create counter
header

CV opstellen? Gebruik dit Handige template!

Stel, je gaat solliciteren. Er zijn een paar dingen die je moet doen om je sollicitatie succesvol te maken. Waar denk je dan aan? Het eerste wat er waarschijnlijk in je opkomt om op te sturen is een sollicitatiebrief. In een sollicitatiebrief zet je verschillende zaken uiteen, die ervoor zorgen dat een potentiële werkgever jou wil aannemen.

In je sollicitatiebrief zet je onder andere waarin je geïnteresseerd bent, wat je talenten zijn en waarom je wilt solliciteren naar de baan waar je nu naar solliciteert. Je legt uit wat jou de beste kandidaat maakt wanneer het gaat om het vervullen van de functie waar je naar solliciteert. Maar je sollicitatiebrief is niet het enige wat je meestuurt. Je stuurt ook je CV op.

CV staat voor Curriculum Vitae en is een chronologisch overzicht van je werkervaring, opleidingen en extra curriculaire activiteiten. Extra curriculair klinkt misschien erg ingewikkeld, maar het gaat erom dat je naast je opleiding nog andere dingen hebt gedaan. Dit kan een individueel onderzoeksproject zijn, maar ook het bestuur van een studentenvereniging of het bestuur van de scholierenraad op je middelbare school.

Een CV klinkt op zich makkelijk, maar is soms nog moeilijk te maken. Vraag jezelf maar eens af wat er nou allemaal genoemd moet worden in een CV en wat de juiste manier is om dit op te schrijven. Daarnaast is het de vraag wat je allemaal in je CV zet en wat niet. Je moet natuurlijk wel relevante informatie geven, maar je wilt niet te weinig vertellen. Als laatste: wat is de juiste vorm van een CV?

Lees verder om antwoorden te krijgen op deze vragen en een CV template te zien.

Wat staat er in een CV?

In een CV staan verschillende dingen. De één lijkt belangrijker dan de ander, maar dit is compleet afhankelijk van de werkgever. Sommige werkgevers leggen meer focus op je opleiding, terwijl anderen je werkervaring als een veel belangrijkere kwaliteit zien. Er zijn een aantal dingen die, onafhankelijk van je werkgever en onafhankelijk van de functie waarvoor je solliciteert, in elke CV moeten staan. Wij zetten ze even voor je op een rijtje.

  • Persoonlijke gegevens: in een CV zet je altijd je gegevens. Onder deze gegevens vallen je complete naam, je adres, telefoonnummer, je e-mailadres, je geboorteplaats, je geboortedatum en je nationaliteit. Sommige mensen vinden het nodig om ook hun burgerlijke staat te noemen in een brief, maar gezien het feit dat dit nogal eens kan veranderen vinden wij het geen vereiste.
  • Opleidingen: onder opleidingen valt natuurlijk je zogenaamde ‘schoolloopbaan’. Hierin geef je aan waar je hebt gestudeerd en voor hoe lang. Je hoeft niet terug te gaan tot je basisschool, gezien het feit dat dit niets aan jouw CV toevoegt. Ook stages, opleidingen naast je studie en attesten kun je vermelden in je CV. Zorg wel dat je duidelijk aangeeft waar je hebt gestudeerd en hoelang die periode van studeren was.
  • Werkervaring: onder werkervaring vallen vorige banen die je hebt gehad en de baan die je nu hebt. Ook stages en vakantiewerk vallen onder werkervaring. Deze worden door veel mensen echter niet in hun CV vermeld wanneer ze niet relevant zijn. Dit is ook wel logisch, gezien het feit dat je toen je zestien was hebt opgepast op twee peuters niet belangrijk is voor de baan in het onderzoek naar Alzheimer.
  • Extra curriculair: zaken die je naast je studie hebt gedaan kunnen indrukwekkend zijn, maar niet als ze irrelevant zijn. Denk dus goed na of wat je in je CV gaat zetten ook echt iets toevoegt.

Sommige mensen vinden dat je persoonlijke doelstellingen aangaande de functie ook belangrijk is om in je CV te zetten. Met deze persoonlijke doelstellingen geef je aan wat je van je baan verwacht en wat je ervan zou willen maken. Wanneer er een sollicitatiebrief wordt meegestuurd met de CV, wordt deze informatie al gegeven. In dat geval is een sectie met persoonlijke doelstellingen op je CV niet nodig.

Template van een CV

We hebben ook nog een template van een CV voor je gemaakt. Er zijn gegevens ingevuld door een sollicitant, dit zijn de dikgedrukte woorden in de CV. De sollicitant heet in dit geval Tino Vlat. Tino heeft al werkervaring en wil graag iets meer bereiken wanneer het op zijn werkveld aankomt. In deze template, ook wel bekend als sjabloon, kun je zien waar alles moet staan in je CV als je in dezelfde situatie zit.

Personalia

Naam: Tino A. Vlat
Adres: Voorbeeldlaan 3
Postcode, plaats: 4885 CV Amsterdam
Telefoon: 06 – 48 58 55 92
E-mail: [email protected]
Geboortedatum: 05-03-1985
Geboorteplaats: Voorburg
Nationaliteit: Nederlands
Rijbewijs Ja

Opleidingen

2012-2013 Cursus secretariaat, Schoevers.
2006-2012 TU Delft: werktuigbouwkunde (Bachelor of Science en Master of Science behaald)
2000-2006 Yssel Gymnasium (diploma behaald) Examenvakken: Nederlands, Grieks, Engels, Wiskunde B, Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde, Scheikunde, Economie.

Werkervaring

2012-heden Snellers Werktuigen
Branche: Innovatieve ontwikkelingen
Functie: Ingenieur
Werkzaamheden: In deze functie is mijn taak het bedenken en ontwikkelen van prototype werktuigen
van Snellers Werktuigen.
Voltijd/deeltijd: Voltijd
Adres: Snellersbaan 33
Postcode: 5883 SW Pijnacker
Telefoon: 015-5 85 66 72
Referenties: Frederik Hendriks, Onderdirecteur

Extra curriculaire activiteiten

2008-2009           Bestuursfunctie: secretaris in het bestuur van studentenvereniging Virgiel.

 

Zoals je ziet is Tino een vrij actieve student en werknemer geweest. In zijn CV wordt een duidelijk overzicht gegeven van zijn ervaring en opleidingen. We vatten nogmaals samen wat er belangrijk is wanneer je een CV opstelt. Ten eerste is het belangrijk dat je weet wat je erin zet: je gegevens, je opleidingen, je relevante werkervaring en de buitenschoolse activiteiten die relevant zijn.

Ten tweede is het belangrijk dat je je CV altijd overzichtelijk houdt. Werkgevers beoordelen CV’s door er een paar seconden naar te kijken. Het is dus belangrijk dat een werkgever direct kan zien wat jij allemaal bereikt hebt en dus kunt bereiken tijdens het vervullen van je functie. Je CV is een visitekaartje, dus zorg dat het er ook uitnodigend uitziet! We hopen dat dit artikel je geholpen heeft wanneer het gaat om het opstellen van een CV. Veel succes met solliciteren!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *