create counter
header

Werken in het Buitenland: Hoe Maak ik de Droom Waar?

Werken in het buitenland. Voor veel Nederlanders een droom. Echter wel een droom die de nodige moeite kost om te verwezenlijken. Er moet bijvoorbeeld, om maar eens te beginnen, een visum worden geregeld, een woning worden gevonden, spullen worden verhuisd, misschien een taal worden geleerd en, natuurlijk, er moet een baan worden gevonden…

Maar wie voorbij al het gedoe kijkt en zijn doel voor ogen houdt ziet toch vooral de voordelen van werken in het buitenland. Het is, om kort te gaan, een geweldige ervaring. Er zit iets opwindends in het achterlaten van alles wat bekend voor je is.

Desondanks is werken in het buitenland een stap die je goed dient te overwegen. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Zoals gezegd: alles achter je laten kan erg spannend zijn, maar is ook een stap die verregaande consequenties heeft. Vrienden, familie – je zult ze een stuk minder vaak zien, zeker als je naar New York, Hongkong of Sidney verhuist.

 

Tips voor werken in het buitenland

Dat is de eerste tip die we je in dit artikel mee willen geven: denk er eerst goed over na voor je stappen neemt richting werken in het buitenland. Onthoud ook goed dat je jezelf nog gaat tegenkomen daar in die verre streken. Je moet over een sterke persoonlijkheid beschikken. Eigenschappen als zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en lef zijn een absolute pre.

Bovendien moet je openstaan voor de cultuur van het land waar je in terecht komt. Je moet je kunnen aanpassen.

Dat was dus onze eerste tip voor als je wilt werken in het buitenland. In het vervolg van dit artikel volgen er nog drie:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk
  • Verdiep je in het sollicitatieproces van het land waar je wilt gaan werken.
  • Zo vind je een baan in het buitenland.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Werken in het buitenland wordt al een stuk minder drastisch als je al wat ervaring hebt met wonen en werken in het buitenland. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een stage te lopen in het buitenland of om een halfjaar of een heel jaar te studeren aan een buitenlandse universiteit. Zo kun je alvast ontdekken of het leven buiten Nederland iets voor jou is én bouw je een internationaal netwerk op. Dit laatste komt zeker van pas wanneer je later wilt werken in het buitenland.

Maar dat is niet het enige dat we bedoelen met een goede voorbereiding. Bedenk bijvoorbeeld eerst eens in welk land je zou willen gaan werken. Wat staat je in dat land te wachten? Wat zijn de plaatselijke normen en waarden? En héél belangrijk: leer de taal van het land waar je naartoe gaat. Kennis van de taal is het belangrijkste om je in een nieuwe omgeving staande te houden en nieuwe contacten te leggen.

Bedenk ook hoe lang je in het buitenland zou willen blijven wonen. Voor altijd? Een paar jaar? Slechts enkele maanden?

En wat moet je allemaal regelen wanneer je naar het buitenland gaat verhuizen? Win daar eerst informatie over in. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Het regelen van een visum.
  • Al het andere papierwerk dat komt kijken bij je vestigen in een ander land. Binnen de Europese Unie zal dit een stuk makkelijker blijken te zijn dan daarbuiten; daar gelden doorgaans weer andere regels en wetten en strengere procedures, waar je je eerst goed in dient te verdiepen, anders kun je nog eens voor vervelende verrassingen komen te staan. Je kunt hulp zoeken bij de plaatselijke ambassade of het plaatselijke consulaat.
  • Het regelen van een school voor je kinderen (mits van toepassing).
  • Het vinden van een geschikte woning.

Wanneer je een antwoord hebt op dit soort vragen voor je definitief naar het buitenland betrekt, begin je je avontuur met heel wat minder stress!

 

Succesvol solliciteren voor werken in het buitenland

Solliciteren voor werken in het buitenland neemt de nodige complicaties met zich mee. Je kunt natuurlijk niet iedere keer dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek die kant op reizen. Gelukkig is tegenwoordig ook veel mogelijk via de computer, dus dat is nog niet eens het grootste probleem.

Problematischer is dat sollicitatieprocedures van land tot land verschillen. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Frankrijk veel waarde hechten aan handgeschreven brieven? Wanneer je een vacature beantwoordt met de mail, sta je dus al meteen met 1-0 achter en kun je een gesprek naar alle waarschijnlijkheid wel op je buik schrijven.

Het loont dus de moeite om je eerst te verdiepen in de sollicitatieconventies die in een land gelden. Welke regels gelden er voor het schrijven van een sollicitatiebrief? En welke documenten moet je daar als bijlage aan toevoegen?

Binnen Europa is het solliciteren naar werken in het buitenland een stukje makkelijker gemaakt dankzij het zogenaamde Europass-cv. Een dergelijk cv geeft een gestandaardiseerd overzicht van je werkervaring, opleidingen, competenties en vaardigheden en wordt in ieder Europees land hetzelfde gebruikt.

Het is daarnaast aan te raden om je diploma te laten waarderen en in het Engels te laten vertalen, zodat ook voor buitenlandse werkgevers duidelijk is welke opleiding je precies gevolgd hebt en op welk niveau je bent afgestudeerd.

 

Waar vind ik de juiste vacatures?

Er zijn een aantal manier waarop je vacatures kunt vinden voor werken in het buitenland:

  • Het internet, natuurlijk. Zelfs vacatures vanuit de meeste verre plaatsen zijn hier dichtbij!
  • Buitenlandse kranten en tijdschriften. Te vinden in de betere bibliotheek!
  • Via Nederlandse bedrijven en instellingen die vestigingen hebben in het buitenland.
  • Via je je eigen internationale netwerk. Hiervoor hoef je niet per se zelf in het buitenland te hebben gestudeerd of een traineeship te hebben gedaan. Denk bijvoorbeeld aan oud-studiegenoten die dit wel hebben gedaan of andere vrienden die contacten hebben in het buitenland. Je netwerk is zo groot als je zelf wilt!

Veel succes met het verwezenlijken van je droom!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *