Een sollicitatiebrief en –gesprek draaien eigenlijk om één vraag: waarom ben jij geschikt voor deze functie? Jouw geschiktheid heeft voor een heel groot deel te maken met je motivatie. Gemotiveerde werknemers werken harder en bereiken daardoor betere resultaten. Bovendien hebben ze meer kans om hogerop te klimmen.
Het is dan ook van groot belang dat jij je motivatie weet over te brengen in een sollicitatie. Omdat motivatie toch vooral een gevoel is, kan dat lastig zijn. Daarom hebben wij dit artikel voor jou. Hierin lees je precies hoe je jouw potentiële werkgever kunt overtuigen van jouw motivatie en competentie.
Motivatie is persoonlijk
Niemand weet zo goed waarom je gemotiveerd bent als jijzelf. Je motivatie is iets persoonlijks, en zo moet dat ook naar voren komen in je sollicitatie. Dit betekent niet alleen dat je een voorbeeld geeft over je motivatie, maar ook dat je eerlijk bent. Jouw potentiële werkgever weet dan ook beter wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft.
Als je bijvoorbeeld liever op jezelf werkt en niet zo van teamwork bent, is dat geen probleem – maar ga hier niet over liegen in je brief. Je hoeft heus niet altijd ‘ambitieus’ te zijn of ‘graag in teamverband’ te werken. In je sollicitatie moet je juist eerlijk zijn over je motivatie.
Schrijf bijvoorbeeld, als je wat solitair bent, dat je graag in je eentje dingen uitpluist, om die vervolgens overzichtelijk te presenteren zodat andere mensen er verder mee kunnen werken. Dit is een belangrijke vaardigheid die soms zelfs belangrijker is dan een goede teamspeler zijn.
Voorkom clichés in je sollicitatie
Elke sollicitatie komen ze weer naar boven: de klassieke clichés van het solliciteren. Je weet dat het clichés zijn, maar misschien zijn ze juist daarom zo moeilijk te vermijden. Toch raden we je sterk aan om ze niet te gebruiken; je springt er niet mee uit in je sollicitatie. En dat is juist wat je wilt bereiken.
Veel voorkomende clichés in een sollicitatie zijn onder andere:
- ‘Deze functie is me op het lijf geschreven.’
- ‘Ik zie het als een grote uitdaging om bij uw bedrijf te komen werken.’
- ‘Ik ben ambitieus, precies en kan goed in teamverband werken.’
- ‘Ik beschik over goede communicatieve vaardigheden.’
- ‘Ik ben erg proactief.’
Hoe leuk of overtuigend deze zinnen misschien ook klinken, je zult er weinig mee bereiken. Mensen die sollicitaties beoordelen weten namelijk niet wat ze met zulke brieven aan moeten, omdat iedereen dit schrijft. De woorden zelf zijn niet heel verkeerd, maar omdat ze in veel sollicitaties voorkomen hebben ze hun betekenis verloren.
Ondersteun je motivatie met feiten
Dit is een erg belangrijk punt, dat sollicitanten neigen over het hoofd te zien. Met feiten komen is juist een geweldige manier om geen clichés te gebruiken. De feiten die jij gaat presenteren slaan namelijk alleen terug op jouw situatie en jouw werkervaring; daar kan niemand anders mee aan de haal gaan.
Je motivatie met feiten ondersteunen is makkelijker dan je denkt. Stel, je hebt ooit in een winkel gewerkt. Als je afdelingsleider was, betekent dit dat je ervaring hebt met het aansturen van mensen en leidinggeven. Als het jouw taak was om ’s avonds de winkel af te sluiten, ben je gewend om met verantwoordelijkheden om te gaan.
Een goede manier om feiten in je motivatie te gebruiken, is door aan te geven waarom deze feiten zorgen dat je nu voor deze baan hebt gekozen. Een voorbeeld: ‘Als assessor van mijn studievereniging heb ik een start gemaakt met het organiseren van kleinschalige evenementen.’ Je laat hiermee zien dat je al ervaring hebt, maar ook dat je hier graag meer over wilt leren.
Let op je taalgebruik
Bij het schrijven van een sollicitatiebrief neigen veel mensen ernaar formeel taalgebruik in de hand te nemen. Dat is meestal niet verkeerd, zo lang je niet te ouderwets gaat worden. Zinnen als ‘In afwachting van uw reactie verblijf ik’ of ‘derhalve solliciteer ik’ doen erg ouderwets en nep aan. Bijna niemand gebruikt tegenwoordig nog deze woorden.
Je kunt ook de andere kant op slaan en erg informele zinnen maken. ‘Deze functie lijkt me echt geweldig’ is misschien leuk om naar je vriend te chatten, maar dit zet je niet in je sollicitatiebrief. Ook andere modewoorden als ‘mijn ding’ of ‘superleuk’ kun je beter uit je brief laten. Zorg dat je taalgebruik netjes, maar niet ouderwets is.
Verplaats je in het bedrijf
Een goede tip is om niet alleen vanuit jouw standpunt naar de sollicitatie te kijken, maar ook vanuit die van het bedrijf. Om welke functie gaat het en wat moet de perfecte sollicitant hiervoor kunnen? Als je hierop terug komt in je sollicitatie, en aangeeft dat jij over die motivatie en kwaliteiten beschikt, maak je al veel meer kans.
Een voorbeeld: ‘Ik kan me voorstellen dat deze functie van mij vraagt dat ik regelmatig bij andere bedrijven op bezoek ga. Ik vind het juist erg leuk om verschillende bedrijven te leren kennen en uw bedrijf te vertegenwoordigen.’ Hiermee laat je als sollicitant zien dat je verder kunt denken dan wat er al in de vacature staat.
Motivatie is niet alles in een sollicitatie
Natuurlijk is motivatie belangrijk bij je sollicitatie, maar vergeet ook zeker de andere punten niet. Je relevante werkervaring en opleidingen zijn uiteraard ook belangrijk. Hieraan kan de werkgever zien waar jouw interesses en kwaliteiten liggen, nog voordat je aan je motivatie bent toegekomen. Ze vormen als het ware een aanvulling op je motivatie.
Je kunt dan nog wel zo’n goede motivatie hebben, als je vergeet te vermelden dat je voorzitter van je studentenvereniging was kan dat je wellicht je baan kosten. Voor sommige bedrijven is relevante werkervaring minstens even belangrijk als motivatie. Houd daarom je CV naast je bij het schrijven van je sollicitatiebrief, zodat je jouw opleiding en werkervaring niet vergeet.
Met deze tips moet het jou beter lukken om je motivatie over te brengen bij je sollicitatie. We wensen je erg veel succes met het krijgen van je nieuwe baan!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie