create counter
header

Een CV waarmee je een ideale baan krijgt? Lees hier 9 tips! 

Je CV wordt verstuurd als bijlage van de sollicitatiebrief. Je omschrijft daarin je opleiding, werkervaring en eventueel ook interesses. Het is een goede manier om je sterke punten naar voren te laten komen en de werkgever te overtuigen van jouw kwaliteiten. Hieronder kan je 9 tips lezen om jouw CV te optimaliseren:

 1. Houd het simpel! Je CV moet eenvoudig door te lezen zijn en niet té veel informatie bevatten. Zorg ervoor dat het CV in totaal maximaal 2 A4 lang is.
 2. Stem je CV goed af op het bedrijf. Je kan niet één CV gebruiken voor alle sollicitaties. Vul enkel ervaringen, opleidingen en cursussen in die relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert.
 3. Werk in omgekeerde chronologie. Je plaatst dus je laatste ervaringen voorop en je eerste ervaringen helemaal onderaan. Probeer een tijdlijn aan te brengen en geef altijd duidelijk aan hoe lang je ergens hebt gewerkt.
 4. Wees eerlijk. Het is zeer bezwaarlijk om in je CV te liegen. Dit is tijdsverspilling voor zowel jezelf als voor de werkgever waarbij je solliciteert. Je hoeft echter ook niet al te bescheiden te zijn. Zoek naar een goede verhouding tussen objectieve waarheid en overdrijven.
 5. Zorg er voor dat het CV overzichtelijk is. Sommige werkgevers zien dagelijks een aantal sollicitatiebrieven en CV’s voorbij komen. Indien een CV niet prettig leest zal de werkgever je al snel op de stapel ‘niet interessant’ gooien. Het spreekt voor zich dat je dit wilt voorkomen. Kies dus een duidelijke opmaak in een tekstverwerkprogramma.
 6. Controleer je CV op typ- en grammaticale fouten. Het staat zeer slordig als er een foutje in te vinden is. Het is niet zozeer erg dat je een fout maakt, het gaat meer om het beeld dat je uitstraalt. Voor een werkgever lijkt het er namelijk op dat je weinig aandacht hebt besteed aan je CV en dus een lage motivatie hebt.
 7. Laat je CV nakijken door en je partner of een goede vriend(in) die verstand heeft van de zakelijke wereld. Hij of zij kan je helpen je CV te controleren op fouten en eventueel tips geven. Omdat je er zelf al regelmatig naar gekeken hebt zal je bepaalde zaken over het hoofd gaan zien. Door iemand anders over je schouder mee te laten kijken krijg je meer kans om op sollicitatiegesprek te komen.
 8. Als je nog weinig werkervaring hebt is het een goed idee extra punten op je CV te zetten. Misschien heb je een functie vervuld bij een bestuur of heb je vrijwilligerswerk gedaan in Afrika. Dit soort punten laten zien dat je maatschappelijk onderlegd bent en een persoon bent die graag initiatief neemt. Dit zijn punten die werkgevers graag zien.
 9. Zorg voor goede referenties. Dit kunnen referenties van voormalige werkgevers zijn of misschien zelfs bedrijven die jij vanuit jouw eerdere functie geholpen hebt. Deze referenties kan je onderaan jou CV een plekje geven. Vraag wel van tevoren of je de referenties mag plaatsen!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *