Solliciteren, ik heb er zelf inmiddels mijn strepen ruimschoots in verdiend. Na het behalen van mijn diploma heb ik de ene na de andere sollicitatie de deur uitgestuurd. Meestal vond ik een paar dagen later een keurige bedankmail in mijn inbox waarin me werd medegedeeld dat iemand anders (helaas!) de baan had gekregen, iemand die beter aan het gezochte profiel voldeed dan ik.
Soms ook volgde er helemaal geen antwoord. Na een telefoontje bleek dan dat ze iemand anders hadden gevonden, iemand die beter aan het gezochte profiel voldeed dan ik.
In een heel enkel geval werd ik uitgenodigd voor een gesprek. En ook dan was ik er natuurlijk nog lang niet, je bent slechts door de eerste ronde, en hoe goed zo’n gesprek ook ging, ik was nog nergens zeker van, zo bleek. Er waren immers nog andere kandidaten, en niet zelden zat daar iemand tussen die, je raadt het al, beter aan het gezochte profiel voldeed dan ik.
Pas op voor de vicieuze cirkel!
Ja, ik moet zeggen dat op een gegeven moment de moed me behoorlijk in de schoenen begon te zakken. Ik kreeg een beetje genoeg van het solliciteren. Waar deed ik het nog voor als ik uiteindelijk toch altijd met lege handen bleef staan?
Op zo’n moment dreig je in een gevaarlijke situatie verzeild te raken. Stoppen met solliciteren is natuurlijk geen optie, maar doorgaan met de pest in je lijf is een al even slecht idee: de kans dat je in al je zwartgalligheid een geïnspireerde sollicitatiebrief produceert is nihil.
Je dreigt te worden meegetrokken in de vicieuze cirkel van het solliciteren: solliciteren zonder einde.
Ik zag de bui gelukkig al hangen en raapte mezelf eens goed bij elkaar. En zie hier het resultaat: ik heb een leuke, uitdagende (en goed betaalde!) baan, waar ik iedere dag fluitend aan begin (als ik had kunnen fluiten, hetgeen niet het geval is).
Mijn geheim? Je moet het solliciteren leuk houden. Ook al heb je al honderden afwijzingen moeten verstouwen, je moet gewoon doorgaan: je hebt er niets aan als je bij de pakken gaat neerzitten en helemaal stopt met solliciteren.
Om je op weg te helpen, zal ik je hier een drietal tips geven. Ze zijn voornamelijk gericht op het schrijfproces en het zoeken naar nieuwe vacatures, maar uiteraard geldt het hebben van de juiste mentaliteit ook voor het sollicitatiegesprek en de fase daarna.
- Houd altijd je doel voor ogen
- Bedenk goed: schrijven is leuk!
- Denk positief en wees optimistisch
Op naar je droombaan!
Een vervelende afwijzing. De werkgever is in zee gegaan met een andere kandidaat, iemand die een nog indrukwekkender cv kon voorleggen dan jij. Je baalt natuurlijk flink. Deze baan leek je een geweldige kans! En misschien vraag je jezelf wel af, met de handen in het haar: waarom doe ik het eigenlijk nog, solliciteren?
Nou, het antwoord is natuurlijk heel eenvoudig: omdat je uiteindelijk toch die baan van je dromen wilt binnenhalen, omdat je carrière wilt maken, omdat je succes wilt hebben in het leven…
Het is belangrijk je steeds goed bewust te zijn van je uiteindelijke doel. Je solliciteert met een reden. Natuurlijk is het vervelend als je steeds weer opnieuw een brief moet schrijven, je cv moet aanpassen, moet afreizen naar de plaats van gesprek, en het is al helemaal vervelend om vaak een afwijzing te ontvangen. Maar zonder hard werken en doorzettingsvermogen kom je nergens.
Solliciteren wordt al snel leuker als je weet waar je het voor doet! Stel het jezelf voor: zie jezelf daar zitten achter een groot mooi bureau in een kantoorgebouw van blinkend glas, achter de bar van dat hippe café, enthousiast orerend voor een aandachtig luisterende klas…
Bovendien: solliciteren is maar tijdelijk. Het is een middel om je doel te bereiken, gebruik dat middel dan ook goed!
Solliciteren, en vooral schrijven: het is een feestje
Ik heb natuurlijk makkelijk praten, ik schrijf immers voor mijn geld, maar schrijven is zo leuk als je het zelf maakt. In een eerder artikel op dit blog werd al aangeraden om je sollicitatiebrief te beginnen met een persoonlijke noot. Immers: de werkgever krijgt per vacature tientallen brieven en je moet ervoor zorgen dat de jouwe direct opvalt.
Door te beginnen met een anekdote of een persoonlijk ervaring houd je het schrijven van verschillende sollicitatiebrieven leuk en afwisselend, meer dan een invuloefening, meer dan steeds weer die zelfde opsomming van je opleiding, werkervaring en competenties… Elke brief is een nieuw avontuur, een waar literair pareltje!
Wat ik nu ga zeggen klinkt misschien maf, maar, geloof me, het werkt, ik weet het uit ervaring: maak ook de ambiance rond het schrijven leuk, gezellig.
- Zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op. Ikzelf schrijf altijd het best onder begeleiding van mijn favoriete bands.
- Trakteer jezelf: maak bijvoorbeeld een kop lekkere warme chocolademelk. Of koop een wat luxere koek, of chips.
- Loop je vast? Neem even afstand, strek de spieren. Doe een kwartier of een halfuur even iets anders. Je zult zien, nadien borrelen de sprankelende zinnen weer bij je naar boven!
Wees positief en geloof in jezelf
Het is een open deur van jewelste, en eigenlijk ook een beetje een dooddoener, maar tegelijkertijd is het een waarheid als een koe: een positieve instelling is het halve werk, zo niet meer.
Ga maar na: solliciteren komt neer op het presenteren van jezelf, van jouw persoonlijkheid, eerst per brief en daarna in een gesprek. Zonder een gezonde dosis optimisme krijg je die droombaan natuurlijk nooit! Als jij er al geen vertrouwen in hebt, waarom zou de werkgever dat dan wel hebben?
Nee, je moet uitstralen dat je in jezelf gelooft en erop vertrouwt dat jij de juiste man of de juiste vrouw op de juiste plek bent. Presentatie is de sleutel. Ik ben het levende bewijs, en als ik het kan, dan kan jij het ook!
Kunnen je solliciterende vrienden ook wel een oppepper gebruiken? Help ze een handje door dit artikel te liken of te delen.
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie