create counter
header

Zo Vind Je de Baan die het Best bij Jou past!

Een baan is hard nodig. Hoewel je in Nederland een uitkering kan krijgen wanneer je niet werkt, willen veel mensen toch graag een baan. Een baan helpt je functioneren in de maatschappij, geeft je meer geld dan een uitkering en geeft je een kans om je talenten te onderzoeken en te gebruiken.

Maar een baan zoeken kan soms lastig zijn. Er zijn mensen die aangeven problemen te hebben met solliciteren. Andere groepen mensen kunnen wel solliciteren, maar kunnen geen baan vinden die bij hen past. Er zijn ook mensen die vaak ontslagen worden, en maar niet kunnen begrijpen waar het aan ligt. Zij vinden wel een baan, maar kunnen hem niet houden.

Een baan vinden is op veel manieren ook best eng. Je moet nieuwe mensen leren kennen, maar voordat je deze collega’s leer kennen moet je eerst nog indruk maken op je werkgevers met een sollicitatie. In dit artikel gaan we bespreken hoe je het beste een baan kan vinden, ervoor kan solliciteren en deze op een fijne manier kunt houden.

Een baan zoeken die je leuk vindt

Veel mensen hebben wel iets gestudeerd of ervaring in een bepaalde sector. Dit betekent echter niet dat ze vervolgens weten wat ze willen doen. Het betekent vaak wel dat ze een richting hebben waarin ze willen werken. Heb je vakken gekozen zoals scheikunde, biologie en natuurkunde? Dan wil je waarschijnlijk niet de kant van de talen en geschiedenis op.

Je vakken geven je al een beetje een idee waar je talenten en interesses liggen. Maar als je nog meer wilt weten over je toekomst, vraag dan eens aan je vrienden en familie wat jouw talenten zijn. Deze weten vaak beter dan jij waar je écht goed in bent. Vraag ze ook wat ze jou later zouden zien doen. Het is vaak fijn om een andere mening dan alleen die van jou in het spel te hebben.

Iets wat ook vaak helpt wanneer het gaat om een baan zoeken die je leuk vindt, is het combineren van je interesses en talenten. Ben je goed in spreken in het openbaar en vind je neurologie interessant? Kijk dan bijvoorbeeld of je kan werken als woordvoerder van een onderzoeksbedrijf dat autisme onderzoekt!

Als ‘last resort’ zou je ook nog een aantal testen op het internet doen. Deze zijn echter niet allemaal betrouwbaar en houden in veel geval geen rekening met het niveau van je opleiding. En het zou zonde zijn als je zou solliciteren voor een functie die je alleen kan doen met Hbo, terwijl je een Mbo-opleiding hebt gevolgd.

Solliciteren voor een leuke baan via brief

Als je enthousiast bent voor een bepaalde baan, is je sollicitatie erg belangrijk. In veel gevallen is solliciteren lastig. Wat veel mensen lastig vinden, is dat je jezelf zo positief mogelijk moet profileren zonder arrogant over te komen. Om een succesvolle sollicitatiebrief te schrijven, is vaak wat hulp nodig. Daarom hebben wij een lijstje met tips voor je opgesteld:

  • Laat je brief nakijken: zoals al eerder gezegd, een andere blik op dingen maakt vaak een hoop duidelijk. Iemand anders kan scheve zinnen, spelfouten en soms ook inhoudelijke foutjes sneller opmerken en dit aan je duidelijk maken. Zorg dus wel dat je deze taak overlaat aan iemand die eerlijk en kritisch is. Je hebt in dit geval liever te veel kritiek dan te weinig!
  • Zorg voor een normale format: een brief met vreemde lettertypes of onleesbare lettergroottes worden over het algemeen niet gewaardeerd. Het getuigt eerder van kinderachtigheid en gebrek aan professionaliteit.
  • Wees enthousiast over de functie: als je aangeeft dat je een functie interessant is, is het veel makkelijker om aan te geven waarom jij het specifiek goed kunt uitvoeren. Dit maakt dat je niet arrogant lijkt, maar jezelf wel positief kunt weergeven. Laat ook zien dat je interesses aansluiten op de functie.
  • Geef goed aan wat je talenten zijn: je mag best trots zijn op wat je hebt! Wanneer je goed kunt schrijven, met mensen kunt werken of erg efficiënt werkt, geef dit dan ook aan. Je hoeft niet extreem bescheiden te zijn wanneer het gaat om solliciteren.
  • Schrijf zoals jij het prettig vindt: als jij liever geen woorden gebruiken die middelbare scholieren alleen maar bang maken, doe het dan niet! Wees juist comfortabel, zodat je geen woorden hoeft uit te leggen die je helemaal niet kent wanneer je op gesprek wordt uitgenodigd.

Deze tips zijn behulpzaam als het gaat over een brief. Solliciteren in het echte leven is wel een stuk ingewikkelder dan via een brief. Lees hier voor één van onze andere artikelen over het sollicitatiegesprek.

Je leuke baan houden

Een baan houden die je interessant vindt kan soms lastig uitpakken. Vaak lijken problemen te ontstaan als de werknemer het gevoel heeft dat je niet enthousiast over je functie bent of niet genoeg kunt om je functie goed te vervullen. Een aantal kleine tips kunnen vaak hiermee helpen:

  • Wees punctueel: als je op tijd op je werkt komt, op tijd je werk inlevert en genoeg werk afmaakt in de gegeven tijd, dan geef je een enthousiaste uitstraling. Wanneer je juist veel te laat komt of niet op tijd (goed) werk inlevert, dan kan dit overkomen als lui of ongemotiveerd.
  • Wees efficiënt: wanneer je in kortere tijd meer kunt doen dan de rest van je collega’s, geeft dit ook vakkundigheid en enthousiasme weer. Het vereist inderdaad wat meer inzet en moeite, maar dit zou geen probleem moeten zijn als je een baan doet die je echt leuk vindt.
  • Ga netwerken! Goede banden met collega’s leidt tot een leukere werksfeer, wat weer leidt tot een goede werkomgeving. Meer motivatie om naar je werk te gaan, leidt tot meer motivatie om je werk goed te doen.
  • Neem initiatief: als je wilt dat je baas je opmerkt en je mag, neem dan initiatief. Laat zien dat je bereid bent te werken en met nieuwe ideeën te komen.

We hopen dat deze tips je helpen met het vinden van een leuke baan en het krijgen en behouden hiervan!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *