Stel je voor, je hebt geen baan. Of je hebt een baan waar je zeer ontevreden over bent. Je besluit om initiatief te nemen en te zoeken naar een baan die je gelukkig maakt. Maar er staat één ding in de weg. Sollicitaties, we kennen het allemaal. Zelfs als je één van de weinige sollicitanten bent, is het nog iets heel spannends om te doen. Je komt binnen met knikkende knieën, hoe goed je jezelf voorbereid hebt.
Er is niemand die moeiteloos door een sollicitatie heen komt. Er zijn een paar karaktereigenschappen die een persoon vaak op weg helpen. Extraverte mensen, mensen die graag contact hebben met anderen, zijn vaak in het voordeel. Mensen die goed zijn in spreken in het openbaar en snel kunnen denken hebben in veel gevallen ook een streepje voor. Maar niet iedereen heeft dit geluk.
Hoe moet je nu solliciteren wanneer je niet magisch allerlei karaktereigenschappen hebt die het makkelijker maken om een sollicitatiegesprek aan te gaan? Geen zorgen, in dit artikel bespreken we verschillende tips die jou verder op weg helpen met solliciteren. We hebben ze opgedeeld in twee delen: tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief en tips voor het sollicitatiegesprek. Hopelijk haal je hier de informatie en tips uit die je nodig hebt.
Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief schrijven is in veel gevallen meer werk dan gedacht. Een sollicitatiebrief is in veel gevallen niet langer dan 750 woorden, maar het duurt een eeuwigheid om hem te schrijven. Wat zet je er in en wat niet? En in welke volgorde zet je je informatie neer? Wat zijn de valkuilen? We hebben hieronder een rijtje aan tips die deze vragen voor jou beantwoorden:
- Kijk wat er gevraagd wordt: in veel gevallen geeft de werkgever al een beschrijving van wat er in de sollicitatiebrief zou moeten staan. Houd je hier ook aan. Wanneer er een bepaald deel aan informatie zo cruciaal is dat het in de brief moet, dan kun je dit toevoegen.
- Behandel de fundamentele onderwerpen: als je een werkgever was, wat zou je dan willen weten? Het is belangrijk om in je brief onderwerpen zoals opleiding, werkervaring, motivatie voor je aankomende functie, vaardigheden en interesses te behandelen. Zorg dat je deze onderwerpen een beetje met elkaar mengt. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien welke vaardigheden je hebt door je voorgaande werkervaring.
- Let op spelling en grammatica: het overgrote deel van de werkgevers geeft aan zich te ergeren wanneer een brief niet aan de juiste spelling- en grammaticaregels voldoet. Als je moeite hebt met spelling en grammatica, vraag dan iemand om je brief voor je na te kijken. Iemand die je brief nakijkt is in veel gevallen sowieso een goed idee, omdat deze een neutrale blik heeft.
- Houd de vorm van een sollicitatiebrief aan: op het internet zijn talloze voorbeelden van sollicitatiebrieven te vinden. Zorg dat jouw sollicitatiebrief qua vorm op deze voorbeelden lijkt. Dit betekent dus dat je de adressen juist neerzet, een nette inleiding hebt en je brief goed indeelt in alinea’s. Wees niet bang om voorbeelden te gebruiken, zolang je de zinnen en inhoud maar niet klakkeloos overneemt.
Tips voor een sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek wordt over het algemeen als lastiger en onprettiger ervaren dan het schrijven van een sollicitatiebrief. Dit heeft verschillende redenen, maar de belangrijkste is dat je op een sollicitatiegesprek geen tijd hebt om je sollicitatie te vormen en na te denken over wat het beste antwoord is. Daarom is antwoord geven op de interviewer hetgene waar we ons op richten bij onze tips voor een sollicitatiegesprek.
- Bereid je voor: je voorbereiden lijkt misschien onnodig, je weet immers niet welke vragen je kunt verwachten. Maar je hebt altijd wel een beetje een idee waarop gefocust wordt. Oefen dus met jezelf of een vriend of familielid op het beantwoorden van deze vragen. De vragen zijn in veel gevallen gerelateerd aan je sollicitatiebrief en hebben te maken met je motivatie en ervaring.
- Lees je sollicitatiebrief: zijn er dingen niet zo duidelijk aan je sollicitatiebrief als je zou willen? Ga na wat nog meer uitleg vereist en bedenk jezelf hoe je dit uit zou leggen wanneer de interviewer jou hier vragen over zou stellen.
- Stel jezelf gerust: het is belangrijk om ontspannen het sollicitatiegesprek binnen te komen. Dit kan op verschillende manieren. Trakteer jezelf op een lekker ontbijt, trek je leukste kleren aan, douche vijf minuten langer. Bedenk je ook dat alle sollicitanten net zo zenuwachtig zijn als jij bent. Wanneer je een ontspannen indruk maakt, zal het gesprek soepeler verlopen.
- Neem de juiste spullen mee: de juiste spullen meenemen is ook een deel voorbereiding. Vaak wordt er tijdens je gesprek verwezen naar je sollicitatiebrief, CV of andere documenten zoals diploma’s. Door dit mee te nemen naar je gesprek heb jij iets om naar te verwijzen en maak je een georganiseerde indruk.
- Wees niet bang om vragen te stellen: aan het einde van het gesprek krijg je vaak de kans om vragen te stellen. Het is belangrijk dat je dit ook doet. Vraag bijvoorbeeld wat de doorgroeimogelijkheden van de functie zijn. Je geeft dan aan dat je ambitieus bent. Stel echter niet teveel vragen en ga ook niet in discussie over de antwoorden. Jij bent nog steeds degene die solliciteert, niet degene die het gesprek hoort te leiden!
We hebben je een aantal tips gegeven aangaande het schrijven van een sollicitatiebrief en het houden van een sollicitatiegesprek. Je kunt misschien niets aan je karakter veranderen, maar je kunt je kansen wel vergroten door veel tijd in je sollicitatie te steken en je goed voor te bereiden. Het is ook niet erg om mensen te vragen om je helpen met je sollicitatie, zij hebben vaak een frisse blik op je sollicitatie. We wensen je veel succes!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie