create counter
header

Zit je Vast met Schrijven? Deze Voorbeeld Sollicitatiebrief Helpt Je!

Een voorbeeld sollicitatiebrief nodig? Zoek niet verder! In dit artikel voorzien we een voorbeeld sollicitatiebrief van een handige analyse aan de hand waarvan je zelf een sollicitatiebrief kan schrijven die de werkgevers versteld zal doen staan!

Een sollicitatiebrief schrijven is niet iets dat je zomaar even doet. Een halfuurtje typen en klaar. Nee, je brandt van verlangen om aan die geweldige baan te beginnen, dus moet je de nodige tijd en aandacht besteden aan het schrijven van je brief. Het is je menens!

Heel belangrijk: maak iedere brief uniek. Pleeg geen zelfplagiaat door in eerder geschreven brieven slechts naam van functie, bedrijf en aangeschrevene te veranderen. (Maar hier en daar eigen zinnen parafraseren is natuurlijk prima!) Ook niet doen: delen uit deze voorbeeld sollicitatiebrief kopiëren!

Het AIDA-model

Een handige kapstok waaraan je je sollicitatiebrief kunt ophangen is het zogenaamde AIDA-model, dat veel wordt toegepast in de reclamewereld. De letters AIDA staan voor:

 • Aandacht trekken: Je moet ervoor zorgen dat jouw brief ten positieve opvalt te midden van alle overige inzendingen. Dit kun je ten eerste doen door de opmaak van je brief netjes te verzorgen en foutloos te schrijven; dit nodigt direct uit om te lezen. Misschien nog wel belangrijker: zorg voor een pakkend begin waarmee je de lezer meteen op het puntje van zijn stoel hebt!
 • Interesse wekken: Nu je de aandacht van de lezer hebt, is het zaak zijn interesse wekken voor jou als werknemer. Dit doe je door je unieke eigenschappen en competenties te benoemen die je onderscheiden van de andere sollicitanten.
 • Desire opwekken: Wat verlangt de selecteur? Wat is zijn ‘desire’? Jou uitnodigen voor een gesprek natuurlijk! En waarom zou hij dat willen? Omdat jij iets wezenlijks kunt toevoegen aan het bedrijf, iets kunt bieden dat zij graag willen hebben.
 • Aanzetten tot actie: Eindig je brief niet te lief. Ga voor de wat agressievere aanpak en nodig je zelf uit voor een gesprek. Zo zet je de lezer direct aan tot actie.   

De hieronder volgende voorbeeld sollicitatiebrief is geschreven aan de hand van dit AIDA-model. Kun jij de A, de I, de D, en de twee A er in ontdekken?

 

De voorbeeld sollicitatiebrief

Dan volgt nu de voorbeeld sollicitatiebrief. De brief is geschreven als reactie op een vacature voor vertaler bij een internationale groothandel in non-food producten die wil uitbreiden naar Noorwegen. De functie-eisen: vloeiend mondeling en schriftelijk Noors, relevante hbo- of wo-opleiding afgerond, ervaring in het vertalersvak van minimaal twee jaar.

 

Geachte meneer Snellens,

 

Met het nodige enthousiasme las ik de vacature die ik 21 februari jl. aantrof op de banenpagina van Het Parool. Uit die advertentie bleek dat u op zoek bent naar een professionele vertaler Noors-Nederlands voor de ontplooiing van uw activiteiten in het mooie Noorwegen. Ik heb een grote passie voor de Noorse taal, en vertalen is iets dat ik altijd met veel liefde heb gedaan. Zie hier de aanleiding voor mijn enthousiasme.

Mijn naam is Ivan Vermant. Sinds drie jaar ben ik werkzaam als freelance tekstschrijver en vertaler. In die hoedanigheid heb ik meerdere Nederlandse bedrijven geholpen met de vertaling van reclameteksten, webteksten en andere tekstuele uitingen naar het Noors en het Deens. Ik ben een echte perfectionist: ik ga altijd voor de best mogelijk tekst. Helderheid en leesbaarheid staan daarbij voorop.

Ik heb altijd goede feedback gekregen op mijn vertalingen – óók van de Noorse en Deense werknemers van de betreffende bedrijven. U kunt dit controleren aan de hand van de lijst met referenten die ik als bijlage zal toevoegen aan deze brief.

Voordat ik begon als freelancer heb ik Scandinavistiek gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarbij heb ik me gespecialiseerd in het Noors, maar ook met het Deens en het Zweeds kan ik goed uit de voeten. Mijn masterscriptie schreef ik over specifieke vertaalproblemen waar Nederlandse vertalers tegenaan lopen bij de vertaling van Noorse literatuur. Ik heb mijn diploma cum laude behaald.

Het laatste semester van de bachelorfase heb ik in Oslo gestudeerd. In die maanden is mijn spreekvaardigheid met sprongen vooruit gegaan. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik nu vloeiend Noors spreek.

Ik denk dat ik u met mijn studieachtergrond en mijn ervaring uitstekend van dienst kan zijn als professioneel vertaler. Werken voor uw bedrijf biedt me bovendien een mooie kans om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen.

Graag licht ik het een en ander nader toe tijdens een persoonlijk gesprek.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Ivan Vermant

 

Bijlage 1: curriculum vitae

Bijlage 2: lijst van referenten

 

De analyse

De eisen waaraan een goede sollicitatiebrief zien we stuk voor stuk terug in deze voorbeeld sollicitatiebrief:

 • De opmaak van de brief is keurig verzorgd. Aanhef en afsluiting zijn correct, en de alinea-indeling is overzichtelijk. Vergeet ook niet de bijlagen te vermelden onderaan je brief!
 • De toon van de voorbeeld sollicitatiebrief is goed getroffen, er is de juiste balans gevonden tussen formeel en informeel.
 • Ook de balans tussen bluf en eerlijkheid is precies goed. Te veel snoeven is nooit goed, maar je moet natuurlijk wel laten zien wat je in huis hebt en waar je ambities liggen.
 • De brief is geschreven in foutloos Nederlands. Zeker voor een vertaler van het grootste belang!

 

De voorbeeld sollicitatiebrief: het AIDA-model

Hoe heeft Ivan het AIDA-model verwerkt in deze voorbeeld sollicitatiebrief?

 • Hij trekt allereerst de aandacht met een opvallend enthousiaste eerste alinea. De brieflezer krijgt meteen een positief beeld van Ivan!
 • Door concreet zijn werkervaring en opleiding te beschrijven laat hij zien dat hij aan de gegeven functie-eisen voldoet. Wees dus altijd zo concreet mogelijk: dit alleen al wekt de interesse van de zoekende werkgever.
 • Op meerdere manieren probeert hij desire uit te lokken. Hij schrijft ondermeer over de positieve feedback op zijn werk en vergeet niet te vermelden dat hij een tijdlang in Noorwegen heeft gewoond. Bovendien hint hij op subtiele wijze naar zijn vaardigheden in het Deens en Zweeds: misschien dat hij het bedrijf ook met deze talen zou kunnen helpen…?
 • De laatste zin is helder en sterk; hij zet de lezer van de voorbeeld sollicitatiebrief aan tot actie: nodig me uit voor een gesprek!

Heb je iets aan deze voorbeeld sollicitatiebrief gehad? Misschien je vrienden ook wel! Laat ze kennis maken met deze site door dit artikel te liken of te delen.

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *