create counter
header

6 Tips voor een Soepel sollicitatiegesprek!

Sollicitatiegesprekken behoren waarschijnlijk tot de spannendste gesprekken die je in je leven hebt. Ze bepalen voor een groot deel of je die ene geweldige baan krijgt of niet. Je moet je er goed op voorbereiden en de juiste indruk weten te maken tijdens het gesprek. Maar zenuwen krijgen bij veel mensen de overhand.

Ben jij ook zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek? Geen nood; wij hebben hier 6 geweldige tips voor je op een rijtje gezet. Door deze tips toe te passen verloopt jouw sollicitatiegesprek op rolletjes, en onderscheid je je van de rest. Succes alvast met je sollicitatiegesprek!

Tip 1: Een eerste indruk maak je maar één keer

En daarom moet die eerste indruk direct goed zijn. Dat houdt onder andere in dat je een beleefde binnenkomst hebt en de ander netjes groet. Maar de eerste indruk gaat veel verder dan dat. Jouw gesprekspartner kijkt onder andere naar je kleding, je houding, hoe je overkomt en hoe je spreekt. Deze zaken kun je gelukkig allemaal goed voorbereiden.

Jouw kleding moet uiteraard netjes zijn. Je moet je van je beste kant laten zien. Voor mannen geldt eigenlijk altijd dat ze een pak met das dragen. Voor sommige branches is het ook voldoende om andere kleding te dragen. Vrouwen doen er het beste aan om nette, maar wel charmante kleding te dragen. Een jasje met lange rok doen het meestal goed.

Zorg dat je kleding gestreken is en je (als vrouw) niet te veel make-up op doet. Ook je haar moet goed zitten. Geef bij binnenkomst een stevige, maar geen knijpende handdruk, kijk je gesprekspartner aan en zeg duidelijk wie je bent. Ga ontspannen zitten, staar niet naar één bepaald punt en glimlach regelmatig.

Tip 2: Een goede voorbereiding is het halve werk

Veel mensen beseffen niet hoeveel van een sollicitatiegesprek je van tevoren al kunt voorbereiden. Natuurlijk weet je nooit hoe het gesprek precies gaat lopen, maar op bijna alle sollicitatiegesprekken komen telkens dezelfde vragen terug. Bovendien zal je zelf een groot deel van de tijd aan het woord zijn, en dat kun je wel voorbereiden.

Zorg dat je van tevoren precies weet waar je hoe laat moet zijn en met wie je gaat spreken. Leg je kleren een dag van tevoren klaar en ga ruim op tijd weg – je kunt beter te vroeg dan te laat komen. Het beste is om voor jezelf thuis op te schrijven wat je wilt vertellen en vragen, maar ga niet 5 minuten van tevoren je aantekeningen doornemen. Daar wordt je alleen maar zenuwachtiger van.

Tip 3: Met de zenuwen leren omgaan

Het is volkomen normaal om zenuwachtig te zijn voor je sollicitatiegesprek. Dat heeft iedereen namelijk. Het verschil zit hem in hoe mensen met hun zenuwen omgaan. De beste manier om tegen dat angstzweet en die trillende handen te vechten is in één woord samen te vatten: voorbereiding!

Als jij goed in je hoofd hebt wat er waarschijnlijk gevraagd gaat worden en hoe je daarop gaat antwoorden, is er eigenlijk maar weinig reden om zenuwachtig te zijn. Je hoeft namelijk niet ‘on the spot’ je antwoorden te verzinnen. Leer jezelf aan om je gesprekspartner regelmatig aan te kijken. Als je handen snel trillen, gebruik ze dan om je verhaal te ondersteunen.

Ook kan je sollicitatiegesprek oefenen erg helpen. Vraag een vriend(in) of familielid om jouw gesprekspartner te spelen en doe net alsof je echt gaat solliciteren. Je kunt dan goed inschatten of je een goed verhaal weet te vertellen en waar je het meest tegenaan loopt. Ook kan de ander jou nog tips geven, zodat je die mee kunt nemen in je echte gesprek.

Tip 4: Antwoord goed op vragen

Hier komen simpele regeltjes bij kijken, zoals: niet alleen met ja of nee antwoorden, geen stopwoorden gebruiken en niet al te lange zinnen gebruiken. Je moet kort en krachtig antwoord kunnen geven, maar wel met genoeg uitleg. En dat hoeft niet in één keer; enkele seconden nadenken is geen probleem.

Wees ook niet bang als je geen antwoord hebt op een vraag. Als iets niet duidelijk is, stel dan gewoon een vraag. Zo lang jij kunt laten zien waarom jij geschikt bent voor deze baan en wat je te bieden hebt moet het goed komen.

Tip 5: Toon initiatief

Een sollicitatiegesprek heet niet voor niets een ‘gesprek’, en geen ‘interview’. Jouw gesprekspartner hoeft niet degene te zijn die alle vragen stelt; dat kun jij zelf ook doen! Een goede vraag die je kunt stellen is: ‘wat zijn de doorgroeimogelijkheden van deze functie?’ Je laat hiermee zien dat je verder kijkt dan je neus lang is en dat je ambitie hebt om hogerop te komen.

Verstandig is om van tevoren al vragen te bedenken die je gaat stellen. Google eens op de bedrijfsnaam en kijk of het bedrijf zelf of de sector kort geleden in het nieuws is geweest. Je kunt beter geen vragen stellen over het salaris. Ook is het niet slim om te vragen of de ander vond dat het gesprek goed verliep; daarmee kom je onzeker over.

Tip 6: Maak aantekeningen

Dit sollicitatiegesprek zal waarschijnlijk niet je laatste zijn. De kans is groot dat je vroeg of laat weer op zoek moet naar een baan. Dan kun je maar beter meenemen wat er goed en fout ging tijdens een eerder sollicitatiegesprek. Een goed idee is om aantekeningen van het gesprek te maken.

Dit kan zowel tijdens als na het gesprek. Tijdens is uiteraard beter, omdat je dan direct opschrijft wat er gebeurt. Een nadeel is dat je niet alles uitgebreid op kunt schrijven. Aandachtspunten zijn onder andere op welke vragen je geen (goed) antwoord had, wanneer er stiltes vielen en wanneer je gesprekspartner goed- of afkeurend keek. Ook kun je dingen opschrijven die je de volgende keer beter zou doen.

We hopen dat deze tips je helpen om je sollicitatiegesprek door te komen. Bereid je goed voor, neem onze tips ter harte en ga ervoor. Veel succes!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *