Een open sollicitatie is eigenlijk niets anders dan bij een bedrijf solliciteren, maar zonder dat je op een vacature reageert. Je stuurt dus een brief naar het bedrijf met jouw motivatie en het soort baan waar je naar solliciteert, zonder dat het bedrijf per se op zoek is naar een nieuwe werknemer. Hiermee hoop je een baan te krijgen bij een bedrijf dat jou erg aanspreekt.
Open sollicitaties hebben als voordeel dat je zelf gelijk veel initiatief toont. En zo’n enthousiaste medewerker wil natuurlijk geen enkel bedrijf mislopen. Met een open sollicitatie kun je daarom al op een voorsprong komen, mits je het goed aanpakt in je sollicitatiebrief. Daarom lees je hier tips voor het schrijven van een brief voor je open sollicitatie!
Waarom wil je specifiek bij dit bedrijf solliciteren?
Dit is het belangrijkste onderwerp van je brief. Je stuurt een sollicitatiebrief naar een bedrijf dat daar niet direct om vraagt. Natuurlijk heb je dan een bepaalde motivatie om bij dit bedrijf te solliciteren. Je moet al zeer snel na je introductie duidelijk maken waarom je zo graag bij dit bedrijf wilt werken. Anders heeft de lezer al snel geen interesse meer!
Bedenk daarom voor jezelf goed wat je precies wilt en waarom je bij dit bedrijf denkt te vinden. Deze twee vragen zijn goede richtlijnen voor de opening van je open sollicitatiebrief. Daarmee weet ook je potentiële werkgever waar hij met jou aan toe is en kan hij of zij zien dat je echt enthousiast bent. Hoe beter je jouw motivatie weet uit te werken, hoe overtuigender je over komt.
Kom alles te weten over het bedrijf
Dit kopje haakt direct in op de vorige. Om jouw motivatie voor het werken bij een bepaald bedrijf te ondersteunen, moet je zo veel mogelijk te weten komen over dat bedrijf.
Wat zijn belangrijke normen en waarden? Hoe worden functies of afdelingen van jouw interesse bij dit bedrijf precies genoemd? Heeft dit bedrijf grote opdrachten gehad waar ze trots op zijn? Vind je bijvoorbeeld de werksfeer van het bedrijf prettig?
Wanneer je niet specifiek op de kenmerken van het bedrijf in gaat, kan het overkomen alsof je een algemene open sollicitatie stuurt. En dat is nu precies waar mensen niet naar op zoek zijn; ongeïnspireerde brieven die voor hetzelfde geld naar tien andere bedrijven gestuurd kunnen zijn.
Laat daarom duidelijk merken dat je onderzoek hebt gedaan naar dit bedrijf, en je vergroot je kansen aanzienlijk!
De aanhef kan je brief maken of kraken
Veel mensen weten niet hoe belangrijk de aanhef van een open sollicitatiebrief kan zijn. Zij schrijven namelijk als eerste zin: “Geachte heer/mevrouw”. En dat is precies waar ze al de mist in gaan. Je valt op deze manier niet op tussen alle tientallen brieven die een bedrijf op een dag krijgt. En juist omdat je niet op een vacature reageert, moet je laten zien dat je persoonlijk betrokken bent met het bedrijf.
Weet je toevallig wie bij het bedrijf verantwoordelijk zijn voor het aannemen van nieuw personeel? Of heb je goede contacten bij het bedrijf via kennissen of je netwerk? Dan schrijf je direct naar deze personen. Het lijkt misschien gek, omdat die mensen jou niet altijd kennen. De ervaring leert echter dat brieven veel sneller gelezen worden wanneer je ze direct aan een bepaalde persoon stuurt.
Als je niemand bij het bedrijf kent en niet weet naar wie je moet schrijven, kun je ook gewoon naar de receptie bellen. Je vraagt dan wie er precies over sollicitaties en nieuw personeel gaat. Dat is een normale vraag, waarmee je belangrijke informatie krijgt voor je sollicitatiebrief. Adresseer je brief goed en voorkom dat hij in de prullenbak belandt!
Gebruik voorbeelden volgens de STARR-methode
Een goede manier om je positieve kenmerken te beargumenteren is door middel van voorbeelden. Hoe heb je in eerdere banen taken volbracht en wat vonden je werkgevers daar van? Met voorbeelden is het voor je mogelijke werkgever direct duidelijk hoe jij met situaties omgaat. Hij of zij weet dan al een stuk beter waarom jij bij het bedrijf kunt passen.
De STARR-methode is gebaseerd op de volgende punten:
- Situatie: wat was de situatie? Wie waren betrokken en wat gebeurde er?
- Taak: wat was jouw taak in deze situatie, of welke taak nam je op je?
- Actie: wat deed je om de situatie op te lossen?
- Resultaat: wat waren de resultaten van je acties? Wat vonden anderen hiervan?
- Reflectie: wat vond je van je eigen acties? Wat zou je een volgende keer veranderen?
Natuurlijk moet je geen essay van 500 woorden gaan schrijven over hoe je een probleem bij je oude werkgever hebt opgelost. Het helpt echter wel om in enkele zinnen de situatie te omschrijven en wat jij precies gedaan hebt.
Door het onderdeel ‘reflectie’ laat je zien dat je zien dat je kritisch tegenover jezelf kunt zijn. Lang niet iedereen kan aangeven wat hij of zij fout doet of beter kan doen. Wanneer jij dat wel doet, laat je jouw nieuwe werkgever zien dat je realistisch en kritisch bent.
Een ander deel van de open sollicitatie: het gesprek
Natuurlijk bestaat je open sollicitatie niet alleen uit een brief. Als jouw brief in de smaak valt, wordt je waarschijnlijk uitgenodigd op sollicitatiegesprek. En het zou zonde zijn als je daar met je mond vol tanden staat, omdat je alles al in je brief hebt gezegd.
Vertel daarom zeker niet alles in je brief, maar houd wat over voor je gesprek. Het gaat dan vooral om werkervaring en voorbeelden hiervan.
Het vorige kopje kun je waarschijnlijk beter in je gesprek toepassen dan in je brief voor een open sollicitatie. Simpelweg omdat er in een brief te weinig ruimte is voor zo’n uitgebreide beschrijving. Geef in je brief één kort voorbeeld, maar laat je motivatie het belangrijkste onderwerp zijn.
Ook die motivatie moet niet te uitgebreid beschreven worden. Geef bijvoorbeeld een beetje een algemene zin, met daarachter de vermelding dat je dit punt verder kunt toelichten in een gesprek. Sowieso moet je aan het eind van je brief altijd aangeven dat je graag jouw motivatie verder wilt bespreken. Je nodigt dan als het ware jezelf uit op sollicitatiegesprek.
Succes met het schrijven van je open sollicitatiebrief!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie