Misschien heb je er nog nooit over nagedacht, maar als je ergens stage wilt lopen zal je ook een sollicitatiebrief moeten schrijven! Een organisatie of bedrijf moet goed kunnen weten waarom jij stage bij hen wilt lopen en wat jij hen te bieden hebt.
Dat doe je allereerst in een sollicitatiebrief, om vervolgens hopelijk op gesprek uitgenodigd te worden. Daar kun je je enthousiasme nog uitgebreider overbrengen. Maar eerst zullen we je helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief voor je stage. Lees hier meer over de verschillende soorten brieven voor een stage en wat je zoal in je brief moet schrijven.
Wat voor sollicitatiebrief schrijf je voor je stage?
Met andere woorden; reageer je op een advertentie of stuur je uit je eigen motivatie een sollicitatiebrief? Het antwoord op deze vraag bepaald voor een groot deel de inhoud van je brief. Als je namelijk uit jezelf een brief stuurt kom je al gemotiveerd over en hoef je minder moeite te doen om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Dat laatste is een groter probleem als je op een advertentie reageert.
Het kan zijn dat je denkt: ‘als ik uit mezelf een sollicitatiebrief stuur, is de kans dat ik een stageplek krijg dan niet heel klein? Ze hebben dan toch niemand nodig?’ Dat valt in de praktijk hartstikke mee. Je moet je echter wel goed voorbereiden.
Een belangrijke tip is om van tevoren het bedrijf of de organisatie te bellen of ze open sollicitaties accepteren. Het heeft weinig zin om een brief te schrijven en een sollicitatiegesprek voor te bereiden als het bedrijf geen stagiairs wil!
Qua inhoud verschillen deze twee soorten sollicitatiebrieven maar weinig van elkaar. Het verschil zit hem eerder in de voorbereiding vooraf en de indruk die je met je brief wilt maken. Bij een ‘gewone’ sollicitatie voor een stage wil je je vooral onderscheiden van de rest, en in een open sollicitatie ga je meer op jouw kwaliteiten in.
Voordat je een sollicitatiebrief schrijft
Als je een advertentie voor een stageplek ziet, ga dan niet zo snel mogelijk naar je bureau om driftig een brief te schrijven. Een goede sollicitatie vereist veel voorbereiding. Kom daarom eerst zo veel mogelijk te weten over het bedrijf of de organisatie waar je wilt solliciteren.
Wat zijn belangrijke waarden van dat bedrijf? Zijn ze bijvoorbeeld erg internationaal georiënteerd, of milieubewust? Waar zoeken ze een stagiair voor en past die plek bij mij?
Veel bedrijven zoeken wel stagiairs, maar op vrijwillige basis. Dat betekent dus dat je niet betaald wordt voor je stage. Ga dan bij jezelf na: vind ik de ervaring die ik met de stage op doe het waard om er niet voor betaald te worden? Heb ik andere manieren om inkomsten te genereren?
Als het antwoord op beide vragen ‘ja’ is, dan kun je best voor deze stage solliciteren. Let er altijd op dat de stage nuttig is als werkervaring en niet zoveel tijd kost dat je geen geld meer kunt verdienen.
Om te kijken of je als stagiair bij het bedrijf past, kun je allereerst op de website van het bedrijf kijken. Daar kun je al veel informatie vinden over dingen waar het bedrijf waarde aan hecht. Ook kun je vaak belangrijke klanten of partners van het bedrijf vinden. Voor nog meer informatie kun je de jaaropgaaf van het bedrijf opvragen bij de Kamer van Koophandel.
Tips om je sollicitatiebrief voor je stage te schrijven
Heb je jezelf genoeg verdiept in het bedrijf? Weet je waar ze naar op zoek zijn? En ben je ervan overtuigd dat jij die persoon bent naar wie ze zoeken? Dan kun je aan de slag met het schrijven van je sollicitatiebrief. Jij weet dat je de ideale stagiair bent; nu het bedrijf nog!
Heel belangrijk voor een sollicitatiebrief is de opbouw. Die moet duidelijk zijn, volgens de regels en een indeling bestaande uit herkenbare alinea’s. Een sollicitatiebrief begint altijd met adresgegevens. Eerst die van jezelf links bovenaan de pagina, daaronder die van het bedrijf.
Vervolgens schrijf je rechts uitgelijnd de datum en plaats van het schrijven. De datum is die waarop je de brief verstuurt. Als laatst schrijf je het onderwerp van je brief onder ‘Betreft: X’.
Meestal bestaat een sollicitatiebrief uit drie onderdelen: een inleiding, middenstuk en een slot. Zoals bij de meeste teksten is het middenstuk het langst en het slot het kortst. In de meeste sollicitatiebrieven worden witregels gebruikt om het verschil tussen deze onderdelen aan te geven. Je mag in het middenstuk ook nog een witregel gebruiken als het stuk te lang dreigt te worden.
De drie onderdelen van je sollicitatiebrief
We beginnen natuurlijk met de inleiding. Hierin leg je uit waarom je schrijft; ofwel waar je de vacature hebt gezien en waarom je besloten hebt erop te reageren. Je zet uiteen waarom deze stageplek iets voor jou is en geeft in het kort je motivatie weer. Wees nog niet te uitgebreid; dat komt in het middenstuk wel.
In het middenstuk verwijs je telkens terug naar de vacaturetekst. Hier staan meestal enkele eisen gesteld die je nodig hebt om de stageplek te krijgen. Leg punt voor punt uit waarom jij aan die eisen voldoet. Schuw je niet om hierbij ervaringen uit het verleden te betrekken, zoals je opleiding of een andere werkervaring. Dit maakt je argumenten alleen maar sterker.
Ook leg je uit welke meerwaarde jij voor het bedrijf hebt en waarom je jezelf in de waarden van het bedrijf kunt vinden. Benadruk al aan het begin van je brief jouw sterke eigenschappen en kwaliteiten. Vermijd wel zo veel mogelijk clichés, zoals ‘passie’, ‘grote uitdaging’ en ‘ik wil graag meer leren’. Wees een beetje origineel, dat werkt beter dan standaardzinnen van het internet gebruiken.
Als jij jezelf zo veel mogelijk aan het bedrijf verbindt, uitlegt hoe jij denkt te kunnen groeien in de stage en welke kwaliteiten je met je meebrengt, kom je al een heel eind in je sollicitatiebrief. Succes met het schrijven van de brief voor je stage, en daarna met je sollicitatiegesprek!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie