create counter
header

Sollicitatie? In 3 stappen naar een nieuwe baan!

Een sollicitatie is niet iets dat je lichtvaardig moet opvatten. Je wilt dolgraag aan het werk in die leuke nieuwe functie, dan moet je er ook voor de volle honderd procent voor gaan. Je sollicitatiebrief?  Een waar literair meesterwerk wordt het! Helemaal in combinatie met je imponerende cv… En tijdens het sollicitatiegesprek ben je vastbesloten een verpletterende indruk achter te laten.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zo eenvoudig is het niet om een goede brief te schrijven. Een cv flans je ook niet zomaar in elkaar. En zo’n zakelijk gesprek is al helemaal een stressvolle situatie…

Hoe houd je het hoofd koel? Hoe maak je je sollicitatie tot een succes? Lees hier hoe je in drie stappen grote indruk kunt maken op je toekomstige werkgever!

  • Stap 1: Wees origineel
  • Stap 2: Wees duidelijk
  • Stap 3: Toon initiatief 

Stap 1: Wees origineel

Een interessante vacature trekt al gauw tientallen sollicitanten. En tientallen sollicitanten schrijven tientallen brieven, brieven met dezelfde boodschap: kies mij! De werkgever moet de tientallen brieven van de tientallen sollicitanten doorlezen en een keuze maken: wie nodig ik uit op gesprek en wie niet? Dat is nog een lastige klus, want de meeste brieven lijken verdomd veel op elkaar…

Maar die van jou is net even anders! Als je de slag wilt winnen van je concurrenten, dan moet je ervoor zorgen dat je opvalt. Opvallen met je brief is daarbij de eerste stap.

Hoe pak je dat nou lekker aan? Natuurlijk niet door te frivool, te informeel uit de hoek te komen, dan trek je de verkeerde aandacht: een sollicitatie blijft een serieuze aangelegenheid, houd de toon van je sollicitatiebrief dus ook serieus.

Nee, een goede tip is om je brief eens een keer niet met je naam en een verwijzing naar de vacature te beginnen. Deze informatie past ook prima in de tweede alinea. Je moet meteen de aandacht van de lezer grijpen: begin daarom bijvoorbeeld met een paar regels over jouw relatie met het bedrijf waarbij je solliciteert. Of vertel wat je zo aantrekt aan de vacature. Zo laat je meteen zien hoe enthousiast je bent!

Tijdens het sollicitatiegesprek is het op het eerste gezicht minder gemakkelijk om origineel voor de dag te komen. Je eerste en laatste indruk tijdens je sollicitatie zijn van centraal belang. De eerste indruk beïnvloedt voor een belangrijk deel het verdere verloop van het gesprek. De laatste indruk blijft bij je gesprekspartner(s) het langste hangen.

Het is dus zaak ervoor te zorgen dat ze je niet vergeten. Eindig daarom je sollicitatie bijvoorbeeld met een paar verrassende, scherpe vragen. Of breek de spanning met een leuke, toepasselijke anekdote!

 

Stap 2: Wees duidelijk

Laat er geen misverstand over bestaan wie de juiste man of de juiste vrouw is voor deze baan: dat ben jij! Zowel uit je brief als uit je gesprek – uit je hele sollicitatie – moet duidelijk blijken wat je ambities zijn, wat je wilt bereiken. Je gelooft in jezelf en in je kansen, dus laat zien wat je in huis hebt!

Zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle sollicitatie.

Maar ga ook weer niet te ver: een te arrogante houding werkt averechts. Bescheidenheid loont. Zeg tijdens de sollicitatie bijvoorbeeld dat je zeker een aanwinst zal zijn voor het bedrijf, maar ook dat je hoopt veel te kunnen leren in deze werkomgeving.

Let er ook op dat je helder en duidelijk formuleert, zowel op papier als tijdens het sollicitatiegesprek. Er mag geen onduidelijkheid bestaan over wat je precies bedoelt. Wees niet bang jezelf te verbeteren of te verhelderen wanneer je tijdens het gesprek even niet helemaal uit je woorden kan komen. Dat is geen ramp. Kan gebeuren. Het is beter jezelf te verbeteren, dan voor verwarring te zorgen.

Ook op een ander niveau dient je sollicitatie helder te zijn als glas: op dat van de opmaak.

  • Scheid de verschillende alinea’s en onderdelen van je sollicitatiebrief en cv met een witregel;
  • Gebruik een ruime regelafstand: 1,15 of 1,5.
  • Lijn de tekst uit: dit geeft een rustige, prettig leesbare bladspiegel.
  • Bij je cv: plaats de belangrijkste informatie bovenaan!

 

Stap 3: Toon initiatief

Je sollicitatiebrief is verstuurd. In spanning wacht je op antwoord. Maar dat komt maar niet. Na een week heb je nog geen mail terug gehad. Wat nu? Laat je het hierbij zitten? (“Ze zullen vast een ander hebben aangenomen… Jammer, maar helaas…”)

Nee, natuurlijk niet! Laat zien dat je gemotiveerd bent, dat je enthousiast bent en bel op – na een paar dagen al! – om te vragen of ze je brief hebben ontvangen en gelezen. Vraag ook of ze je een bericht sturen over het vervolg van de sollicitatie. Bellen is altijd beter dan mailen: een mail blijft vaker onbeantwoord, heeft geen prioriteit.

Op deze manier zorg je ervoor dat je brief niet op de grote stapel belandt en dat je niet vergeten wordt. Bovendien heb je bij menig werkgever een streepje voor wanneer je initiatief toont. Als je sollicitatiebrief al niet overtuigend genoeg was, dan maak je extra indruk door je inzet en vastberadenheid. Nog een kans om te worden uitgenodigd voor een gesprek…

Het sollicitatiegesprek zelf is ook een goede mogelijkheid om initiatief te nemen. In het begin zul je vooral vragen moeten beantwoorden, maar richting het einde komt er ook altijd ruimte voor jou om vragen te stellen. Maak hier dan ook gebruik van. Laat zien dat je je goed in de organisatie en de functie hebt verdiept en vertel dat je graag nog het een en ander opgehelderd wilt zien. Zo maak je een serieuze en gemotiveerde indruk.

Blijken ze toch met iemand anders in zee zijn gegaan? Dat is dan pech. Maar geen schande. Je hebt het in ieder geval geprobeerd! Laat je niet uit het veld slaan door een afwijzing en begin vol goede moed aan de volgende sollicitatie. Zonder doorzettingsvermogen kom je nergens!

Zie je jouw sollicitatie nu met vertrouwen tegemoet? Wil je je vrienden laten meeprofiteren van deze tips? Breng ze dan op de hoogte door dit artikel te liken of te delen.

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *