create counter
header

Bereid Je voor Op Je Sollicitatiegesprek met deze vragen!

Een sollicitatiegesprek is over het algemeen niet zo heel erg populair. Toch zijn ze onvermijdelijk. Voor een werkgever is een sollicitatiegesprek vitaal. In een sollicitatiebrief kun je namelijk uren nadenken over hoe je iets zo goed mogelijk zegt. Anderen kunnen zelfs voor jou de sollicitatiebrief schrijven of, in minder extreme gevallen, bewerken.

In een sollicitatiegesprek test een werkgever of degene die het sollicitatiegesprek afneemt in hoeverre jij gepast bent voor de functie waarvoor je solliciteert. Er wordt vrijwel altijd verwezen naar de sollicitatiebrief die je hebt geschreven. Een interviewer probeert informatie over jou te verkrijgen door middel van het stellen van vragen. Dit is niet altijd even leuk, want je krijgt niet voor je gesprek een lijstje met vragen die je kunt voorbereiden.

Om je op weg te helpen, hebben wij wat onderwerpen die te maken hebben met het beantwoorden van vragen tijdens een sollicitatiegesprek behandeld. Je kunt lezen over de vragen die je kunt verwachten, het omgaan met lastige vragen en het zelf stellen van vragen. Op deze manier kun je je toch nog een beetje voorbereiden op dat over het algemeen zeer gevreesde sollicitatiegesprek. We hopen dat je veel van het artikel leert en je vragen beantwoord zullen worden.

Welke vragen kun je verwachten?

Het lastige van een sollicitatiegesprek is dat je moet improviseren. Het is geen mondelinge overhoring die je de kans geeft om alles van te voren uit je hoofd te leren. Dit maakt dat veel mensen erg zenuwachtig zijn en vaak vastlopen. Maar een groot deel van het sollicitatiegesprek is nog wel redelijk voor te bereiden, als je weet welke vragen je kunt verwachten. Daarom hebben we een lijstje van veel gestelde vragen op een sollicitatiegesprek voor je gemaakt:

  • Wat verwacht je van de functie? Als je deze vraag krijgt is de interviewer op zoek naar een antwoord dat aangeeft dat je positief tegen de functie aankijkt en dat je het serieus neemt. Laat bij deze vraag je enthousiasme duidelijk merken. Dit is het moment waarop jij laat zien wat je hoopt dat de functie wordt en waarom je dat hoopt.
  • Wat heb je geleerd van je vorige functies? Het is de bedoeling dat je vertelt wat je vaardigheden zijn en deze koppelt aan je werkervaring. Dit betekent dat je situaties moet noemen waarin bijvoorbeeld organisatie, stressbestendigheid of doorzettingsvermogen een rol speelde. Zorg dat je niet slecht over je vorige functie sprak, ook al vond je het niet zo interessant. Dit geeft een volwassen en wijze indruk.
  • Wat zijn je sterkste en zwakste punten? Deze vraag komt bijna altijd langs op sollicitatiegesprekken. De truc is vrijwel altijd het uitvergroten van je sterke punten en het nuanceren van je zwakste punten. Lieg niet over je zwakke punten, maar geef wel duidelijk aan dat het geen barrière zal vormen wanneer je je aankomende functie gaat vervullen.
  • Vragen gerelateerd aan je brief. Als je een sollicitatiebrief hebt geschreven, ga deze dan na. De persoon die het interview geeft zal vrijwel altijd verwijzen naar de brief. Zorg dat je hem kan uitleggen en onderbouwen. Je kunt hiermee oefenen door een vriend of vriendin te vragen om van te voren wat vragen te stellen over je brief.

Omgaan met lastige vragen

Er zijn een aantal vragen die niemand liever wilt beantwoorden. Dit heeft er vaak mee te maken dat er niet echt een goed antwoord op is of dat ze vrij aanvallend kunnen zijn. Het is vaak handig om al voorbereid te zijn op dit soort vragen.

  • Hoe verklaar je de gaten in je CV? Als je een lange tijd geen opleiding volgde en geen werk had, wordt dit gezien als een ‘gat in je CV’. Heb je hier een goede reden voor, leg het dan uit. Als het te persoonlijk is, leg dat dan ook uit. Wanneer je geen goede reden hebt, leg er dan niet te veel nadruk op. Verschuif het gesprek naar de functies die je wél hebt gehad.
  • Wat weet je van het bedrijf? Deze vraag wordt soms gesteld om meer gemotiveerde werknemers eruit te pikken. De vraag is lastig als je weinig van het bedrijf weet. Geef dan ook de basische dingen aan, maar verzin niets. Kies ervoor om meer te focussen op de functie, waar je hopelijk wel genoeg van weet. Natuurlijk is het beter om van tevoren informatie over het bedrijf op te zoeken!
  • Vragen waar je geen antwoord op weet. Wanneer je geen idee hebt wat je moet zeggen, geef dit dan ook aan. Een rustig ‘ik weet momenteel niet zo goed wat ik hierop moet antwoorden’ komt altijd professioneler over dan een zenuwachtig, stotterend antwoord. Vraag ook voor verduidelijking van de vraag. Vaak krijg je dan al een voorbeeld van wat er gezegd zou moeten worden.

Zelf vragen stellen

Als er aan het eind van het gesprek nog wordt gevraagd of jij vragen hebt, maak dan ook gebruik van deze situatie. Je hebt nu even de kans om een laatste goede indruk te maken op de persoon die het interview afneemt. Het is echter het belangrijkste dat je je richt op hoe je jezelf kunt verbeteren.

Als eigen vraag kun je bijvoorbeeld vragen wat je kunt verbeteren. Je geeft dan aan dat je bereid bent om kritiek te ontvangen, jezelf te ontwikkelen en te verbeteren. Daarnaast helpt de feedback die je krijgt van de persoon die jou de vragen stelde tijdens het sollicitatiegesprek voor eventuele andere sollicitaties die je in de toekomst nog gaat doen.

Als het antwoord dat je krijgt je niet bevalt, bedenk dan dat je nog steeds bezig bent met een bepaalde indruk maken. Wanneer je het antwoord niet begrijpt, vraag dan verder. Ben je het er niet mee eens, ga dan niet in discussie. Het is het handigste om de kritiek te accepteren en het later met iemand anders te bespreken om na te gaan of het klopt of niet. Een beetje zelfreflectie kan nooit kwaad.

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *