create counter
header

Een Bijbaan – De Eerste Stap Richting een Grootse Carrière

Toen ik nog een vijftienjarige snotneus was, zat ik helemaal niet te wachten op een bijbaan. Nee zeg, ik keek wel uit. In het weekend bleef ik het liefst zo lang mogelijk op bed liggen en deed ik de rest van de dag zo min mogelijk. Een beetje chillen – daar heb je het weekend immers voor.

Terugkijkend op die periode ben ik blij dat mijn ouders me destijds zo’n beetje met geweld de bijbanenmarkt op hebben gejaagd. Uiteindelijk ging ik aan de slag op de markt bij een kraam die schoonmaakmiddelen, speelgoed, serviesgoed en nog veel meer verkocht; alles voor slechts een euro per stuk.

Voor het eerst in mijn leven kwam ik in aanraking met werk. Ik maakte lange dagen, mijn bankrekening groeide gestaag en ik kreeg eelt op mijn handen. Al met al een bijzonder waardevolle ervaring, waar ik veel profijt van heb gehad voor de rest van mijn professionele carrière en voor mijn leven in het algemeen.

In dit artikel daarom speciale aandacht voor de bijbaan. Wat voor bijbanen zijn er zoal te vinden? Waar kun je ze het beste zoeken? En waarom zou je überhaupt een bijbaan nemen?

Welke bijbaan past het best bij mij?

Bij het woord ‘bijbaan’ denk je al snel aan scholieren en studenten. Heb je eenmaal een diploma op zak, dan is de tijd van bijbanen definitief voorbij, klinkt de algemene veronderstelling, bewust of onbewust.

Toch, mocht het je niet zo één, twee, drie lukken een vaste baan te vinden, dan biedt een bijbaan misschien een goede tijdelijke oplossing. Je verdient er wat geld mee en je hebt wat om handen, je blijft bezig. Dat laatste is niet geheel onbelangrijk voor toekomstige sollicitaties.

Maar wat wordt het? Het aanbod aan bijbanen is zo goed nog groter dan het aanbod aan vaste banen. Welke te kiezen?

In het beste geval kies je natuurlijk een bijbaantje dat je waardevolle ervaring oplevert voor het vakgebied waarin je graag verder wilt. Helaas is een dergelijk baantje niet altijd even makkelijk te vinden – als hij überhaupt al bestaan.

Mocht die droombijbaan dus niet te vinden zijn, stel jezelf dan eens de volgende drie vragen. Op basis van je antwoorden kun je dan een afgewogen keuze maken.

  • Wat vind ik leuk? Wil ik fysieke arbeid verrichten of zit ik liever achter een bureau?
  • Is het werk in de buurt of makkelijk bereikbaar?
  • Hoeveel wil ik verdienen?

Daarnaast zijn er verschillende typen bijbanen; ook daar moet je even over nadenken, naar welk type bijbaan je op zoek bent:

  • Avondwerk
  • Weekendwerk
  • Vakantiewerk
  • Tijdelijk werk

Voor de volledigheid hier een overzicht van de meest voorkomende en meest gebruikelijke bijbanen in ons land:

  • Horecamedewerker
  • Vakkenvuller
  • Postbezorger/krantenbezorger
  • Koerier
  • Administratief medewerker
  • Call centermedewerker
  • Winkelmedewerker
  • (thuis)zorgmedewerker

Er is altijd dus wel iets beschikbaar dat je leuk vindt! En dat is misschien wel het belangrijkste, dat je er een beetje lol in hebt. Van de zoektocht naar een bijbaan moet je nu ook weer niet al te veel werk maken.

 

Bijbanen: je vindt ze overal

Het is doorgaans een stuk makkelijker om aan een bijbaan te komen dan aan een vaste aanstelling. Logisch natuurlijk: bij dit soort werk is de doorstroom een stuk groter. Bovendien zijn tijdelijke medewerkers over het algemeen goedkoper voor de werkgever.

Op de websites van vrijwel alle grote vacaturebanken en alle grote uitzendbureaus vind je een groot aanbod aan bijbanen. Vanachter je computer kun je dus rustig zoeken naar het perfecte baantje voor jou. De zoekopdracht kun je toespitsen op jouw woonplaats.

Want dat is natuurlijk ook belangrijk: dat de werkplaats een beetje dicht bij jou in de buurt is. Als je nog studeert, moet je immers makkelijk heen en weer kunnen pendelen tussen studie en werk.

In plaats van het inmiddels vertrouwde online zoeken, is het daarom misschien handig om in je eigen buurt eens goed om je heen te kijken. Welke winkels, restaurants, cafés, bedrijven zijn hier allemaal gevestigd? Loop gewoon eens naar binnen en vraag of ze op zoek zijn naar mensen. De kans dat je op deze manier aan een baantje komt is groter dan je denkt!

Maar misschien hoef je wel helemaal niet heen en weer te reizen tussen je huis en je werk. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar werk dat je vanuit huis kunt doen. Ook hier bieden de grote vacaturebanken uitkomst; ook dit soort werk is daar te vinden. Een zoekopdracht naar ’thuiswerk’ levert ook een boel hits op.

 

Wat een bijbaan je oplevert

Ik zei het al in de inleiding: een bijbaan levert je waardevolle werkervaring op. Ook als deze op het eerste oog helemaal niet relevant lijkt voor het werk dat je later wilt gaan doen. Het gaat erom dat je kennis maakt met het principe van werken, dat je weet wat het inhoudt om aan de slag te moeten voor je geld, de handen uit de mouwen te steken en je handen vuil te maken.

Daarom raad ik ook aan om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Je hebt er een hoop profijt van voor de rest van je leven.

Bovendien staat iedere bijbaan goed op je cv. Zeker als je nog niet kunt buigen op veel andere werkervaring moet je bijbaantje gewoon op je curriculum vermelden. Zo laat je de werkgever in ieder geval zien dat je iemand bent die altijd bezig is geweest, die initiatief toont en er niet voor terugdeinst hard te werken.

Daar komt nog bij: toen je achter de bar stond bij dat café of spijkerbroeken verkocht in die ene leuke winkel, deed je waarschijnlijk  wel meer dan alleen maar biertjes tappen of T-shirtjes vouwen. Vergeet dit vooral niet te vertellen in je sollicitatiebrief!

Wanneer je als starter de arbeidsmarkt betreedt moet je alles aangrijpen om indruk te maken op de bedrijven die je aanschrijft. Je bijbaanverleden komt dan zeker van pas!

 

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *