In een motivatiebrief moet jij zo goed mogelijk uiteenzetten waarom een bedrijf jou moet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Zoals de naam al aangeeft probeer je zo volledig en origineel mogelijk jouw motivatie voor een bepaalde functie over te brengen.
Maar om vanuit het niets een motivatiebrief te schrijven is voor veel mensen lastig. Hoe zit de opbouw precies in elkaar? Wat moet er in je brief staan en wat moet je juist vermijden? Hier lees je enkele voorbeelden van goede én slechte motivatiebrieven.
Wat houdt een motivatiebrief in?
Een motivatiebrief kun je schrijven naar aanleiding van een vacature. Het gaat dan om een gerichte motivatiebrief met een bepaalde functie in gedachten. Maar je kunt ook een zogenaamde open motivatiebrief naar een bedrijf sturen.
Hierin laat je merken dat je veel interesse in een bepaald bedrijf hebt en graag voor hen zou willen werken, ook al hebben ze op dit moment geen vacature voor jouw functie. Qua inhoud verschillen de beide motivatiebrieven niet zo veel van elkaar. Bij een gerichte motivatiebrief betrek je alleen ervaring die betrekking heeft op de functie waar je voor schrijft, terwijl je in een open motivatiebrief zo veel mogelijk goede ervaringen vermeldt.
Natuurlijk moeten deze wel een beetje relevant zijn voor het bedrijf van jouw keuze. Als je als vrijwilliger in een dierenasiel hebt gewerkt zal dat je niet helpen om een baan bij een accountantskantoor te krijgen.
Tips voor een goede motivatiebrief
Om je alvast op weg te helpen naar een goede motivatiebrief, lees je hier enkele tips.
- Houd het kort maar krachtig. Je motivatiebrief moet natuurlijk alle belangrijke informatie bevatten, maar hij mag niet te lang zijn. Anders verlies je de aandacht van de lezer.
- Vermijd cliché woorden en zinnen. Denk bijvoorbeeld aan ‘passie’, ‘plezier’ en ‘ambitie’. Deze woorden komen in bijna elke motivatiebrief voor, en daarmee onderscheid je je niet!
- Ga in op wat het bedrijf zoekt. Je kunt beter niet teveel aandacht op jezelf leggen, maar meer op wat het bedrijf van jouw interesse zoekt. Geef aan waarom jij dé oplossing bent voor hun probleem!
- Gebruik geen vage en nietszeggende zinnen. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb een passie voor alles wat met markten en economie te maken heeft.’ Deze zin zegt eigenlijk vrij weinig en is waarschijnlijk nog onjuist ook; deze persoon vindt vast niet álles van de economie interessant. Houd het dus bij de waarheid en gebruik indien nodig één extra zin om je stelling toe te lichten.
- Begin niet elke zin met ‘ik’. Dat komt erg egocentrisch over en leest niet fijn. Wees afwisselend in lange en korte zinnen, begin eens met een voegwoord en zorg dat het niet alleen maar ‘ikke ikke ikke’ is.
- Wees zo origineel mogelijk. Deze tip kom je bijna altijd tegen, en dat is niet voor niets. Jouw brief moet er gewoon uitspringen. Dat doe je met leuke voorbeelden, afwisselend taalgebruik en door clichés te vermijden.
Voorbeeld van een slechte motivatiebrief
Om te beginnen geven we je een voorbeeld van een sollicitatiebrief waar nogal wat aan te verbeteren valt. Zo kun je sneller de fouten in jouw eigen brief herkennen en ze in latere brieven vermijden.
Beste heer Kroon,
Ik zag uw vacature voor verkoopmedewerker op de ruit van uw winkel in Rotterdam. Deze sprak mij gelijk aan. Ik stuur deze motivatiebrief om aan te geven dat ik interesse heb in een vervolggesprek.
De laatste drie jaar heb ik als kassamedewerkster bij de Albert Hein bij mij om de hoek gewerkt. Ik weet daarom al veel van kassa’s en kan hier snel mee overweg. Ik ben al vaak bij uw winkel geweest en daarom zou ik het heel leuk vinden om er te mogen werken. Ik kan goed met mensen omgaan, ben spontaan en ik help mijn vriendinnen ook altijd met kleren uitzoeken. Daarom denk ik dat ik geschikt ben voor de baan van verkoopmedewerker bij uw winkel.
Helaas ben ik nog geen 21 zoals de vacature verplicht, maar dit hoop ik met mijn enthousiasme en inzet goed te maken. De vacature vraagt ook om iemand die flexibel kan werken. Ik ben dit jaar gestopt met mijn studie om te gaan werken, dus ik ben heel flexibel in te zetten.
Ik hoop u met mijn motivatiebrief overtuigd te hebben om mij voor een gesprek uit te nodigen.
Met vriendelijke groet,
Lara van Vliet
Bijlage: Curriculum vitae
Maar wat is er nu precies mis met deze brief? Dat zijn de volgende punten:
- ‘deze sprak mij gelijk aan’. Erg cliché, dit wordt in bijna elke brief gezegd.
- ‘Dat ik interesse heb in een vervolggesprek’. Klinkt niet heel enthousiast, geeft geen reden voor de werkgever om haar uit te nodigen.
- ‘Albert Hein’. De naam van je vorige werkgever verkeerd spellen belooft niet veel goeds!
- ‘Ik weet daarom al veel van kassa’s’. Lang niet het beste argument om jezelf aan te prijzen voor een functie.
- ‘Ik zou het heel leuk vinden’. Ook erg cliché.
- ‘Denk ik dat ik geschikt ben’. Komt onzeker over, niet overtuigend.
- ‘Helaas ben ik nog geen 21’. Hiermee gooit ze haar eigen glazen in (en het heeft eigenlijk al weinig zin om dan een motivatiebrief te sturen).
- ‘Ik ben met mijn studie gestopt’. Dit getuigt van weinig doorzettingsvermogen, iemand die zomaar stopt met studeren geeft geen goed signaal af!
Voorbeeld van hoe het dan wél moet
Beste heer Kroon,
Toen ik weer eens naar uw winkel in Rotterdam ging om leuke kleren uit te zoeken, stond daar een aangename verrassing op mij te wachten. Er stond een vacature open bij mijn favoriete winkel! Omdat ik al twee jaar bij een andere kledingzaak als verkoopster heb gewerkt, wist ik gelijk dat ik deze plek bij jullie kon opvullen.
Laat ik me eerst even voorstellen. Ik ben Diane Hoogeveen, 23 jaar en net klaar met de opleiding Modemanagement. Tijdens mijn studie heb ik twee jaar gewerkt als verkoopster bij een andere kledingwinkel. Daar had ik meerdere keren de meeste omzet van de maand gedraaid. Volgens mijn werkgever kwam dit door mijn enthousiasme en de manier waarop ik iedere klant persoonlijk te hulp stond.
U zoekt een flexibele verkoopster met ervaring en die zich goed inzet. Mijn ervaring heb ik al toegelicht, maar flexibel ben ik zeker ook. Omdat ik net klaar ben met mijn studie, heb ik alle tijd om bij u te werken. Ik hoop dan ook dat u mij uitnodigt voor een gesprek, zodat ik mijn verlangen om verkoopmedewerkster te worden nog beter toe kan lichten.
Met vriendelijke groet,
Diane Hoogeveen
Bijlage: Curriculum vitae
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie