We moeten het allemaal een keer onder ogen zien: het schrijven van een zakelijke brief. Soms moet je een dergelijke brief schrijven om iets gedaan te krijgen of juist ongedaan te maken. Je kunt een bedrijf niet zomaar facebooken hierover, en het is belangrijk om beleefd te blijven. Daarom is het handig om te weten hoe je nu een zakelijke brief moet schrijven.
Een zakelijke brief schrijven is jammer genoeg niet voor iedereen even eenvoudig. Er zijn veel dingen waar je op moet letten. Dit kan te maken hebben met stijl, inhoud en juistheid van spelling en grammatica. Voor veel mensen is het lastig om al deze zaken allemaal tegelijk goed te plaatsen. Daarnaast zijn er ook nog allemaal regels aangaande de vorm van je brief.
Het is logisch dat dit allemaal behoorlijk onoverzichtelijk kan zijn. Daarom hebben wij met supersollicitatie.nl voor jou een voorbeeldbrief opgesteld. Nadat je deze brief hebt gelezen, kun je het tweede deel van het artikel lezen waarin we de delen analyseren zodat jij deze soort brieven op jouw situatie kunt toepassen. Veel succes!
De voorbeeldbrief
Meneer A.I. Bulsma
Veluwseweg 33
2494 DE Bulsburg
Telefoon: 0677889944
E-mail: [email protected]
Kaasblok Nederland BV
Afdeling Vervoer
De heer l.A. Masbul
Postbus 3333
1234 AB Puttershoek
Bulsburg, 5 februari 2014
Betreft: levering nr. 334, 25 januari jl.
Geachte heer Masbul,
Vanwege een gebrek aan service ben ik genoodzaakt u te schrijven. 25 januari jongstleden was het de bedoeling dat bij mij thuis een blok Edammer kaas van drie kilogram werd gebracht.
Jammer genoeg is dit niet gegaan zoals ik gehoopt had. De leveranciers waren uiterst onbeleefd. Om de situatie te schetsen: zij klopten hard op mijn raam en omdat ik niet snel genoeg beneden was, vertrokken zij alweer. Nu ben ik slecht ter been en kost het mij veel moeite om op tijd bij de deur te zijn.
Mijn blok kaas is een dag later gebracht, maar toen was mijn luxe diner waarvoor ik het nodig had alweer voorbij.
Ik schrijf u om een vergoeding van mijn Edammer kaas van drie kilogram te vragen. Ik hoop dat u mijn klacht in behandeling neemt en respectvol behandelt. Ik dank u voor de moeite.
Hoogachtend,
(Handtekening)
A.I. Bulsma
Analyse van de voorbeeldbrief
Deze zakelijke brief was duidelijk een klachtenbrief. De brief zal opgedeeld worden in verschillende delen:
- Vooraf
- Aanhef
- Eerste alinea
- Tweede alinea
- Derde alinea
- Afsluiting
Vooraf
Meneer A.I. Bulsma
Veluwseweg 33
2494 DE Bulsburg
Telefoon: 0677889944
E-mail: [email protected]
Kaasblok Nederland BV
Afdeling Vervoer
De heer l.A. Masbul
Postbus 3333
1234 AB Puttershoek
Bulsburg, 5 februari 2014
Betreft: levering nr. 334, 25 januari jl.
De vorm van een zakelijke brief vereist een begin als deze. Eerst begin je met je eigen gegevens, gevolgd door de gegevens van de persoon of het bedrijf waar je naartoe schrijft. Let goed op dat veel bedrijven afdelingen hebben en dat het een stuk sneller gaat wanneer de brief naar een afdeling wordt verzonden.
Na de persoonlijke gegevens noteert de schrijver de plaats en tijd van het schrijven van de brief. Dit wordt gevolgd door ‘Betreft: …’, wat het onderwerp van de brief aanduidt. Dit onderwerp wordt beknopt beschreven.
Aanhef
Geachte heer Masbul,
Hoe ontevreden de schrijver van deze brief ook mag zijn, hij blijft beleefd. Wanneer je iemand niet kent, begin de zakelijke brief dan met ‘geachte’. Ken je degene die je schrijft persoonlijk, dan mag een wat informeler ‘beste’ ook. Als je niet weet aan wie je schrijft, begin je brief dan met: “Geachte heer/mevrouw,”
Eerste alinea
Vanwege een gebrek aan service ben ik genoodzaakt u te schrijven. 25 januari jongstleden was het de bedoeling dat bij mij thuis een blok Edammer kaas van drie kilogram werd gebracht.
De schrijver van de zakelijke brief geeft in de eerste alinea aan waarom hij het bedrijf schrijft. Dit is precies de bedoeling van de eerste alinea: kort en krachtig zeggen waarom je schrijft. Wees niet bang om te direct te zijn, administratieve medewerkers zitten ook niet te wachten op een ellelange inleiding. Daarnaast is het voor jou ook niet handig om de feiten heen te draaien: daar komen alleen maar misverstanden van.
Tweede alinea
Jammer genoeg is dit niet gegaan zoals ik gehoopt had. De leveranciers waren uiterst onbeleefd. Om de situatie te schetsen: zij klopten hard op mijn raam en omdat ik niet snel genoeg beneden was, vertrokken zij alweer. Nu ben ik slecht ter been en kost het mij veel moeite op tijd bij de deur te zijn.
Mijn blok kaas is een dag later gebracht, maar toen was mijn luxe diner waarvoor ik het nodig had alweer voorbij.
In de tweede alinea leg je de eerste alinea verder uit. Ze weten nu waarom je schrijft, je moet ze nu nog uitleggen wat dit ‘ waarom’ precies inhoudt. Je tweede alinea is een beetje de kern van je zakelijke brief. Wees ook hier weer duidelijk in wat je wilt zeggen. Als de uitleg van je eerste alinea klaar is, dan is je tweede alinea klaar. Denk er ook aan dat, hoe gefrustreerd of enthousiast je ook bent, het belangrijk is om altijd beleefd te blijven.
Derde alinea
Ik schrijf u om te vragen om een vergoeding van mijn Edammer kaas van drie kilogram. Ik hoop dat u mijn klacht in behandeling neemt en respectvol behandelt. Ik dank u voor de moeite.
In de derde alinea geef je aan wat je van de ontvanger wilt. Wil je gewoon excuses? Of wil je een vergoeding? Misschien wil je uitgenodigd worden voor een gesprek? Geef het aan! Wanneer iemand iets voor je gaat doen, bedank hem of haar dan voor de moeite.
Afsluiting
Hoogachtend,
(Handtekening)
A.I. Bulsma
Wees in je afsluiting kort en beleefd. ‘ Hoogachtend’ is een prima zakelijke afsluiting. Een handtekening boven je initialen en achternaam maakt een brief persoonlijk en professioneel. Als je via een instelling schrijft, vermeld dan je functie en de instelling achter je naam. Een voorbeeld:
E.A. Brokey, administratief medewerkster D&C.
Hopelijk hebben dit voorbeeld en deze analyse geleid tot wat meer duidelijkheid. Succes met het schrijven van je zakelijke brief!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie