create counter
header

Motivatiebrief aan het Schrijven? Gebruik dit Motivatiebrief Voorbeeld

Een motivatiebrief voorbeeld kan goed van pas komen wanneer je zelf een motivatiebrief moet schrijven. Dat is namelijk nog lang niet makkelijk. Uit de praktijk blijkt dat veel mensen het lastig vinden om hun enthousiasme over een bepaalde vacature onder woorden te brengen. Hoe vind je de juiste balans tussen opschepperigheid, vleierij en nederigheid?

Een motivatiebrief verschilt van een standaard sollicitatiebrief door de meer informele toon. Je gaat niet in de eerste plaats in op je ervaring en je opleidingen – zoals gebruikelijk is in een sollicitatiebrief – maar beschrijft je persoonlijke interesses en legt uit waarom juist deze functie of deze stage/cursus je zo interessant lijkt. Wat zijn je beweegredenen? En waarom ben juist jij geschikt voor deze functie of deze stage?

Supersollicitatie biedt je de helpende hand in deze netelige schrijfkwestie. Met het hieronder volgende motivatiebrief voorbeeld en de bijbehorende analyse wordt het hopelijk een stukje makkelijker om zelf aan de slag te gaan!

 

Motivatiebrief voorbeeld: de inhoud

Maar voordat we overgaan op het motivatiebrief voorbeeld zetten we nog even voor je op een rijtje uit welke onderdelen een motivatiebrief in ieder geval moet bestaan.

 • Bij een motivatiebrief gaat het erom dat je je onderscheidt van de andere briefschrijvers. Zorg daarom voor een origineel en pakkend begin!
 • In de tweede alinea volgt een verwijzing naar de vacature.
 • Beschrijf vervolgens waarom deze functie/stage je zo interessant lijkt. Wat is je motivatie om te reageren op de advertentie? En wat is je ambitie? Wat wil je bereiken?
 • Motiveer in de daaropvolgende alinea waarom jij in aanmerking komt voor de functie of cursus in kwestie.
 • Zorg voor een sterk einde. Indien van toepassing: nodig jezelf uit voor een gesprek!

Nog één dingetje: schrijf alleen een motivatiebrief wanneer daar expliciet om gevraagd wordt in de advertentie. Wanneer dit niet het geval is, schrijf je een gewone sollicitatiebrief.

Laat je motivatiebrief ook altijd vergezeld gaan van een cv!

In het motivatiebrief voorbeeld motiveert de briefschrijver zijn aanvraag voor een studiebeurs in het buitenland. In dit geval komt het tweede onderdeel te vervallen: er is geen sprake van een vacature of andersoortige advertentie.

 

Motivatiebrief voorbeeld

Geachte mevrouw Janssen,

Mijn naam is Ivan Vermant en ik schrijf u deze brief omdat ik graag in het buitenland wil studeren. Dit is altijd al een grote droom van mij geweest. Mijn ouders kunnen daar over mee praten: al vanaf de brugklas maak ik ze horendol met mijn plannen en fantasieën. En de plaats van bestemming is sinds die zomervakantie tien jaar geleden altijd dezelfde geweest: Sevilla, Spanje.

Een halfjaar studeren in een vreemd land, een vreemde stad, mensen leren kennen van over de hele wereld – het lijkt me een geweldige ervaring. Minstens even belangrijk is natuurlijk dat een verblijf in Sevilla een waardevolle toevoeging zou zijn aan mijn studieprogramma.

Ik zit momenteel in het tweede jaar van de bachelor Geschiedenis. Mijn interesse gaat vooral uit naar de Spaanse middeleeuwse geschiedenis. In mijn keuzeruimte volg ik daarom vakken taalverwerving Spaans. Tijdens mijn verblijf zou ik mijn taalvaardigheid verder kunnen verbeteren – je wordt immers gedwongen om in het Spaans te spreken. Ik zou ook graag vakken in het Spaans willen volgen.

De stad Sevilla heeft verder een erg interessante geschiedenis. In de Middeleeuwen was het onderdeel van het grote Moorse rijk; de Arabieren hebben een aantal schitterende gebouwen achter gelaten. Ik ben van plan mijn scriptie te schrijven over de Arabische invloeden in deze stad. En waar kun je beter aan je scriptie werken dan in het onderwerp zelf?

Tijdens mijn semester daar wil me ik dus vooral over mijn scriptie buigen. Daarnaast heb ik op de website van de Universiteit van Sevilla een aantal interessante vakken gevonden; deze gaan onder andere over de Moorse geschiedenis van Sevilla en Andalusië, en over de Reconquista. Ook wil ik graag een taalcursus voor gevorderden volgen.

Een Erasmus-beurs voor Sevilla zou een geweldige kans zijn. Met de beurs kan ik het maximale uit mijn studie halen. Bovendien zou eindelijk een jarenoude droom in vervulling gaan.

Met vriendelijke groeten,

Ivan Vermant

Bijlage: CV

 

Analyse van het motivatiebrief voorbeeld

Wat maakt dit motivatiebrief voorbeeld goed?

 • De brief is erg persoonlijk. Dit is een sterk punt. Ivan begint het motivatiebrief voorbeeld origineel, met een licht komische noot. Hierdoor valt hij (hopelijk) direct op! Hij schrijft niet alleen maar dat studeren in Sevilla hem hartstikke interessant lijkt – hij vindt er originelere bewoordingen voor.
 • Bovendien staaft hij die uitspraak met een aantal argumenten. Hij geeft een aantal feiten over zijn studieprogramma. Het zijn deze feiten die de brief overtuigend maken. Na het lezen van de brief denk je inderdaad dat een verblijf in Sevilla zijn studie veel goed zal doen.
 • Ivan legt goed uit wat tijdens zijn verblijf in Sevilla wil bereiken, wat zijn ambitie is, en geeft daarmee meteen de belangrijkste waarom hij in aanmerking komt voor de beurs: het is belangrijk voor zijn studieprogramma. Bovendien spreekt hij al Spaans en zal hij geen moeite hebben zich in Spanje te redden.
 • In de laatste regels worden de feiten en de persoonlijke motivatie nog één keer kort samengevat. Deze laatste woorden zullen het langst blijven hangen!

 

Checklist

Je bent klaar met de brief. Voor je hem verstuurt, doe je er goed aan de volgende zaken nog eens goed door te lopen:

 • Is de brief foutloos? Let goed op spelfouten en typefouten! Laat zo nodig iemand de brief voor je nakijken.
 • Is de brief niet te lang? Een a4’tje is het maximum. Zorg er ook voor dat de alinea’s niet te lang worden. In dit geval is 5 à 6 regels het maximum. Dit maakt je brief meteen aantrekkelijker voor de lezer. Zo heb je in een oogopslag al een streepje voor op andere scrhijvers!
 • Kloppen aanhef en afsluiting? Heb je de bijlagen vermeld?

We hopen dat dit motivatiebrief voorbeeld je op weg heeft kunnen helpen. Veel succes met schrijven!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *