste adres!
Veel mensen denken niet als direct aan een baan in een winkel. Toch is de verkoop één van de grootste markten van de westerse economie. Mensen blijven spullen kopen, en die moeten dus ook verkocht worden!
Voordat je gaat kijken naar een baan in de verkoop is het belangrijk om te weten wat je interessant vindt, wat je goed kunt en hoe je moet solliciteren naar een baan die hierop aansluit. Dit artikel gaat je vertellen hoe jij een leuke baan vindt én krijgt!
Wat zijn je interesses?
Als eerste moet je bedenken waar je graag zou willen werken. Iedereen heeft wel een ander vlak van interesse. Een aantal verschillende sectoren in de verkoop zijn hieronder
- Supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Plus en Dirk zijn winkels die met name voedsel verkopen. Ze zijn over het algemeen erg groot en breiden hun assortiment steeds verder uit.
- Uiterlijk: er zijn ook winkels zoals de Hunkemöller, de Etos, H&M en de Schoenenreus die producten verkopen om jou er beter uit te laten zien. Kledingwinkels en drogisterijen zijn met name voor vrouwen een plek waar ze graag willen werken.
- Elektronica: in de huidige maatschappij is er in elk dorp wel minstens één elektronica winkel te vinden. Wat hier verkocht wordt, hangt van de soort winkel af. Daar waar de Dixons van alles verkoopt, verkoopt de Apple Store alleen maar Apple producten en verkoopt een T-Mobile winkel geen Hi-abonnementen.
- Decoratie: deze winkels kunnen zo groot zijn als de IKEA of Beter Bed, maar ze kunnen ook kleinschalig zijn en Chinees servies verkopen.
- Boeken: naast boeken lenen in de bieb of downloaden op je e-reader, kan je boeken ook kopen. Hoewel ze steeds schaarser worden, zijn er nog steeds boekenwinkels in steden en de wat grotere dorpen te vinden!
- Recreatie: winkels zoals de Intertoys, Bart Smit en winkels die kampeerspullen verkopen zijn er zodat mensen producten kunnen kopen die hen helpen om hun hobby te beoefenen.
- Overig: sommige winkels zijn niet in één categorie te plaatsen, of vallen eigenlijk buiten elke categorie. Voorbeelden hiervan zijn HEMA, De Tuinen en So Low. Deze winkels verkopen diverse soorten producten.
Klinkt een categorie al interessant? Lees dan verder om te weten te komen wat je moet kunnen om hier te werken.
Wat moet je kunnen?
Iets leuk vinden is natuurlijk niet genoeg. Er zijn een aantal dingen die je in gedachten moet nemen voordat je gaat solliciteren naar een functie in de winkel of de branche die jij interessant vindt. Als je iets leuk vindt, weet je er vaak ook meer vanaf. En dat is goed, want dat is het eerste wat je moet kunnen als je voor een baan in aanmerking wilt komen.
Als je werkt in een elektronicawinkel, is het natuurlijk handig dat je weet hoe je een computer opstart. Uiteraard word je bij elke winkel ingewerkt, maar het is zeer nuttig als je van te voren al wat over je producten weet.
Daarnaast moet je enthousiast kunnen zijn over de producten die je verkoopt, maar belangrijker is nog dat je de potentiële koper enthousiast kunt maken! Je moet dus echt solliciteren naar een winkel in de branche waar je interesse ligt. Ben je heel veel bezig met mode, zoek dan ook een kledingwinkel.
Dit klinkt logisch, maar veel mensen vergeten het wanneer er een plekje bij een minder interessante winkel open is. Bovendien is het belangrijk dat je weet hoe je met mensen werkt. In een winkel werken betekent niet alleen maar achter in het magazijn staan en wat vakken opvullen.
Er zullen klanten komen met vragen, klachten en opmerkingen. Je moet zeker weten dat je geen problemen hebt met sociaal contact en de klanten altijd weer met een lach kunt aanspreken.
Tenslotte is hard werken toch altijd de sleutel. Zorg dus dat je op tijd komt, je taken voor de deadline af hebt, de klanten goed behandelt en luistert naar de baas. De meeste mensen die hard werken krijgen ook het snelst promotie of loonsverhoging. Daarnaast creëer je een positieve werksfeer, wat het werken voor iedereen gemakkelijker en prettiger maakt.
Solliciteren!
Nu je weet waar je wilt werken en wat je moet kunnen om er te werken, wordt het tijd om te gaan solliciteren naar je droombaan. Supersollicitatie is hier om jou te vertellen hoe je vandaag nog succesvol solliciteert. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden, en die gaan we je nu vertellen.
Allereerst moet je kijken of de winkel waar je wilt werken vacatures heeft openstaan. Is dit niet het geval, dan kan je altijd nog proberen te solliciteren via een open sollicitatie. Dit is een sollicitatie waarbij je alsnog een werkplek probeert te krijgen, ook al wordt er niet gevraagd naar iemand die deze specifieke plek kan innemen.
Ten tweede is het tijd om je sollicitatiebrief en je CV op te sturen. Op onze site kun je lezen wat je allemaal moet weten om een succesvolle sollicitatiebrief en CV uit de deur te krijgen.
Daarnaast kan je uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek. Ook op dit gebied hebben wij artikelen die je kunnen helpen met succesvol solliciteren. In veel gevallen is rustig blijven en zekerheid uitstralen het belangrijkste. Ze vinden je op papier blijkbaar al interessant, je hoeft dit alleen nog te bevestigen in het echt.
Als je eenmaal bent aangenomen, is het gebruikelijk dat je eerst even je proeftijd moet draaien. Onthoud hierbij dat het niet erg is om vragen te stellen en dat dit je kans is om veel te leren over de winkel, de ins en outs en het assortiment.
Het is er om jou te laten wennen aan iedereen en om iedereen te laten wennen aan jou. Zie het dus niet als een tijd waarin je elk moment ontslagen kunt worden. Veel succes!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie