Een goede motivatiebrief motiveert op twee manieren. Aan de ene kant motiveer je waarom jij de geschikte persoon bent voor een bepaalde stage of een bepaalde baan. Aan de andere kant moet de brief de werkgever motiveren om jou uit te nodigen voor een gesprek.
De juiste toon vinden: daar draait het om bij het schrijven van een motivatiebrief. Je moet de werkgever overtuigen van je kwaliteiten, maar je wilt ook weer niet te opschepperig overkomen. Anderzijds werkt ook een te nederige toon in je nadeel.
Dat balanceren tussen opschepperigheid en nederigheid: dat is de moeilijkheid van de motivatiebrief. Geen wonder dus dat veel mensen moeite hebben met het op papier zetten van hun motivatie – hoe enthousiast ze ook zijn over de vacature.
Wij helpen je graag op weg. In dit artikel leiden we je stap voor stap door een motivatiebrief en voorzien we je van nuttige tips!
Motivatiebrief: de inhoud
De motivatiebrief onderscheidt zich van de sollicitatiebrief door de meer informele toon.
Een sollicitatiebrief geeft tekst en uitleg bij je cv en gaat voornamelijk in op je opleiding en je werkervaring. In een motivatiebrief leg je de nadruk op je interesses om op die manier het cv te ondersteunen dat je meestuurt.
Een informele toon dus, maar houd het binnen de perken: een te joviale trant is ook weer niet de bedoeling!
Wat moet er in ieder geval in je motivatiebrief komen te staan?
- Een korte inleiding waarin je aantoont je in het bedrijf te hebben verdiept;
- Een verwijzing naar de vacature;
- Waarom ben je geïnteresseerd?
- Waarom ben je geschikt?
- Nodig jezelf uit voor een gesprek!
Voor je begint met schrijven: een goede voorbereiding is het halve werk. Zet kort voor jezelf op een rijtje wat je precies op wilt schrijven.
Inleiding
Originaliteit is cruciaal. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er tientallen anderen die een motivatiebrief schrijven naar aanleiding van die interessante vacature. Het is zaak je te onderscheiden!
Je kunt natuurlijk traditiegetrouw beginnen met het noemen van de vacature: “Op het internet las ik dat…” Maar daarmee heb je natuurlijk niet direct te aandacht getrokken!
Nee, het is beter pakkend van start te gaan. Verdiep je bijvoorbeeld eens in het bedrijf waarbij je solliciteert. Waarom spreekt specifiek dit bedrijf jou zo aan? Waarom wil uit alle macht hier een baan bemachtigen?
Een beetje vleien mag dus best. Bovendien laat je op deze manier meteen zien dat je je goed hebt voorbereid.
In de tweede alinea kun je vervolgens alsnog de vacature te berde brengen. Leg dan ook meteen uit waarom je zo enthousiast bent over die vacature!
Waarom ben je geïnteresseerd?
Nu komen we bij het daadwerkelijke motivatiegedeelte van de motivatiebrief: waarom wil je deze baan of deze stage zo graag hebben?
Die redenen zijn natuurlijk heel persoonlijk, maar je zou bijvoorbeeld een of meerdere van de volgende punten in je motivatie kunnen verwerken:
- Deze baan/stage is een uitgelezen kans om te leren en om de nodige ervaring op te doen;
- De baan/stage sluit uitstekend aan bij je persoonlijke interesses;
- De baan/stage vormt een mooi vervolg op je opleiding of je loopbaan.
Zorg dat je enthousiasme goed overkomt. Zeg dus niet alleen maar ‘deze baan lijkt me interessant’, maar leg ook uit waarom je die dan zo interessant vindt.
Waarom ben jij de juiste persoon?
Je enthousiasme op zich is al een groot pluspunt, maar je hebt natuurlijk wel wat meer in je mars dan geestdrift alleen. Je moet de werkgever ervan zien te overtuigen dat jij de juiste man of de juiste vrouw op de juiste plek bent. Deze baan is voor jou gemaakt.
Waarom? Nou, bijvoorbeeld omdat je kan buigen over een indrukwekkende ervaring op dit vakgebied. Of je hebt indrukwekkende cijfers gehaald tijdens je opleiding. En natuurlijk beschik je ook over de nodige karaktertrekken die goed van pas komen op de werkvloer…
Vergeet het ook niet te vermelden als je interessante nevenactiviteiten hebt verricht buiten je studie en je werk om. Het is bijvoorbeeld altijd goed om te vermelden dat je in het bestuur van een studievereniging of een sportvereniging hebt gezeten. Dit soort ervaring wordt altijd zeer gewaardeerd!
Eventueel kan je op deze plek ook enkele referenties opgeven die het door jou geschetste zelfbeeld kunnen bevestigen.
Maar let dus wel op: het is de bedoeling dat je jezelf goed presenteert, maar ga niet te ver. Het moet geen borstklopperij worden!
Nodig jezelf uit voor een gesprek!
Voor de motivatiebrief geldt hetzelfde als voor de sollicitatiebrief: eindig niet te voorzichtig, maar wees op een onnadrukkelijke en beleefde manier zo brutaal om jezelf uit te nodigen voor een gesprek.
Schrijf bijvoorbeeld dat je hoopt dat je met deze brief de werkgever voldoende hebt kunnen overtuigen en dat je graag ingaat op de uitnodiging je motivatie in een gesprek verder toe te lichten.
Met een dergelijk einde laat je zien dat je in jezelf en je motivatiebrief gelooft!
Je motivatiebrief moet foutloos zijn!
Na het zetten van de laatste punt stuur je de brief natuurlijk niet meteen op. Het is aan te raden de brief nog een paar keer goed na te lezen op spel- en stijlfouten en op grammaticale fouten. De brief moeten immers foutloos zijn.
De computer heeft het schrijven van brieven en andere documenten een stuk makkelijker gemaakt. Je hoeft na het maken van een fout niet meteen naar de Tipp-ex te grijpen of zelfs helemaal opnieuw te beginnen. Maar er zijn wel degelijk nadelen: typefouten en andere veelgemaakte fouten die je makkelijk over het hoofd ziet:
- Een dubbel getypt woord;
- Een weggelaten woord;
- Dubbele spatie
Besteed dus ook wat extra aandacht aan dit soort fouten! En als je extra zekerheid wilt, kun je je brief natuurlijk nog een keer laten nalezen door iemand anders. Die merkt vaak nog dingen op die je zelf over het hoofd hebt gezien.
We wensen je veel succes met het schrijven van je volgende motivatiebrief en je volgende sollicitatie!
Vond je onze nuttige tips daadwerkelijk nuttig? Misschien hebben je vrienden er ook wat aan! Laat ze van onze tips profiteren door dit artikel te liken of te delen.
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie