Iedereen moet er wel eens eentje schrijven: de sollicitatiebrief. Het kan best wel frustrerend zijn, omdat deze brief kan bepalen of jij wel of niet de baan van je dromen krijgt. Veel mensen hebben moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief. Het is lastig om je talenten te noemen zonder onrealistisch of arrogant over te komen. Daarnaast bestaat er een kans op afwijzing, wat natuurlijk nooit leuk is.
Een sollicitatiebrief bepaalt of jij wordt aangenomen bij een bedrijf. Vaak bepaalt de brief eerst of je op gesprek mag komen. In dit gesprek kan je iets meer vertellen over jezelf en de inhoud van je brief. Gepaard met je sollicitatiebrief komt een CV. CV staat voor curriculum vitae en is een chronologisch overzicht van je werkervaring, opleidingen en activiteiten die je buiten je opleiding of werk om hebt gedaan.
In dit artikel gaan we de sollicitatiebrief bespreken, om het voor jou makkelijker te maken om een sollicitatiebrief te schrijven. Daarom gaan we spreken over wat je in je sollicitatiebrief moet zetten, wat het nut van een sollicitatiebrief is en wat de veelgemaakte fouten zijn als het gaat om het schrijven van een sollicitatiebrief. We wensen je veel leesplezier en succes met solliciteren!
Wat is het nut van een sollicitatiebrief?
Waarom sturen mensen niet gewoon hun CV op? Dan kunnen werkgevers kijken naar de personen die stages, opleidingen en werkervaring hebben die het beste aansluit op de functie waarvoor ze solliciteren. Dit lijkt goed, omdat het werkgevers de kans geeft om zeer objectief te selecteren.
Maar werkervaring en opleidingen zijn niet alles. Iemand kan heel veel ervaring hebben, maar weinig motivatie. Aan de andere kant kan iemand die net van een opleiding afkomt, als droom hebben om bij een bepaald bedrijf te werken. In dit geval bestaat er zeker de kans dat de tweede sollicitant beter zal presteren wanneer hij of zij de functie vervult. Dit kan je aan een CV niet aflezen.
Daarnaast kun je in een sollicitatiebrief je ervaring, talenten en interesses koppelen aan de functie waarvoor je solliciteert. Je geeft hiermee aan waarom jij geschikt bent voor de functie. In je brief krijg je de kans connecties te leggen en uiteen te zetten wat je potentiële werkgever misschien niet had gezien als je het niet had uitgelegd.
Als laatste is de brief zelf ook een indicatie voor de werkgever of jij geschikt bent voor de baan. Dit heeft niet met de inhoud te maken, maar meer met de vorm. Als jij een indrukwekkend CV hebt maar vervolgens heel veel spelfouten maakt in je brief, zal de werkgever je toch minder snel aannemen. Je brief is in veel gevallen een uitgebreid visitekaartje.
Waar moet ik op letten bij het schrijven van een sollicitatiebrief?
Sollicitatiebrieven zijn er in allerlei soorten en maten, en ieders brief is anders. We solliciteren niet allemaal naar de baan van hartchirurg of tandarts. Er zijn wel een aantal punten die iedere sollicitant in gedachten moet houden wanneer hij of zij een sollicitatiebrief schrijft. Om het wat overzichtelijker te maken, hebben wij deze punten voor je op een rijtje gezet:
- Deel je brief op in alinea’s. Een sollicitatiebrief moet professioneel, maar bovenal duidelijk zijn. Door je brief op te delen in alinea’s maak je het voor de werkgever makkelijker om te zien wat jij allemaal in petto hebt. Daarnaast geeft een geordende brief vaak de werkgever het beeld dat jij ook geordend bent.
- Noem je interesses. Door aan te geven dat je geïnteresseerd bent in de functie die je vervult, geef je een gemotiveerde en enthousiaste werkhouding aan. Dit wordt altijd als positief gezien.
- Koppel je talenten aan de functie die je wilt innemen. Het is vaak lastig om over je talenten te spreken, omdat je niet op wilt scheppen maar toch een positieve indruk wilt achterlaten. Koppel daarom je talenten aan de baan die je wilt hebben, zodat je talenten ook echt relevant zijn en je niet gewoon complimentjes over jezelf aan het rondstrooien bent. Een voorbeeld van dit koppelen is bijvoorbeeld “Mijn geordende werkhouding is zeker een voordeel wanneer ik als secretaresse afspraken en notulen moet bijhouden.”.
- Laat je brief nakijken. Als je moeite hebt met spelling en grammatica, is het in veel gevallen handig om je brief na te laten kijken door een kennis die je hiermee kan helpen. Maar zelfs als dit voor jou erg gemakkelijk gaat, is een extra blik op je werk vaak geen overbodige luxe. De persoon die je brief nakijkt ziet de brief vanuit een ander perspectief en kan voor jou onduidelijkheden aanwijzen.
Veelgemaakte fouten in sollicitatiebrieven
Sollicitatiebrieven kunnen best nog wel eens lastig te schrijven zijn. Veel mensen hebben er moeite mee, daarom zijn er zo veel tips en is er zo veel informatie te vinden over sollicitatiebrieven. Er zijn ook een aantal fouten die vrij vaak gemaakt worden.
Een eerste fout is te bescheiden zijn. Er zijn veel mensen die het arrogant vinden om over hun talenten te schrijven. Maar wanneer je je talenten niet vertelt, kan je potentiele werkgever niet weten waar je goed in bent. Het is prima om te vertellen wat je kunt, zolang je er niet over opschept. Dit kun je doen door je talenten niet zomaar op te noemen, maar ze te koppelen aan je voorgaande werkervaring of door uit te leggen waarom het handig is om te hebben in je nieuwe functie.
Een tweede fout is ongeordend zijn. Wanneer je brief onduidelijk is geef je een chaotisch beeld van jezelf. Dit zal je niet verder helpen bij de sollicitatie. Daarnaast wordt het lastiger voor de ontvanger van de sollicitatiebrief om te onderscheiden wat je precies bedoelt. Dit geeft ook een negatieve indruk.
Ten derde kunnen veel mensen vaak negatief zijn in hun brief. Ze vertellen bijvoorbeeld dat ze hun vorige werk hebben verlaten vanwege ruzie met collega’s, of geven aan te solliciteren omdat ze al 12 jaar werkloos zijn. Dit laat geen goede indruk achter bij de werkgever.
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie